BRZA DIJETA

Citrus dijeta – jelovnik za brzo skidanje kilograma

Dijeta sa citrusnim voćem vam može pomoći da skinete i do 9 kilograma za mesec dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
citrus dijeta
Foto: Pixabay/Obodai26

Stiglo nam je proleće, lepše vreme, više sunca i napokon više šetnje, vazduha i boljeg raspoloženja. Proleće je period kada se započinju dijete, kao deo priprema za leto i vitku figuru koju bismo da pokažemo u tanjoj odeći i kupaćem kostimu. Citrus dijeta vam može biti od pomoći, jer na prirodan način, uz pomoć voća, možete smršati za kratko vreme i istovremeno ojačati svoj imunitet.

Ovo je jedna od najuspešnijih dijeta koja se bazira na konzumaciji voća, a poznato je da citrusi obiluju C vitaminom koji je neizbežan za pravilno funkcionisanje organizma. Cilj dijete ne treba da bude izgladnjivanje i unošenje toliko malih količina hrane koje neće biti dovoljne za očuvanje zdravlja i zadovoljenje dnevnih potreba za hranljivim materijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je prečica do umora, odustajanja od dijete, pa u krajnjem slučaju i pada imuniteta i razvijanja raznih bolesti. Svaka dijeta za mršavljenje podrazumeva da ćete unositi manje kalorija nego inače, jer mršavimo kada unosimo manje kalorija nego što trošimo. A ova dijeta će vam sigurno pomoći ne samo kod skidanja obima struka, već i u očuvanju zdravlja.

Šta je citrus dijeta?

Kao što sam naziv kaže citrus dijeta za brzo mršavljenje je vrsta režima ishrane koji se zasniva na citrusima. U citrusima naročito prevladava vitamin C, jedan od najbitnijih vitamina za očuvanje zdravlja organizma, a istovremeno ova vrsta voća sadrži mali broj kalorija.

Dakle, citrusi nisu zasitni, zato se kombinuje sa još nekim drugim namirnicama, kako bi se u balans doveo unos kalorija sa hranljivim materijama.

Foto: Freepik/cookie_studio

U citrusima se pored vitamina C nalaze i B vitamini, magnezijum, fosfor, kalcijum i bakar. Oni imaju malo kalorija, pa tako oko 250 grama citrusa sadrži svega 50 kalorija.

Takođe, citrusi sadrže i flenoličnu kiselinu, flavonoide, citrusnu kiselinu, esencijalna ulja. Sva ova jedinjenja su veoma dobra za zdravlje zato što štite od nerve od oštećenja, srce od potencijalnih bolesti, imaju antiiflamatorni efekat, antikancerogeni efekat, dobri su i za obolele od dijabetesa tipa 2, zato što sprečavaju nagli porast šećera u krvi nakon obroka.

Dakle citrus dijeta za brzo mršavljenje je dijeta koja pomaže generalnom zdravlju i koja je odlična ako želite da uradite detoksikaciju organizma, pročistite telo i izgubite koji kilogram.

Upražnjavanje odve dijete ne znači da ćete jesti samo citruse. U ovom režimu ishrane kiselo voće se kombinuje sa raznim drugim namirnicama, koje sadrže više kalorija kako bi ste bili siti što duže vremena.

Foto: Freepik/pereslavtseva

Ako se odlučite na ovu dijetu, to će podrazumevati da ćete bar dve nedelje za svaki obrok konzumirati neki citrus. Da vidimo onda šta sve spada u citruse: pomorandže, mandarine, grejpfrut, limun, kivi, pomelo, kumkvat (poznatiji i kao najmanji citrus na svetu). Ova vrsta citrusnog voća se najčešće može naći na pijacama i prostorima u Srbiji.

Kako ova dijeta vodi do gubitka kilograma?

Ako imate zdrav stomak i citrus će u vašem organizmu ubrzati proces mršavljenja zato što će podsticati lučenje enzima i sokova koji regulišu varenje. On će izbalansirati vaš proces varenja tako što će pomoći telu da lakše apsorbuje namirnice čija je apsorpcija otežana i time se povećava iskoristiljivost hranljivih materija iz namirnica sa manjim brojem masti.

Foto: Pexels / Lukas

Razlog zašto ste bolesni bilo fizički ili se osećate mentalno iscrpljeno, može biti taj što vaše telo loše apsorbuje hranljive materije. Limun i narandža sadrže pektin – supstancu koja utiče na povećani osećaj sitosti u telu i koja je veoma bitna za pravilno varenje. Pektin, takođe, ima ulogu izbacivanje nehranljivih supstanci iz organizma.

Zato jedna čaša tople vode sa limunom predstavlja jednu od najboljih stvari koje možete popiti ujutro na prazan stomak. Razbuđuje organizam i čini predstavlja čitav koktel hranljivih materija.

Citrus dijeta – pravila

Svaki režim ishrane ima određena pravila koja se moraju poštovati da biste dobili najbrže i najbolje rezultate. Ovo su pravila koja treba poštovati kad je u pitanju citrus dijeta za brzo mršavljenje.

– prva stvar koju uradite ujutro jeste da popijete toplu vodu sa limunom,

– ne treba da pijete alkohol, jer će to bitno usporiti vaš metabolizam i proces mršavljenja,

– ne treba da popijete više od jedne šolje kafe dnevno,

– treba da jedete voće u svih 5 obroka (doručak, ručak, večera i dve užine između obroka),

– limun sa korom treba jesti jednom dnevno,

– izbegavajte hranu kao što su: beli hleb (uopšteno belo brašno), kompir, pirinač, slatkiši i grisine. Ove namirnice smanjuju razultate dijete, negativno utiču na zdravlje i usporavaju proces mršavljenja.

– nemojte jesti ribu.

citrus dijeta
Foto/Pixabay.com

Citrus dijeta za brzo mršavljenje – predlog jelovnika

Sad kad su vam jasna pravila šta sve sme, a šta ne sme da se jede dok ste na citrus dijeti, dajemo predlog jelovnika šta sve treba jesti svih 15 dana koliko treba da traje ova dijeta kako biste osetili njene pune rezultate.

Za imate dva izbora. Možete pojesti jedno citrusno voće, odnosno oko 200 grama citrusnog voća. To znači jedan grejpfrut ili jednu naradžu, 3 mandarine… Drugi izbor je da za svaki doručak popijete 300 mililitra tople vode sa sokom od jednog limuna.

Ovako treba da izgledaju ostali obroci.

1. dan

Ručak: 125 grama nemasnog sira, parče integralnog hleba i 2 mandarine.

Večera: mešavina kuvanog povrća (kukuruz, šargarepa, grašak, brokoli…), jedno kuvano jaje i jedna pomorandža.

2. dan

Ručak: dve kriške kravljeg sira, jedan svež paradajz, jedno parče integralnog hleba i jedan grejpfrut.

Večera: Kuvana pileća prsa, limunada i dva kivija.

Foto: Pixabay/Steve Buissinne

3. dan

Ručak: Tanjir bistre supe, jedna sveža šargarepa, tvrdo kuvano jaje, dve kriške integralnog hleba i dve mandarine.

Večera: 125 grama pržene mlevene junetine, jedan paradajz, kriška integralnog hleba, jedna pomoradnža. Možete uz obrok popiti i kafu ako želite.

4. dan

Ručak: činija kokošije supe, jedno jaje, kriška integralnog hleba i ceđeni limun.

Večera: Kuvano povrće, svež paradajz, kriška integralnog hleba i dva kivija.

5. dan

Ručak: 1 kuvano jaje, salata od krastavaca u sosu od jogurta ili kiselog mleka i jedan citrus po želji.

Večera: 120 grama mlevene teletine, kriška integralnog hleba, limunada, čaj bez šećera i jedna pomorandža.

Ciklus od 5 dana se ponavlja 3 puta.

Između obroka je moguće pojesti dve užine. Preporučuje se da to bude neki citrus ili neko drugo voće, kao što su jabuke, jedna banana, maline, jagode… Možete i pojesti i sveže zeleno povrće za užinu.

Umesto integralnog hleba možete jesti dvopek, zato se citrus dijeta drugačije zove “pomorandža i dvopek dijeta”.

Koliko ću brzo smršati uz ovu dijetu?

Koliko ćete kilograma skinuti zavisi od toga koliki vam je višak kilograma i kakav je vaš metabolizam. Posle mesec dana bi trebalo da skinete između 5 i 9 kilograma. U zavisnosti na vaš višek, način apsorpcije hranljivih materija i raznih drugih faktora.

Dijeta bez ugljenih hidrata
Foto: Freepik/jcomp

Za koga citrus dijeta za brzo mršavljenje nije preporučljiva?

Dijeta bazirana na citrusnom voću jeste izazovna za organizam i zato je treba upražnjavati ako ste zdravi kako ne bi bilo potencijalnih zdravstvenih posledica. No, ovakav režim ishrane vam se naročito ne preporučuje ako imate problema sa želucem ili bolujete od hiperglikemije.

Limun i drugo citrusno voće se u organizmu iz kiseline pretvara u bazu, ali to ne znači da dok ove voćke prolaze kroz proces varenja u opšte ne smetaju želucu. Zato se ne preporučuje da ih jedete u tako velikim količinama ako imate problema sa gastritisom, helikobakterijom, čirom na želucu ili generalno imate osetljiv želudac.

Takođe, prepourčuje se da izbegavate ovakvu dijetu ako imate visok nivo šećera u krvi, gde uopšteno treba izbegavati velike količine voća.

Ako nakon nekoliko dana osetite slabost, glavobolju malaksalost ili neki drugi negativni simptom prestanite sa dijetom. Normalno je da osećate glad, ali ne treba i da se osećate slabo i loše.

Foto: Freepik/8photo

Ko treba da bude na citrus dijeti?

Dijeta se prati minimum 15 dana, ali ako želite bolje rezultate možete biti na dijeti maksimalno mesec dana, pa onda pravite pauzu. Dok ste na pauzi isto jedite manju količinu kalorija nego što ste jeli pre dijete, ali jedite i raznovrsniju hranu.

Citrus dijeta je odlična brza dijeta za skidanje kilograma čije ćete rezultate primetiti vrlo brzo. Dobar deo mršavljenja jeste da unosite dovoljno tečnosti u organizam. Tečnost i voda bez šećera, sa dosta vlakana će uticati na smanjenje zadržavanja vode u organizmu. Brzo ćete biti manje otečeni, a sa nastavkom dijete ćete primetiti i kako se polako skidaju kilogrami.

Izvor: https://pharmacybook.net/citrus-diet/



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar