Njih sam gotivio, uz njih odrastao: STRIP FACE zamena za ajfon nabildovan neograničenim internetom

Foto: Youtube/Screenshot/Earnings and entertainment

Generacija sam strip-manijaka koji su se maksimalno ložili na Dilana Doga, Mister Noa, Teksa Vilera, Zagora, Korto Maltezea i ostale nacrtane superheroje. E, sad… slagaću ako vam kažem da sam ih kao i oni gutao. Nisam, ali da sam uživao u avanturama nekoliko omiljenih junaka – jesam. Oni su mi u detinjstvu bili ono što je današnjim klincima youtube ili tik tok, a može i ovako: zamena za ajfon nabildovan neograničenim internetom.

Ne kaže se za dž da je strip deveta umetnost. I jeste, hteo neko da prizna ili ne, Zlatna vremena bila su u u staroj Jugi, sredinom sedamdesetih i osamdesetih, kada se poslednji dinar od džeparca davao za knjižicu sa crtežima i oblačićima iznad likova kao dijalogom. Nema šta, to je zaista za mnoge bio spektakl.

Upravo te ilustrovane knjižice kojih i danas imam po kutijama punim uspomena, asociraju me na vremena, kada sam posle pikanja fudbala sa drugarima, ili na primer sankanja uglavnom u parkiću pored Skupštine koji mi je bio najbliži, često uplovljavao u taj imaginarni svet raznoraznih superheroja i učestvovao u njihovim akcijama.

I danas, kada je sve kliktalizovano stripovi su, ipak – opstali. Probali su da ih ubiju hiljadu i jedan TV kanal, svakog meseca nove serije najjačih ajfona, samsunga, novo vreme, brzo, najbrže… Nisu uspeli. Nisu to tiraži kao nekada, ali oni su dalje su tu, među nama. Za one koji ih gotive, vole, kao ja svojevremeno, Neki novi, ali i još poneki uz koje sam odrastao. I puno naučio.

Moja lista favorita nije dugačka. Gotivio sam ove face.  Samo da podvučem, redosled je apsolutno nevažan:

1. Zagor
2. Blek Stena
3. Alan Ford

Ovo podsećanje na njih neka bude svojevrstan omaž onima koji su mi na neki način obeležili detinjstvo.

Sećate se Zagora? Njegovo puno ime je Zagor Te-Nej, što na indijanskom jeziku znači „duh sa sekirom“. Inače, pravo ime mu je Patrik Vajlding. Ultrazanimljiva činjenica, potpuno istinita: Zagoru je bilo namenjeno ime Ajaks, ali se autor predomislio kad je čuo da postoji deterdžent istog imena?! Možete misliti!

Priča teče u Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi. Zagor je dobro građen frajer sa prepoznatljivom crvenom majicom i žutim krugom u sredini, na kojem je orao raširenih krila. Njegov saputnik u brojnim avanturama je simpa Meksikanac, debeli Čiko. Prate ih Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.

Od malih nogu u njegovom životu je drama. Zagora je spasao otac bacivši ga u reku pre nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući koju su zapalili Indijanci. Nakon toga ga iz reke spašava lutalica Fici, čovek koji je bio bogati trgovac u Bostonu i koji se toga odrekao da bi došao da živi u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sekirom.

Radnja je uzbudljiva i naravno jako poučna. U svakom broju držao mi je pažnju od prve do poslednje stranice.

Elem, za vreme odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti zbog smrti svojih roditelja. Jednog dana saznaje gde se on nalazi i sprema osvetu. Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasede. Posle ulazi u selo i ubija ostatak Indijanaca i bori se sa Kinskim i savlada ga.

Foto: Youtube/Screenshot/Mihajlo Perović

Tada mu Kinski govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršio zločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da veruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na kolena i očajava.

Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.

Posle toga, Patrik odlazi razočaran, tužan i tada donosi krucijelnu odluku:

„Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću da iznirim Indijance i belce, i imati više razumevanja za njih. Pomagaću onima koje ocenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Tako je počeo svoj put borbe protiv nepravde.

A govorio je i ovako:

„Izbacite strah iz srca sinovi Manitua! Veliki Duh me nije poslao na zemlju da bih vas kaznio, nego da bih vam pokazao pravi put, kako bih vam ukazao na mudre odluke. Za-gor Te-Nej je moje ime, a ova sekira je moj znak! Ne zaboravite to“. Sve poglavice su prihvatile Zagora za svog zaštitnika, osim jednog koje se zvao Oga-Ito i koji je mrzeo belce. On Zagora izaziva na dvoboj u kojem ga Zagor pobeđuje i ubija.

Voleo sam Zagora.

Blek Stena, ili Veliki Blek, rodio se kao Janik Lerok, 27. novembra 1749. Otac mu je bio kraljevski kartograf i od klinačkih dana je pravio gluposti koje ga na kraju odvode na robiju u kojoj provodi do 18. godine kada beži iz zatvora i završava na brodu Rorkval pod vođstvom prekaljenog morskog vuka i zagriženog pirata kapetana Crnog Oka.

Zli kapetan umire nakon što ga Blek baci preko palube među morske pse. Blek postaje kapetan broda koji se bori protiv nepravde. Luj XVI ga proglašava plemićem, ulazi u društvo filozofa i prosvetitelja, zamera se plemiću te za njim raspisuju poternicu.

Foto: Youtube/Screenshot/Yu Stripovi International

Neko vreme živi sa Eskimima i putuje s ocem, zatim živi s indijancima, postaje poglavica, oni ga nazivaju Blek (u prevodu “zlatasta kosa”), bori se s Englezima, spasava nevine i na kraju se pridružuje traperima u borbi protiv britanskih tirana.

U njegovim avanturama su i dečak Rodi i profesor Okultis. Ova dvojica zajedno s Blekom upadaju u razne dogodovštine iz kojih Blek često mora da ih izvlači ali to ne znači da mu oni nisu od velike pomoći.

Veliki Blek. Stvarno je stena.

Alan Ford je odrastao u sirotištu. Naivan je i dobrodušan, pa ga često iskorišćavaju. Igrom slučaja i zamene identiteta postaje tajni agent i član grupe TNT. Ova grupa, koju čine najrazličitiji likovi, rešava brojne tajne zadatke, redovno rizikujući sopstveni život. Međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi, već su stalno gladni i obučeni u dronjke. Sedište grupe TNT je cvećara na Petoj aveniji, a mesto radnje Njujork.

Vođa grupe TNT je Broj 1, starac u kolicima i sa dugačkom bradom. O njemu lično se ne zna gotovo ništa. On, međutim, ima malu crnu knjižicu u kojoj se nalaze podaci i gresi iz prošlosti o svemu i svakome. Broj 1 je izuzetno škrt, pa sve finansijske uspehe grupe zadržava za sebe, a svojim ljudima daje tek mrvice. Često zna da ispriča poneku istorijsku priču gde se uz poznate istorijske ličnosti, pa čak i iz davne prošlosti, pojavljuje i on lično.

Robert Bob Rok je niskog rasta i ima veliki nos. Zbog toga je vrlo iskompleksiran i tankih živaca. U večnoj je svađi sa svima. Ima tri brata, Tima, Toma i Tumba, koji su ranije bili kriminalci. Njihov otac je poginuo u pljački banke, a majka je pogubljena na električnoj stolici.
Ser Oliver je Englez i uvek je u odelu, sa polucilindrom. Najsposobniji je član grupe, ali ima nezgodnu naviku da ukrade sve što mu dođe pod ruku.

Grunf je pronalazač koji je u stanju da za neverovatno malo novca stvori najrazličitije naprave. Ti izumi gotovo uvek rade, ali skoro nikada onako kako bi trebalo. On je nemačkog porekla, a njegovi preci su se prezivali Grunt. Kada su doselili u Ameriku, onda su to prezime „… iz temelja promenili u Grunf“. Grunf često nosi majice sa najrazličitijim natpisima npr. Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi ili Bolje častan uzmak nego nečastan poraz.

Šef je nekada bio zamenik Broja 1, a sada samo spava u cvećari.

Jeremija je čovek koji boluje od svih mogućih bolesti i neprestano kuka kako će umreti. Najbolja mu je izjava: Imam čir na dvanaestercu koji će uskoro prijeći na trinaesterac!

Foto: Youtube/Screenshot/Earnings and entertainment

Minuet Makon je verenica Alana Forda koja sa njim radi u grupi TNT (u cvećari). Lepa je i to koristi kao svoj adut, ali je vrlo hrabra, odvažna i realna. Uvek ohrabruje Alana i izbavlja ga iz raznih nevolja u koje upadne tokom tajnih zadataka. Pojavljuje se u kasnijim brojevima.

Tu su i brojne životinje: pas Nosonja, brbljivi papagaj Klodovik, mačka Prudi …

Oni nam uvek pokažu da uvek može biti gore. Ove situacije su maestralno dočarane na njihovim turobnim, a opet duhovitim licima iz crteža u crtež i rečenicama koje su ispisane u oblačiću za tekst.

“Fordovski” citati po kojima su poznati širom planete:

„Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti“.

„Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega“.

„Alane, bjež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami!“

„Bolje biti bogat nego ne biti“.

„Tko hoda ne trči“.

„Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi“.

“Bolje živeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bedi”.

“Bolje biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan, džabe ti što si bolestan”.

“Ne predaj se nikad, osim kad moraš”.

“Bolje kukavički pobeći nego junački poginuti”.

Fordovci. Legende.

Komentari (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar