Prirodni lek za zatvor kod dece – Namirnice koje čiste creva

Hrana sa vlaknima i čaj od sene su dokazano najbolji lekovi za zatvor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
prirodni lek za zatvor kod dece
Foto: Shutterstock

Deca često imaju konstipaciju, najčešće brzo rešiv problem koji nema ozbiljne posledice. Ali ukoliko se ne tretira na vreme simptomi će postati sve gori i gori. Postoji prirodni lek za zatvor kod dece koji je delotvoran za svega par sati.

Kod dece je normalno da imaju stolicu jednom do dva puta dnevno. Nije za uzbunu i ako preskoče jedan ili dva dana. Ali sve više od toga predstavlja zatvor i preporučuje se da u tom slučaju odvedete dete kod pedijatra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Koji su simptomi stolice kod dece?

Simptomi su sledeći:

– čvrst feces,

– bol prilikom velike nužde,

– krvarenje,

– nekoliko dana, pa čak i nedelja između stolice,

– bolovi u stomaku,

– vrtoglavica,

– nadutost,

– primećujete tragove stolice u donjem vešu deteta.

– namerno zadržavanje stolice, jer je velika nužda isuviše bolna.

prirodni lek za zatvor kod dece
Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Prirodni lek za zatvor kod dece

Postoji više načina kako se može sprečiti i izlečiti zatvor, evo šta sve mođe biti prirodni lek za zatvor kod dece:

Sena, suve šljive i suve smokve

Ovaj lek je vrlo jednostavan, sadrži samo 3 sastojaka i vrlo je delotvoran kod zatvora i problema sa probavom. Biće vam potrebno:

– 100 grama suvih šljiva,

– 50 grama suvih smokava,

– 10 grama čaja od sene.

Sve sastojke posebno sameljit u mlinu za kafu i onta pomešajte u tegli. Deca piju jednu kašičicu, a odrasli dve.

Najverovatnije ćete imati veliku nuždu par sati nakon što popijete lek, ili ako popijete uveče, imaćete veliku nuždu ujutro. Ako se zatvor nastavi dajte detetu i sutradan još jednu kašičicu.

Da li soda bikarbona deluje protiv zatvora?

Ovo je provereni lek i nemoguće je da nema efekta. Ako dete, pak, i dalje ima zatvor, najbolje je da se obratite lekaru, jer je onda stanje ozbiljno.

Povećajte vlakna u ishrani

Zatvor kod dece nije retka pojava upravo zbog manjka vlakna u ishrani. Prema jednoj studiji 77% ljudi koji su povećali unos vlakana u svojoj ishrani nisu više imali problema sa zatvorom.

Nažalost, deci je često ukusnija druga hrana, kao što su slatkiši ili pomfrit, pa je teško naterati ih da pojedu nešto zaista hranljivo.

Foto: Shutterstock

Prirodni lek za zatvor kod dece u vidu vlakna su suve šljive, o kojima smo već govorili. Tom spisku treba pridodati i sledeće povrće: sočivo, pasulj, psilijum, laneno seme, seme bundeve, seme suncokreta, grašak, ječam, brokoli (generalno zeleno povrće).

Takođe, dete treba da jede i više voća, kao što su banane, jabuke, smokve, koje su prirodno bogate vlaknima.

Možete iseckati suve šljive, istopiti čokoladu i pomešati sastojke. Tako će detetu verovatno biti mnogo ukusnije da pojede hranu sa vlaknima.

Lekovi nisu jedino rešenje: Rešite se NADUTOSTI i ZATVORA jednostavnim i prirodnim metodama

Fizička aktivnost je odlična za zatvor

Danas su deca znatno manje aktivna nego što je to bilo u prošlosti, a manjak fizičke aktivnosti je jedan od glavnih uzroka kada je u pitanju zatvor.

Zato, prirodni lek za zatvor kod dece može biti i obična igra po parku, skakanje, trčanje. Od konkretnijih vežbi mogu pomoći i trbušnjaci koji će pokrenuti creva.

Nemojte prestati sa fizičkim aktivnostima kada zatvor prođe, već stimulišite dete da konstantno bude fizički aktivno. Jer fizička aktivnost potpomaže boljem varenju i sprečiće pojavu zatvora u budućnosti.

Foto: Shutterstock

Čaj od sene – prirodni lek za zatvor kod dece

Kada je u pitanju prirodni lek za zatvor, sena je gotovo neizbežna. Razlog je taj što gotovo uvek pomaže, ali morate biti pažljivi sa njom, da ne biste dobili problem sa dijarejom.

Pogotovo morate biti pažljivi sa količinom kada su deca u pitanju. Ne preporučuje se da ovaj čaj piju deca mlađa od 12 godina.

Čaj se prirpema tako što u 200 mililitra vode dodate jednu kašičicu sušenog lista sene i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj procedite i spreman je za piće, nemojte ga zaslađivati ili dodavati limun.

Odrasli ga mogu u kontinuitetu koristiti maksimum nedelju dana, a deca 3 dana. Ako čaj prijete prečesto može doći do navikavanja organizma, te više neće biti od pomoći.

Takođe, čaj od sene se pije za mršavljenje i za detoksikaciju, ali je pre svega prirodni lek za zatvor kod dece i odraslih.

Brza dijeta sa suvim šljivama: Možete da skinete do tri kilograma za nekoliko dana (PLAN ISHRANE)

Hrana sa probioticima

Pored hrane koja je bogata vlaknima u ishranu vašeg deteta treba da povećate i unos probiotske hrane. Probiotici su izuzetno bitni za zdrav stomak, crevnu floru i pravilno varenje.

Probiotici se nalaze u fermentisanoj hrani. Smatra se da je najbolji probiotik kiseli kupus i da sadrži mnogo više zdravih probiotskih bakterija od probiotika koje možete kupiti u apoteci.

To treba da bude kupus koji je prirodno fermentisan, bez dodatka konzervansa i veštačkih sastojaka. Konzervansi kisele kupus i u mogućnosti su da ga očuvaju, ali zato onemogućavaju razmnožavanje probiotskih bakterija.

Najzdraviji kiseli kupus se kiseli samo uz pomoć vode i soli.

Foto: aleksej sarifulin / Alamy / Alamy / Profimedia

U probiotsku hranu spada i turšija, koja se isto pravi bez konzervansa, kiseli krastavci, karfiol. Kefir je, takođe, odličan izbor kod zatvora jer sadrži još više probiotskih bakterija od jogurta.

Možete u šolju kefira dodati jednu kašičicu mlevenog lanenog semena, ova mešavina je od velike pomoći i odličan je prirodni lek za zatvor kod dece.

Nemojte preterivati sa probiotskom hranom, kao ni sa senom, niti sa vlaknima, jer onda sve može otići u drugu krajnost. Bitno je da dete ima zdravu i izablansiranu ishranu, kako bi se zatvor uopšte is sprečio.

Muči vas problem sa ZATVOROM? 6 NAMIRNICA će vam sigurno pomoći da se rešite ove neprijatnosti

Topla kupka za opuštanje mišića

Postoji verovanje da se naše emocije skrivaju u stomaku, pa preterani stres može dovesti ili do dijareje ili do zatvora. To važi i za decu i za odrasle.

Ako je vaše dete pod stresom iz nekog razloga svasvim je normalno da je zatvor posledica toga. Zato vam preporučujemo da detetu pripremite toplu kupku u kadi, da se zabavi i opusti.

Prilikom kupanja možete masirati stomačić u smeru kazaljke na satu kako biste pokrenuli creva. Relaksacija može dovesti do velike nužde.

Uzmite u obzir da zatvor neretko nastaje prilikom putovanja, zato vam preporučujemo da kada putujete sa decom uvek pri ruci imate laksativ ili probiotik koji će biti od velike pomoći kod zatvora.

Prirodni lek za zatvor kod dece se uglavnom vezuje za ishranu, ali ako ni jedan od ovde spomenutih lekova ne pomaže najbolje je da dete odvedete kod lekara kako bi mu bila pružena stručna pomoć.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, medicalnewstoday

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar