SAVETI ZA MRŠAVLJENJE

Proteini u hrani za mišiće i za mršavljenje

Proteini nas čine sitim duže vremena te na taj način pomažu mršavljenju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Proteini u hrani
Foto: Pixabay/RitaE

Proteini predstavljaju vrlo važan deo ishrane koji omogućava telu pravilno funkcionisanje. Ishrana koja je bazirana na proteinima ima mnogo benefita po zdravlje, a uz to dokazano utiče na mršavljenje i osećaj sitosti. Proteini u hrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu, ali možete se privremeno fokusirati na njih ako želite da izgradite mišićnu masu i izgubite kilograme.

Proteini su dobri za mršavljanje zato što sprečavaju prejedanje i ranije daju osećaj sitosti. Oni se sporije razlažu u telu od ugljenih hidrata, tako da ćete manje biti gladni. Proteinska hrana nas i čini manje otečenim, tećete tako izgledati još mršavije. Takođe, pomažu izgradnji mišića, tako je i nastala poznata keto dijeta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No, ne morate se hraniti isključivo sa proteinima da biste osetili njihove benefite. Dovoljno je samo da ih uključite više u ishranu, a smanjite unos ugljenih hidrata. Zato smo napravili spisak hrane sa najvećim brojem proteina i masnih kiselina u hrani kako biste znali koju hranu treba više da uključite u svoju dijetu.

Proteini u hrani za mršavljenje

Proteinska hrana je od ključne važnosti ako želite da skinete salo sa stomaka, ali i da se ugojite. Dakle, ishrana sa proteinima će vam pomoći i da se ugojite i nabacite mišićnu masu ukoliko to želite. Proteini u hrani za mišiće dovode organizam u njegov prirodan balans.

A ovo je hrana koja sadrži najveći broj proteina, koja je svima pristupačna i koju možete lako ubaciti u vašu ishranu. Zapravo smo prilično sigurni da dosta hrane sa ovog spiska već jedete, samo ne u količinima sa kojima biste osetili benefite proteinske hrane.

Jaja – odlična hrana za mišiće

Smatra se da su jaja na vrhu liste najzdravije hrane koja postoji. Odličan su izvor velikog broja nutrijenata, vitamina minerala, zdravih masti, antioksidansa, aminokiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

proteini u hrani
Foto: Pixabay/Seksak Kerdkanno

Jaja imaju visok nivo proteina, ali najveći deo proteina dolazi upravo iz belanaca, koja su skoro sasvim sačinjena od njih. Ako bismo rekli da se proteini u hrani bez mesa mogu naći u čistom obliku, onda bismo mogli da navedemo belanca kao savršen primer.

Zato ako želite da unesete mnogo proteina i malo kalorija, preporučujemo vam da u ishranu dodate belanca, koja ste odvojili od žumanca.

Jedno jaje, zajedno sa žumancem i belancem ima oko 6 grama proteina i 78 kalorija. Uzmite u obzir da je muškarcima potrebno oko 56 grama proteina dnevno, a ženama 46.

Crni pasulj

Crni pasulj ima 21 gram proteina na 100 grama. U tih 100 grama se nalazi 347 kalorija. Oni su veoma dobri za dijabetičare jer ne povećavaju nivo šećera u krvi, kao što je slučaj sa nekim drugim mahunarkama.

Daju osećaj sitosti i imaju veliki broj vlakana, što omogućava bolju apsopciju hranljivih materija iz hrane. Takođe, oni koji češće jedu mahunarke, a između ostalog i crni pasulj dokazano imaju uži obim struka od onih koji izbegavaju ovu vrstu hrane.

Proteini u hrani
Foto: pixabay/PublicDomainPictures

Crni pasulj smanjuje nivoe LDL holesterola, te će vam pomoći i da se izborite sa holesterolom i trigliceridima u krvi koji dirkektno narušavaju zdravlje srca. Tako da ne postoji ni jedan razlog da ovu vrstu pasulja ne uvrstite u svoj ručak, koji će tada imati ukus meksičke hrane.

Pileće grudi

Proteini u hrani se mogu u izobilju naći u pilećim grudima. Ovo je hrana koja je na samom vrhu liste hrane sa najvećim brojem proteina na 100 grama. U 100 grama pilećih grudi se nalazi 31 gram proteina i 165 kalorija – što ga čini savršenim proteinom!

Ako ih jedete bez kože većina kalorija dolazi od proteina, dakle, tako ćete uneti još manje kalorija, pa preporučujemo da ih jedete bez kože.

Foto/Unsplash/donovan_valvidia

Njihova vrlina je što se veoma lako kuvaju i uz prave začine gotovo je nemoguće da budu neukusni. Lako se kombinuju sa krompirom ili pirinčem, a pirinač, piletina i brokoli se smatraju savršenim bilderskim obrokom.

Proteini u hrani – ovsene pahuljice

Proteini u hrani za mršavljenje se mogu naći i u ovsenim pahuljicama – najzdravijom vrstom žitarica. Sadrže vitamin B1, vlakna, magnezijum, mangan.

Odličan su izvor proteina kada se jedu za doručak. Broj proteina možete povećati sa unošenjem suncokretovih semenki, oraha, badema…

No, ne odgovaraju dijeti bez ugljenih hidrata, jer iako imaju visok nivo proteina, sadrže i veliki broj ugljenih hidrata. U 100 grama ovsenih pahuljica se nalazi 16, 89 grama proteina i 389 kalorija.

Foto: Freepik/Racool_studio

Grčki jogurt odličan za mršavljenje

Grčki jogurt je odličan kada su u pitanju proteini u hrani. Ima kremastu teksturu i gušći je od bilo kog drugog jogurta. Obično se jede na kašičicu i predstavlja odlično letnje osveženje. Možete ga pomešati sa svežim voćem i dobiti ukusnu i zdravu poslasticu i laganu večeru punu proteina.

U 100 grama grčkog jogurta se nalazi 10 grama proteina i 59 kalorija. Dakle, grčki jogurt vas neće ugojiti ukoliko ga jedete u razumnim količinama, a od njega ćete dobiti veliki broj proteina.

U radnjama se obično nalaze pakovanja od 150 grama jogurta, što znači da ćete uneti oko 15 grama proteina i manje od 100 kalorija, što je idealno ako želite da smršate.

Proteini u hrani
Foto: Freepik/asierromero

Ovi proteini u hrani za trudnice su sasvim bezbedni, neće uticati na vašu kilažu niti će zdravlje ploda dovesti u pitanje. Ovo su još neke namirnice koje se nalaze na spisku hrane sa najvećim brojem proteina.

– Mleko: oko 4 grama proteina na 100 grama.

– Bademi: oko 18 grama proteina na 100 grama.

– Čedar sir: oko 13 grama proteina na 100 grama.

– Govedina: oko 28 grama proteina na 100 grama.

– Tuna: oko 19 grama proteina na 100 grama.

Sva ova hrana će vam pomoći da smršate, jedino što je bitno jeste da računate u kojoj količini jedete ove namirnice, jer sve što se konzumira u velikim količinama dovodi do gojenja. Evo još koje proteine u hrani možete probati da uvrstite u svakodnevnu ishranu.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar