BRZI RECEPTI

Namaz od avokada – recepti koji se spremaju 5 minuta

Avokado je super zdrava hrana koja je nezaobilazna u kuhinji ako volite da eksperimentišete sa ukusima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Namaz od avokada
Foto: pixabay/elle_kh

Avokado je poslednjih godina postao toliko popularan da predstavlja obeležje jedne generacije. No, hiperkonzumacija avokada se ne treba posmatrati kao pomodarstvo, jer ovo voće zaista ima mnogo benefita po zdravlje. Namaz od avokada se pravi obično sa povrćem i koristi se u slanim jelima, iako je avokado zapravo tropsko voće koje nam dolazi iz Južne i Centralne Amerike.

Sam avokado je prilično neutralnog ukusa, ali ima veoma dobru osnovu za kremaste namaze, zbog njegove teksture. Odlično ide sa kiselim u kusima, pa se u namaze obično dodaje i limun.

Namazi koje smo pripremili za vas su odličnog ukusa, a takođe su izuzetno dobri za zdravlje. U narednim redovima ćemo vam objasniti zdravstvene benefite avokada, dati odgovor na večito pitanje: kako odabrati avokado i pružiti pregršt ukusnih recepata za zdrav obrok ili užinu.

Avokado za zdravlje

Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masne kiseline. Takođe, smatraju ga super hranom zato što sadrži preko 20 različitih vitamina i minerala. Kad je u pitanju avokado kalorije iznose 160kcal na 100 grama, oko 80% kalorija dolazi iz masti. Jedan plod je obično težine između 200 i 300 grama.

U 100 grama se nalazi:

14,66 grama masnoća,

8,53 grama ugljenih hidrata,

2 grama proteina,

18 esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina,

6,7 grama vlakana,

0 grama holesterola.

“Aligator kruška” kako se još naziva predstavlja odličan izvor vitamina C, E, K i B6. Sadrži i riboflavin, niacin, folate, kalijum, lutein, beta-karoten, i omega 3 masne kiseline.

Zreli avokado
Foto: Pixabay/coyot

Mnogi izbegavaju avokado zaplašeni masnoćama koje se u njemu nalaze. No, nemojte oko toga da se brinete, ova voćka sadrži, takozvane, “dobre” masti, koje su drugačije od onih iz nezdrave hrane. Tek kada jedemo mononezasićene kiseline do mozga dolazi informacija da smo siti i ranije prestajemo sa jelom, nego kao kad jedemo transmasti.

Sam avokado, kao i namaz od avokada je odličan za zdravlje srca zato što uopšte ne sadrži LDL holesterola. Zapravo, ubacivanje avokada u ishranu se baš i preporučuje onima koji imaju problema sa srcem, holesterolom i trigliceridima.

Takođe, ova biljka se preporučuje i za dobar vid jer sadrži lutein i zeaksantin koji se najviše nalaze u očnom tkivu. Supstance u avokadu omogućavaju lakšu apsorpciju beta-karotena i time se smanjuje mogućnost od nastanka oštećenja vida.

Avokado u ishrani ima i ove benefite po zdravlje:

  • Koristi se u tretmanu osteoporoze, jer ublažava bolove,
  • Poboljšava proces varenja, zbog velikog broja dijetetskih vlakana,
  • Sprečava nastanak depresije sa visokim nivoom folata,
  • Folati su vrlo važni i za održavanje trudnoće i zdravlje ploda,
  • Odličan za prevenciju raka debelog creva i ostatak gastrointestinalnog trakta.
  • Ulje od avokada hidrira i neguje kožu.

Kako odabrati avokado koji je zreo?

Jedna od najtežih stvari kada je u pitanju odabir avokada jeste nalaženje onog koji je prave zrelosti. U prodavnicama se obično mogu naći zeleni plodovi, koji se par dana čuvaju na sobnoj temperaturi.

Ipak, pravi trenutak za namaz od avokada veoma kratko traje, jer ako ostane još par dana na sobnoj temperaturi istruleće. Srećom, postoje načini kako da otkrijete da li je avokado dovoljno zreo za konzumaciju.

Evo kako da odaberete avokado kome je pravo vreme za pravljenje ukusnih namaza.

Namaz od avokada
Foto: Unsplash/Daria Shevtsova

1) Koje je boje kora? Nezreli avokado ima zelenu boju. Tamno zeleni sa crnim tačkicama je skoro zreo, a gotovo crn plod je taman zreo koliko treba.

2) Kakva je kora avokada? Avokado koji još nije dostigao zrelost ima glatku koru, što je kora hrapavija to je plod zreliji.

3) Kakva je čvrstina? Tvrdi avokado je ujedno i nezreo, a onaj koji je srednje mek na blagi pritisak je spreman za jelo. Sa druge strane, avokado ne treba da bude ni previše mekan, jer to znači da je truo i tad se ne preporučuje da se jede.

Avokadu je obično potrebno da par dana od kupovine provede na dnevnoj temperaturi i tek onda je spreman za jelo. Proveravajte svakog dana koje je boje kora, da li je mekan i hrapav. A kada dovoljno sazri, čuvajte ga u frižideru, jer će na sobnoj temperaturi mnogo lakše da istruli. Na ovom linku pročitajte kako da vam avokado što duže ostane svež.

Avokado se jede tako šta ga isečete na polovine oko košpice. Ako je plod zreo, košpica, veličine većeg oraha se lako vadi nožem. Meso avokada možete izvući kašikom ili nožem.

Namaz od avokada recepti

Pripremili smo nekoliko ukusnih recepata kako da napravite ukusne namaze sa avokadom koje možete jesti za užinu, doručak ili kao ukusnu salatu uz ručak.

Namaz od avokada i sira

Sastojci:

1 avokado,

100 grama krem sira,

1 kašičica soka od limuna,

2 čena belog luka,

1 kašičica soli.

Priprema: Avokado isecite na sitne komadiće, kao i beli luk. Sve sastojke staviti u blender ili secka i sitnite dok ne dobijete homogenu smesu.

Namaz od avokada na tostu
Food: Pixabay/Matvevna

Avokado u hrono ishrani

Ova voćka se neretko konzumira u hrono ishrani, ali isključivo van restrikcije. Može se konzumirati za bilo koji obrok, ali se preporučuje da to bude ujutro, kako bi prvi obrok bio masniji. Evo jednog primera namaza koji je prema hrono pravilima:

1 avokado srednje veličine,

1/2 crvenog luka,

1 paprika,

1 čen belog luka,

sok od jednog limuna,

prstohvat soli i aleve paprike.

Priprema: Namaz od avokada hrono verzija se pravi tako što oljuštite i očistite avokado isecite crveni i beli luk kao i papriku. U blender dodajte iseckane sastojke kao i sok od limuna. Kada dobijete namaz začinite ga po želji.

Namaz od avokada sa čija semenom
Foto: freepik/wirestock

Gvakamole sos

Jedan od najpoznatijih avokado namaza jeste gvakamole sos.  Recept je veoma prost, a vi ga možete izmeniti i u potpunosti prilagoditi sopstvenom ukusu. Ovako izgleda osnovni recept:

1 srednji avokado,

2 kašike soka od limuna,

2 kašike maslinovog ulja,

prstohvat soli.

Sve ove sastojke izmiksajte u blenderu. U gvakamole sos možete staviti i jedan čen belog luka, sveži peršun, pola glavice crnog luka, paradajz, paprika, ljuta ili slatka. Budite sasvim slobodni da eksperimentišete sa ukusima i nađete ono što vama najviše odgovara.

Namaz od avokada i tunjevine

Dani su posta, a vi se pitate šta da jedete? Post je pravo vreme da isprobate nove recepte, a mi vam predlažemo odličan namaz od avokada i tunjevine. Evo kako izgleda recept.

1 veći avokado,

1 konzerva tune,

2 kašike posnog majoneza,

2 kašike soka od limuna,

prstohvat mlevenog crnog bibera,

2 kašike senfa,

1/2 krastavca.

Priprema: Ocedite tunu, isecite avokado na komadiće, oljuštite i očistite krastavac. Sve sastojke stavite u blender i dobro izblendajte. Ako volite ljući ukus, možete dodati i malo crnog luka koji se odlično slaže sa tunom.

Isprobajte salatu sa avokadom i jajima

Recept za namaz od avokada je jednostavan za pravljenje, ali ga možete malo zakomplikovati tako što sa njim kombinovati neke druge sastojke. Jaja i avokado su odličan izbor zato što su obe namirnice pune proteina i zdravih masti, brzo će vas zasititi, a unećete mnoštvo hranljivih materija.

Salata ov avokada i jaja
Foto/Pixabay/StockSnap

Da biste napravili salatu avokada sa jajima biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 avokado,

4 kuvana jaja,

prstohvat sveže mirođije,

prstohvat svežeg peršuna,

sok od pola limuna,

prstohvat soli,

kašičica maslinovog ulja.

Priprema: obarite jaja i iseckajte ih na kockice, avokado oljuštite i zgnječite u pire. Dodajte začine i maslinovo ulje i sve dobro pomešajte. Ova salata se može jesti i kao namaz od avokada, odličan je dodatak u sendvičima.

Avokado namaz
Foto: pixabay/Einladung_zum_Essen

Namaz od avokada i pavlake

Avokado i pavlaka se, takođe, odlično slažu, a evo i recepta kako da napravite ovaj namaz.

1 avokado,

1 kašičica soka od limuna,

1 čen belog luka,

2 kašike kisele pavlake,

1 kašika maslinovog ulja,

so,

biber.

Priprema: sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete sjedinjenu smesu. U ovu mešavinu možete, takođe, dodati tunu, ili ako želite da pojačate kiselost preporučujemo vam da dodate nešto paradajza.

Avokado za bebe

Namaz od avokada može biti previše težan za bebin osetljiv stomačić, ali to ne znači da ga ne treba davati bebama. Avokado za bebe je preporučljiv da se unese u ishranu od četvrtog do šestog meseca.

Najpre proverite sa malom količinom avokada hoće li se bebi dopasti ukus, kao i da li će stomačić bebe imati negativne reakcije.

Ako dobro odreaguje možete pomešati avokado sa šargarepicom ili povrćem koje beba voli i napraviti pire.

Foto: pixabay/multifacetedgirl

Koliko košta ovaj namaz i gde ga kupiti?

Uvek ćemo vam preporučiti da pravite domaći namaz jer ćete onda bolje kontrolisati ukus. Avokado namaz možete kupiti u prodavnicama u delu gde se prodaje zdrava hrana, kao i u radnjama zdrave hrane.

Drugi razlog je taj što je jeftinije da sami napravite sos, jer kilogram avokada košta između 500 i 600 dinara u svim bolje snabdevenim prodavnicama, a vama će trebati samo jedan plod.

Gvakamole sos se prodaje u manjim pakovanjima i teglicama. 20 grama sosa možete kupiti po ceni od 140 dinara. Prodaje se u teglicama po ceni i od 250 dinara za 100 grama sosa.

Namaz od avokada je veoma dobar za zdravlje. Međutim, iako ima zdrave masti treba da pazite u kojoj količini ga unosite u organizam, jer preterana i prečesta konzumacija može dovesti do gojenja.

Takođe, preporučuje se da ga izbegavaju oni koji piju lekove za zgrušavanje krvi jer ovaj sos može umanjiti dejstvo lekova. Ako primetite da imate grčeve u crevima, bol ili da vam avokado prosto ne prija, izbegavajte ga, jer to upućuje na alergijsku reakciju.

Izvori:

https://www.thekitchn.com/use-this-simple-trick-to-determine-whether-an-avocado-is-ripe-inside-tips-from-the-kitchn-172933

https://www.simplyrecipes.com/recipes/avocado_tuna_salad/

https://www.food.com/recipe/avocado-cream-cheese-spread-326076

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar