Kumkvat – upoznajte najmanji citrus na svetu

Fortunela je odličan antioksidans, a može pomoći i kod mršavljenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Kumkvat na stolu

Znate li šta je kumkvat? Ako ne, nakon ovog teksta ćete verovatno hteti da ga probate. Ova voćka nije mnogo veća od zrna grožđa, ima kiselkasto-slatki ukus. Ima dosta hranljivih materija, naročito vitamina C. Smatra se da je dobra za mršavljenje, jačanje imunog sistema, odličan je antioksidans, štiti od upala i dijabetesa.

Drugi naziv ove biljke koja potiče iz Kine je fortunela, gde se u narodnoj medicini koristila kao lek protiv prehlade. Od fortunele se pravi preukusan džem, marmelada i slatko. Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam te ukusne recepte, kao i kako se sve ova biljka koristi za zdravlje i kako se uzgaja.

Fortunela se jede sa korom

Da, dobro ste pročitali. Pored toga što je ovo najmanji citrus na svetu, fortunela predstavlja jedini citrus koji se jede zajedno sa korom. Zapravo, kora i predstavlja najukusniji deo voćke. Omotač je slatkog ukusa, podseća na pomorandžu, a meso je kiselije, pomalo podseća na limun, ali ne sasvim, ima i malo gorčine.

Možete ga jesti baš kao jabuku, samo dobro properite. Ako fortunela nije iz vaše bašte i nije organska, preporučujemo vam da je operete sa sodom bikarbonom. Prosto, ostavite voće oko 15 minuta u vodi u koju ste prethodno stavili sodu bikarbonu. Nakon toga properite vodom, kako biste sprali sodu.

Smatra se da je ovaj način čišćenja mnogo bolji od prostog ispiranja vodom, koji ne mogu da se skinu svi pesticidi. Nakon pranja rasecite voće na pola, izvadite košpice i evo vam slatke i zdrave užine.

Foto: pixabay/PIRO4D

Ukoliko vam ne prija kiselost unutrašnjosti, nju možete izvući kašičicom i jesti samo koru. Zapravo se vrlo često jede na taj način.

Kumkvat koliko se sme jesti? Ne postoji dnevno ograničenje koliko se maksimalno kumkvata sme jesti na dnevnoj bazi. Tako da je pravilo kao i sa svim drugim voćem, jedite ga onoliko koliko vam prija.

Čuvajte ga u frižideru gde plod može da traje i do 20 dana, na sobnoj temperaturi traje znatno kraće do 4, 5 dana.

Kumkvat voće za zdravlje

S obzirom na veličinu voćke prilično je zadivljujuće koliko hranljivih materija se u njoj nalazi, a koliko malo kalorija. 100 grama kumkvata sadrži:

71 kaloriju,

16 grama ugljenih hidrata,

6,5 grama vlakana,

73% dnevnih potreba za vitaminom C,

6% dnevnih potreba za vitaminom A,

6% dnevnih potreba za kalcijumom,

7% dnevnih potreba za manganom.

U manjim količinama sadrži vitamin B, E, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink. Naučno je dokazano da ovo voće može pomoći u prevenciji raznih bolesti, kao i u smanjenju njihovih simptoma.

Odličan izvor antioksidanasa. U kori kumkvata se nalazi veliki broj flavonida, a u sočnijem delu nešto manje. Poznato je da flavonidi deluju kao antioksidansi, zato što rastavljaju slobodne radikale koji uzrokuju razne bolesti. Vitamin C je još jedan veoma moćan antioksidant koji ovu voćku čini veoma zdravim i ukusnim izborom.

Kumkvat
Foto: pixabay/nicolagiordano

Snižavaju nivo holesterola. Fitosterol u fortuneli ima sličan hemijski sastav kao holesterol. To znači da se fitosterol ometa nagomilavanje holesterola i tako pomaže kod “lošeg” holesterola i visokog nivoa triglicerida u krvi.

Za smanjenje holesterola pomaže i visok nivo vitamina C, koji ne dozvoljava slobodnim radiklima da izazvu taloženje masnoća u krvi. A visok nivo vlakana, takođe, pomaže u izbacivanju viška masti iz organizma.

Veoma dobri za zdravlje kostiju. Kalcijum i flavonidi koji se nalaze u kumkvatu sprećavaju nastanak krtih kostiju, koje se lako lome i onemogućavaju nastanak osteoporoze.

Koristi se za mršavljenje. Već smo spomenuli da ova voćka ima veoma mali broj kalorija sa puno hranljivih materija. To ih čini odličnim izborom za dijetu. Ako u vašu ishranu dodate fortunelu, vaše telo će apsorbovati manje masti nego što bi inače. Tako su potvrdile studije rađene na miševima.

Fortunela se koristi za prevenciju raka. Prema naučnim istraživanjima česta konzumacija citrusa pomaže kod prevencije raka debelog creva. Poncirin – hemijsko jedinjenje koje se nalazi u fortuneli utiče na smanjenje broja ćelija raka. Ako imate nekog u porodičnoj anamnezi ko je bolovao od raka creva, preporučujemo vam konzumaciju kumkvata.

Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Zbog prisustva antioksidanata fortunela se smatra voćem koje je odlično za prevenciju dijabetesa. Tu naročito može pomoći kumkvat ulje koje je bogato omega 3 i 6 masnim kiselinama.

Preporučuje se za jak imunitet. Visok nivo vitamina C u ovom voću ga čini odličnim za jačanje imunog sistema. Dobra stvar je da fortunela daje plodove tokom novembra i decembra, kad je pravi period da se zaštite od prehlade, kao i od pandemije koronavirusa.

Foto: pixabay/Hans

Kumkvat sadnice – kako se gaji

Smatra se da je ovo citrusno voće najlakše za uzgoj od svog citrusnog voća. Ova biljka u uslovima napolju može izrasti i do 2 metra visine. Ali kad se gaji u kućnim uslovima to je značajno manje.

Treba da znate da fortunela voli sunce, ali nikako direktno. Zato je najbolje da je u letnjim mesecima držite na terasi ili na bilo kom mestu gde će dobiti svetlosti, a gde je sunce neće spržiti. Sa druge strane, kao i svaki citrus, ovo lekovito voće ne podnosi niske temperature.

Zato se preporučuje da se u kasnu jesen premesti unutra, jer ne podnosi temperature ispod 10 stepeni na duži period. Iako se tvrdi da može bez oštećenja biti kraće vreme i na temperaturi od -12 stepeni.

Uzmite u obzir da što više sunca i toplote dobije, to će kumkvat plodovi biti sočniji i ukusniji.Fortunelu možete držati i pored prozora, ako ste sunčevi zraci ne dopiru direktno do biljke.

Koliko često se zaliva?

Najveća greška koju možete učiniti sa fortunelom jeste da je prečesto zalivate. Voda treba da bude vlažna i nipošto mokra. Ako osetite da vam se zemlja lepi za prste kada ih stavite u saksiju, znači da još nije vreme za zalivanje. U slučju da primetite da je zemlja suva, tek onda treba zaliti, dok ne primetite da voda curi iz saksije.

Kumkvat treba otpilike zalivati jednom nedeljno, ali to zavisi od veličine saksije, same biljke i godišnjeg doba. Ovo voće će bolje izdržati da je “žedno” nego da se previše zaliva.

Za uzgoj kupite mešavinu zemlje specijalno za citruse, jer citrusima treba posebna vrsta minerala kako bi imali najbolje moguće uslove za rast. Presađivanje se obavlja jednom u dve godine. Prvih godina života kumkvat nema plodove, a nakon toga počinje da ima cvetove koji mirišu na citrus, a plodovi se pojavljuju 2 puta godišnje.

Isečen kumkvat
Foto: pixabay/Buntysmum

U periodu cvetanja, najbolje je da fortunela boravi na terasi, jer se razmnožava putem vetra. Ukoliko kupite zdravu sadnicu, ne bi trebalo da imate previše problema sa vašima i drugim štetočinama.

Ovo voće napadaju štetočine koje obično naseljavaju suvlja staništa, pa je dovoljno samo poprskati biljku kako biste ih se otarasili. Takođe, u zimskom periodu se takođe preporučuje da prskate listove, zbog manjka vlažnosti u vazduhu.

Češće đubrite biljku u letnjim mesecima, a ređe u zimskim. Koristite đubrivo koje u toku dužeg perioda oslobađa hranljive materije, naročito u prolećnim mesecima. U toku rasta koristite razblaženo tečno đubrivo.

Kumkvat recepti

Fortunela se može upotrebljavati na dosta načina. Od njega se pravi marmelada, pekmez, slatko, kitnikes, u Americi se parvi hleb sa kumkvatom… U narednim redovima ćemo vam pružiti par recepata za slatkiše od ove zdrave voćke.

Slatko od kumkvata

Potrebno je:

1kilogram kumkvata,

1 kilogram šećera,

300 mililitra vode,

2 grančice nane.

Priprema: isecite fortunelu na polovine i izvadite košpice. U šerpu stavite kilogram šećera i mešajte dok se ne otopi. Potom dodajte voće, dobro pomešajte i nakon 5 minuta krčkanja, kada se smesa zgusne dodajte vodu. Ostavite neka se krčka dok fortunela ne krene da se raspada, otprilike oko pola sata.

Za bolju aromu pri kraj kuvanja dodajte nanu, a po želji možete iscediti i sok od pola limuna, ako volite kiseliji ukus. Prespite u prethodno sterilisane tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako, da bi se vakumirale.

Fortunela marmelada

Kumkvat marmelada se priprema na sledeći način:

Potrebno vam je 1 kilogram kumkvata i kilogram šećera. Očistite voće od košpica i usitnite ih u secku ili blenderu, ali ne sasvim, treba da ima krupnijih komada. Prespite voće u šerpu i dodajte kilogram šećera. Dobro promešajte i kuvajte sat vremena uz često mešanje.

Pripremljenu marmeladu preliti u prethodno sterilisane tegle i okrenuti ih naopako tokom noći, radi stvaranja vakuma.

Kumkvat – cena i gde kupiti

Ovo voće se može naći u velikim makretima kao što su Vero ili Maksi najčešće u zimskim mesecima. Nažalost, cena je nešto veća od 500 do 700 dinara po kilogramu. Zato postoji i onlajn naručivanje preko interneta, po nešto nižim cenama.

Ako biste da uštedite preporučujemo vam da kupite sadnice kumkvata i sami ih uzgajate. Formirana sadnica košta oko 5700 dinara, a mlade sadnice i duplo manje, samo što ćete za njih morati sačekati bar godinu dana dok budu dale prve plodove.

Fortunela je veoma zdravo voće i ukoliko volite da eksperimentišete sa hranom i zdravo se hranite, preporučujemo da ga probate. Iznenadiće vas ukusom i možda postati vaša omiljena voćna poslastica.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar