“Mali princ” najlepši citati: O prijateljstvu, ljubavi i jednoj ruži

Antoan de Sent Egziperi i njegove najmudrije misli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Mali princ citati
Foto: Printscreen/Youtube/Netflix

“Mali princ” važi za jednu od najlepših knjiga svetske književnosti, kojoj je uvek lepo vratiti se. Delo je Antoana de Sent Egziperija koji nas i dalje oduševljava svojim mudrim rečima. Kada je u pitanju “Mali princ”, citati o ljubavi, prijateljstvu i odraslima se posebno ističu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Knjiga, kao što dobro znamo, prikazuje kratak let neobičnog dečaka od asterioida B612 do čudne planete Zemlje.  Upoznaje stanovnike i prvobitno misli da su mnogi od njih samoživi, uobraženi i da je njihov život besmislen. Kroz avanture Malog princa predstavljeni su nam najlepši citati o prijateljstvu, ali i saznajemo bitne životne lekcije zahvaljujući jednoj lisici i jednoj ruži.

Antoan de Sent Egziperi

Antoan de Sent Egziperi i njegovi citati su naširoko čuveni. Ovaj veliki umetik rođen je Lionu  29. juna 1900. godine. Tokom detinjstva je izrazio želju da postane pilot i pisac, i to je uspeo da ostvari. Radio je kao pilot civilnog vazduhoplovstva u Strazburu. Sklopio je mnoga prijateljstva sa čuvenim francuskim piscima. Kasnije im je pokazao neka od svojih dela i oni su gra ohrabrili da objavi svoje priče. Čuven je i po delima : “Avijatičar”, “Ratni pilot”, “Zemlja ljudi”, “Noćni let” i “Pravac jug”.

Ovo su najlepši citati iz romana “Mali princ”:

“Mali princ” – Citati o ruži

“Ruža nije želela da je vidi kako plače, bila je to jedna vrlo ponosna ruža.”

“Oni će te uvek voleti?”/”Ne”, rekla je ruža ,”jednog dana ću ja uvenuti i onda će svi da prestanu da mi se dive”./ “To je baš čudno”, rekao je Mali princ, “da si ti moja ruža, ja bih tebe voleo i tada!”

Poseban utisak na čitaoce ostavlja ruža koju je Mali princ gajio na svojoj planeti. Ona znači svojom lepotom, ali i gordošću. Najznačajniji motiv romana je bač ova ruža, upravo zbog toga je prethodni citat jedan od najvažnijih u celom delu – ova misao je pokretač i ideja vodilja celog romana.

“Svo vreme koje si uložio u brigu oko svoje ruže čini tu ružu dragocenom.”

“Mali princ” – Citati o prijateljstvu i ljubavi

“Svako mora podneti dve ili tri gusenice ako želi da upozna pravog leptira.”

“Jedan čovek samo svojim srcem dobro vidi. Suština se ne može sagledati očima. Treba tražiti srcem!”

Lisica izgovara ovaj citat i ovo je najvažnija mudrost koju Mali princ od nje nauči. Objašnjava mu da nije sve onako kako se čini da tek tada kada bez predrasuda pogledamo na svet zaista možemo da ga sagledamo. Nagovara dečaka da otvori svoje srce, da shvati prijateljstva na drugačiji način i drugačije shvati svet oko sebe.

“Da”, rekao sam Malom Princu, “bilo da je u pitanju kućica, zvezde ili pustinja, nevidljivo je ono što čini njihovu lepotu.”

“Različitim ljudima zvezde ne znače isto. Za jedne, koji putuju, zvezde su vodilje. Za druge, one su samo male svetiljke. Za učenjake, one su ozbiljni problemi. Za mog poslovnog čoveka one su bile vredno zlato.”

Kada razmišljate o prijateljstvu, ovaj citat iz “Malog princa” je izuzetno važan. Mnogi još nisu naučili njegovu poruku. Samo zato što drugačije vidimo stvari ili one za druge imaju drugačije značenje za nekoga ne znači da su manje vredne ili da drugi nisu u pravu.

“Živeću na jednoj od zvezda i smejaću se na njoj. Tada će  kada pogledaš nebo noću izgledati kao da se sve zvezde na nebu smeju. I samo ti ćeš imati zvezde koje se smeju.”

“Mali princ” – Citati o lisici

“Šta znači reč pripitomiti?”/ “To je nešto što su mnogi davno zaboravili”, reče lisica “To znači stvoriti veze…”. “Kako misliš stvoriti veze?” “Naravno”, rekla je lisica. Ti si za mene samo mali dečačić sličan stotinama hiljada drugih dečaka. Ti meni nisi potreban. Čak ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slična stotinama hiljada drugih lisica. Međutim, ukoliko me pripitomiš, bićemo preko potrebni jedno drugom. Ti ćeš meni biti jedini na svetu, a i ja ću za tebe biti jedina na svetu.”

Lisica je jedan od najbitnijih likova. Ona dečaka uči kako se stvaraju prijateljstva i šta ona zaista znače. Imamo mnogo toga o ljubavi i prijateljstvu da naučimo od lisice.

“Pa vi ni ne ličite na moju ružu, vi mi sada ništa ne značite”, rekao je Mali Princ, “Niko vas nije pripitomio, i vi niste baš nikoga pripitomile. Vi ste poput moje lisice. Znate to je bila obična lisica -slična stotinama hiljada drugih. Ali ja sam od nje napravio pravu prijateljicu, i ona je sada jedinstvena na svetu.”

Životne mudrosti i citati o odraslima:

“Kada odraslima kažete: “Video sam prelepu kuću od bakarne cigle, sa velikim prozorima i golubovima na krovu”, nisu u stanju da zamisle tu prelepu kuću. Potrebno je reći im: “Video sam kuću koja vredi više od stotinu hiljada franaka.” Tek tada će oni uzviknuti – “Kako je lepa!”

“Sve su odrasle osobe nekad bile deca – Ali se malo njih toga seća.”

Mali princ nas kroz ovaj citat uči da ne zaboravimo na dete u sebi. Dete koje čuvamo u sebi je neiskvareno i veselo i zaista naš jedini put ka istinskoj sreći. Nemojte sami da stajete na put svojoj mašti.

“Čovek često ume da bude usamljen i među ljudima.”

“Istina je da uobraženi ljudi uvek čuju samo pohvale.”

“Odrasli su zaista čudni. Samo deca zaista znaju što traže.”

“Mnogo je teže suditi samom sebi nego drugima. Pravi su mudrac ukoliko uspeš sebi dobro suditi.”

Stanite, i pogledajte kako sebe predstavljate svetu. Imajte više poštovanja prema drugima i uzmite malo vremena da stvari sagledati iz druge perspektive. Ne možete uvek biti upravu!

“Govor i reči su je izvor svih nesporazuma.”

“Teško je, odrasle osobe gotovo nikad ništa ne razumeju same, a decu stvarno zamara da im sve uvek iz početka objašnjavaju.”

“Dugo sam morao da živim među odraslima. To nije značajno popravilo moje mišljenje o njima.”

Na kraju dobro zapamtite najvažniji citat iz “Malog princa”:

Odraslima recite: “Dokaz da je Mali Princ postojao je to što je on bio divan, to što se iskreno smejao i što je želeo ovcu. Kad čovek želi ovcu, to je dokaz da postoji”. Oni će slegnuti ramenima i smatrati vas detetom! Međutim, ako im kažete: “Planeta sa kojeg je došao je Asteroid B612″ – biće zadovoljni i neće vam više dosađivati pitanjima. Takvi su oni, ali valja se zato ljutiti na njih. Deca moraju mnogo toga da praštaju odraslima.””

I ne zaboravite da, sa vremena na vreme, zagrlite dete u sebi.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar