Piletina je nekima omiljena vrsta mesa, neki je čak ni ne smatraju mesom zato što je toliko lagana. Ono što je sigurno jeste da je piletina izuzetno hranljiva, ima obilje proteina. Ona ima odličan ukus, nebitno da li je kuvana u supi, grilovana, pečena, da li je sastojak obrok salate, kad su u pitanju jela sa piletinom – nema greške.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Došlo nam je leto (iako ne kalendarski), što znači da je idealno vreme za laganije obroke, salatice, čorbice i tome slično. Teži obroci se uglavnom vezuju za zimu. A kako je piletina lagana, ne opterećuje stomak, lako se vari, a ima obilje hranljivih namirnica, morate je uvrstiti u svoj dnevni meni.
Ovi recepti vam mogu dati ideju šta da skuvate za ručak, ali i za laganu večeru. Kako god da je spremite, nesumnjivo je da će obrok biti ukusan, jer piletina je klasika i sa njom je teško pogrešiti.
Jela sa piletinom – recepti za ručak
Najpre ćemo dati nekoliko predloga šta da spremate za ručak. Ova jela se spremaju brzo i lako, te vam neće oduzeti mnogo vremena, a dobićete ukusan obrok koji će oduševiti čitavu porodicu.
Piletina u rerni sa testeninom
Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 350 grama makarona,
– kašičica soli,
– 500 grama pilećih grudi,
– 200 mililitra pavlake za kuvanje,
– 250 grama čeri pradajza,
– 100 grama rendanog kaškavalja,
– 250 mililitra bujona,
– veza mladog crnog luka,
– polovina veze peršuna, sitno seckanog,
– prstohvat bibera.
Priprema: Prvi korak je da skuvate testeninu u loncu. U litar i po vode dodajte kašičicu soli, malo maslinovog ulja i ostavite da voda provri, potom u vrelu vodu stavite makarone i ostavite ih nekoliko minuta da se skuvaju. Vodu procediti, proprati makarone hladnom vodom, kako bi se isprao skrob i odložite sa strane.
Pileće filete najpre dobro operite pod mlazom tople vode, a potom isecite na kocke. A potom začinite sa soli i biberom. Možete dodati još neke začine kao na primer bosiljak ili vlašac, ako volite začinjenija jela.
Probajte nešto novo i SLASNO: Pljeskavice od pilećeg belog mesa (RECEPT+VIDEO)
Sledeći korak je operete, očistite i iseckate crni mladi luk. Stavite najpre piletinu da se prži na laganoj vatri, pa tek onda dodati crni luk. Piletinu dinstati dok ne porumeni. Zatim u tiganj stavite bujon i pavlaku za kuvanje. Kuvajte na tihoj vatri par minuta.
A dok se kuva zagrejte rernu na 200 stepeni.Iseckajte sitno čeri paradajz pomešajte sa smesom, prespite u dublji pleh, pomešajte sa skuvanim makronama i po svemu pospite rendani kačkavalj. Pecite oko 15 minuta, dok makarone ne porumene.
Dok se peče iseckajte sveži peršun što sitnije i kada izvadite piletinu sa makaronama iz rerne, prekrijte peršunom. Piletina u rerni je mnogima baš zato omiljeni obrok, jer je jednostavna i uvek ukusna.
Piletina u sosu od senfa sa pečurkama
Za pripremu ovog jela sa piletinom će vam biti potrebno svega 30 minuta. Ovo su sastojci:
– jedna glavica crnog luka,
– 3 pileća bataka bez kostiju,
– 200 grama šampinjona,
– 50 mililitra pavlake za kuvanje,
– 50 grama pečenog kikirikija,
– kašika senfa,
– so, biber, peršun, začini po želji.
Priprema: Oprati batake pod mlazom tople vode, staviti u tiganj i onda začiniti sa soli, biberom, peršunom i ostalim začinima po želji. Onda ih propržite uz povremeno okretanje, kako bi se ravnomerno ispržili. Zatim prebacite batake u tanjir.
Za prave gurmane: Hrskava piletina sa senfom i pavlakom (RECEPT+VIDEO)
Tiganj properite kako ostaci bataka ne bi zagoreli i pokvarili ukus. Naseckajte crni luk i šampinjone, ubaciti u tiganj i dinstati dok šampinjoni ne puste svoju vodu. Izmrvite kikiriki u secku ili ga zavijte u krpu pa istucite čekićem. Komadiće kikirikija dodati u tiganj pa dinstati još 5 minuta.
U ovu mešavinu dodajte punu supenu kašiku senfa. Senf će sosu dati neobičnu i prepoznatiljivu aromu. Dovoljno je dodati samo malo senfa u bilo koje jelo i ono će odmah imati specifičan ukus.
Na kraju u sos stavite batake i kašikom rasporedite sos preko celih bataka. Jela sa šampinjonima i sa piletinom jesu sama po sebi zanimljiva, a senf će dodatno dopuniti ukus.
Jela sa piletinom su obično veoma jednostavna i ovo je jedno od njih. Odličan je izbor ako ne želite da potrošite puno vremena na pripremu obroka.
Hrskava pohovana piletina sa susamom – chicken nuggets
Belo meso recepti – Ukusna piletina sa povrćem
Neophodni sastojci:
– 500 grama belog pilećeg mesa,
– 2 velike tikvice,
– 2 paradajza,
– 1 glavica crnog luka,
– 1 babura,
– 4 kašike brašna.
Ovo jelo je posebno jednostavno, jer sve što vam je potrebno jeste povrće i piletina za ukusan obrok. Ovakva jela sa piletinom su lagana i ako smatrate da se od njega ne možete dovoljno najesti, možete mu dodati skuvan pirinač ili krompir.
Skuvajte pileće meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo, trebaće vam za kasnije. Oljuštite i isecite tikvice na kolutove i dodajte ih u pleh na koji ste prethodno stavili pek papir. Očistite i iseckajte kolutiće crnog luka i sitno seckanu papriku.
Preko svega toga dodajte i paradajz koji je isto isečen na kolutove. Kada se meso malo ohladilo iseckajte ga na komadiće i ravnomerno rasporedite po celom plehu.
Malo drugačiji ručak: Pečena piletina sa crnim PIVOM (RECEPT)
U vodu u kojoj se kuvala piletina dodajte 4 kašike brašna i umutite bešamel sos. Piletinu sa povrćem prelijte sa sosom i ostavite da se peče do 20 minuta na 20 stepeni.
Salata sa piletinom
Jela sa piletinom ne bi bila to što jesu da u spisak recepata ne dodamo i jednu salatu sa piletinom. Nemojte da vas naziv “salata” zavarava, jer se možete sasvim lepo najesti od nje, a da pritom unesete velike količine povrća i mesa. Ovo su odlični obroci ako živite brzo, nemate vremena da kuvate, a želite da se hranite zdravo.
Za ovu ukusnu salatu će vam biti potrebni ovi sastojci:
– 5 čeri paradajza,
– 80 grama feta sira,
– 200 grama belog pilećeg mesa,
– pola šake rukole,
– pola šake bejbi spanaća,
– 50 grama skuvanih makarona,
– 100 grama izrendanog kupusa,
– nekoliko listova sveže zelene salate,
– malo balzamiko sirćeta,
– so, bosiljak, začini po želji,
– kašika maslinovog ulja.
Priprema: ovakva jela sa piletinom možete sasvim prilagoditi sebi i svom ukusu, ovo je samo predlog recepta. Isecite piletinu na kocke, pa zatim propržite na malo ulja ili još bolje stavite na gril.
Za to vreme u činiju staviti oprano i isečeno povrće: spanać, rukolu, zelenu salatu, čeri paradajz i kupus. Skuvajte makarone, tako da ih možete imati za nekoliko obrok salata i u činiju za salatu stavite par kašika. Iseckajte feta sir, dodajte grilovanu piletinu i pomešajte sve sastojke.
Piletina u sosu od pavlake, senfa i KARIJA je nešto što morate da ISPROBATE (RECEPT)
Nakon toga salatu preliti sa balzamiko sirćetom, maslinovim uljem, dodajte so, bosiljak, po želji granule belog luka ili biber. Prijatno!
Jela sa piletinom – ukusi orijenta
Piletina ne ispada samo dobro u domaćoj kuhinji, ona se često sreće i u kineskoj hrani i hrani dalekog istoka. Ovo jelo zahteva mnogo sastojaka, ali je izuzetno ukusno i neće vam oduzeti mnogo vremena.
– 400 grama pilećeg mesa,
– 1 srednja tikvica,
– 1 babura,
– jedan mladi crni luk,
– 1 mladi beli luk,
– 100 grama čeri paradajza,
– 300 grama kuskusa,
– kašičica kurkume,
– kašičica mlevenog kardamoma,
– pola kašičice cimeta,
– pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića,
– pola kašičice mlevenog kima,
– pola kašičice mlevenog kima,
– 4 kašike maslinovog ulja,
– malo aleve paprike, ljute tucane paprike, bibera, peršuna (suvog ili svežeg) i so.
Prirpema: Najpre skuvajte kuskus u pola litre vode, kuva se u vreloj vodi od 5 do 10 minuta. Isecite piletinu i povrće. U tiganj dodajte malo maslinovog ulja, a onda i piletinu pa crni lu, beli luk, paradajz, papriku i tikvicu.
Bacate PILEĆE KOSTI u đubre? Užasna greška!
Sklonite kuskus sa ringle i nastavite sa prženjem povrća i piletine. Tokom prženja dodajte sve začine, upravo će oni piletini dati orijentalni ukus. A kuskus tek blago posolite, on sam po sebi nema neki ukus, nego upija ukus hrane sa kojom se pomeša. Ipak vrlo je hranljiv i pun proteina i vlakna.
U tanjir servirajte kuskus i piletinu odvojeno. Ovakva zanimljiva jela sa piletinom su neuobičajna, zato treba često da se igrate sa začinima i probate neke nove ukuse.
Komentari (0)