NAPITAK ZA SAVRŠENU KRVNU SLIKU

Ubica triglicerida – Ovaj napitak čisti krvne sudove

Evo na koje sve načine možete da smanjite nivo triglicerida u krvi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ubica triglicerida
Foto: Shutterstock

Trigliceridi su masti koje se talože u krvnim sudovima, povećan nivo triglicerida povećava rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja. Zato ako su vam povišeni trigliceridi potrebno je da obratite posebnu pažnju na vaše zdravlje, kako biste izbegli potencijalne rizike. Napitak koji smo pripremili za vas je pravi ubica triglicerida.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako ga budete ispijali svakog dana, ne samo da ćete unositi veliki broj vlakana i vitamina, nego će vam pomoći i da očistite krvne sudove, kako od triglicerida tako i od LDL holesterola.

Najbolji načini da snizite trigliceride

Postoji nekoliko načina kako možete na prirodan način da smanjite nivo pa bi trebalo da se i sa njima pozabavite i da uz njih pijete napitak čiji smo recept pripremili.

Izbegavajte unos ugljenih hidrata

Dijeta bez ugljenih hidrata je jedna od najboljih opcija kada želite da smanjite nivo triglicerida u krvi. Ovakva ishrana obiluje proteinima i vlaknima. Proteini čine da budete siti duže vremena i da se pre zasitite prilikom jela. A vlakna su odlična za ishranu zato što će oni očistiti creva i omogućiti bolju apsorpciju hranljivih materija iz namirnica koje jedete.

Ugljeni hidrati negativno utiču na krvnu sliku i povećavaju nivo triglicerida. To se odnosi na proste, rafinisane šećere i fruktozu. Što znači da treba izbegavati slatkiše, gazirane i negazirane sokove.

Foto: Freepik/nakaridore

Gubitak na težini je ubica triglicerida

Ako jedete više kalorija nego što vam je potrebno, organizam će od tog viška kalorija praviti masne naslage, koje su, između ostalog, i trigliceridi. Višak kolograma je gotovo siguran pokazatelj povećanog LDL holesterola i triglicerida. Takođe, može ukazivati i na druga rizična stanja kao što je masna jetra.

Istraživanja su dokazala da ako smršate od 5 do 10% svoje telesne težine nivo trigilicerida u krvnim sudovima će znatno pasti. Zato je dijeta jedan od najzdravijih i najbržih načina da svoju krvnu sliku dovedete u red.

Izbegavajte trans masti

Trans masti su nastale tako što se u hranu dodaju aditivi koji treba da produže životni vek hrane. Dakle, ova vrsta masti se obično nalazi u industrijski prerađenoj hrani. Da li se nalaze u namirnicama koje kupujete možete proveriti tako što ćete pročitati sastav na ambalaži. Tu bi trebalo da bude informacija kolika je količina trans masti u određenoj namirnici.

Ove masti imaju inflamatorni efekat na telo, pogoršavaju celokupnu krvnu sliku, a samim tim utiču i na nivo triglicerida. Dakle, dijeta sa trans mastima direktno utiče na taloženje triglicerida.

Foto: Freepik/kroshka_nastya

Jedite ribu bar dva puta nedeljno

Ubica triglicerida je masna riba. Da, to može zvučati malo kontradiktorno, ali treba da znate da potoje “dobre” i “loše” masnoće koje unosimo u organizam. Dobre masnoće povoljno utiču na čitav organizam, sadrže esencijalne masne kiseline koje su veoma bitno za pravilno funkcionisanje organizma.

Riba je odlična za zdravlje srca i dobro je poznato da ona pomaže u regulisanju krvne slike. Ona se preporučuje svima kojima su se masnoće nataložile u krvi i prete da zakrče krvne sudove.

U dobre masnoće pored ribe spada i avokado, hladno ceđena, devičanska ulja, orašastim plodovima. Naravno, ne treba preterivati sa masnoćama u krvi jer ćete tako povećati unos kalorija. Dovolje su vam dve kašičice ulja na dan, šaka orašastih plodova dnevno i pola avokada.

Jedite redovno

Brz život obično sa sobom nosi i neredovnu ishranu i češće posezanje za nezdravom, prženom i industrijski obrađenom hranom.

Kada pojedete neki obrok pankreas šalje signal za oslobađanje insulina u krvotok. Insulin je odgovoran za transport glukoze u ćelije i reguliše nivoe energije. Ako imate previše insulina u krvi, telo će postati otporno na njega, što otežava ostvarivanje njegove funkcije u telu. Ovo može dovesti do nagomilavanja glukoze i triglicerida u krvotoku.

ubica triglicerida
Foto: Freepik/freepik

Ako navknete stomak da uvek jedete u isto vreme, to može regulisati opasnost od insulinske rezistencije i gomilanje triglicerida u krvotoku. Takođe, prema studijama 3 obroka dnevno znatno snižavaju holesterol i trigliceride u odnosu na 6 obroka. Tako da možemo reći da je redovna i zdrava ishrana ubica triglicerida.

Izbegavajte alkohol

Ne postoji zdrav ni jedan jelovnik zdrave hrane koji podrazumeva alkohol, ili bar njegovo redovno unošenje. Alkohol ima puno kalorija i šećera. Ako te kalorije ostanu neiskorišćene, postoji mogućnost da se pretvore u trigliceride.

Da li ste znali da redovno konzumiranje alkohola može povećati nivo triglicerida u krvnim sudovima do 53%? To, naravno ne znači da morate sasvim da izbacite sva alkoholna pića iz ishrane. Možete ponekad popiti koju čašu vašeg omiljenog alkoholnog pića, ali ne smete preterivati u tome jer to direktno ugrožava vašu krvnu sliku.

Soja protein je ubica triglicerida

Dokazano je da sojin protein smanjuje nivo LDL holesterola i triglicerida. Ako se redovno konzumira tokom 6 nedelja, može smanjiti nivo triglicerida za 12,4% više od životinjskih proteina.

ubica triglicerida
Soja i mleko, Foto:Pixabay/bigfatcat

Generalno gledano, ishrana koja se bazira na biljnim namirnicama je povezana sa poboljšanjem krvne slike, kao i raznih drugih segmenta zdravlja. Ako često jedete soja protein i ako ga zamenite sa životinjskim, nakon nekoliko nedelja će se dogoditi drastičan pad nivoa triglicerida.

Zato možemo reći da je sojin protein ubica triglicerida. Ovaj protein se može naći u svim proizvodima od soje: soja ljuspicama, odrescima, tofu, sojinom mleku…

Probajte prirodne suplemente

Već smo spomenuli da je riba odlična za krvnu sliku zbog zdravih kiselina koje sadrži. No, ne voli svako ribu, niti je u mogućnosti da je sprema dva puta nedeljno. U zamenu za to možete koristiti i riblje ulje. Ono dokazano utiče na smanjenje nivoa LDL holesterola i triglicerida, i ono što je najbitnije – odlično je za zdravlje srca.

Još jedan suplement koji preporučujemo da probate ako imate problema sa masnoćama u krvi jesu tablete belog luka. One snižavaju trigliceride zato što deluju antiinflamatorno na organizam.

Foto: pixabay/summawhat

Tablete kurkume su, takođe, još jedan prirodni suplement koji značajno utiče na poboljšanje krvne slike. Naravno, pomoći će vam i ako počnete da stavljate kurkumu začin u ručak i pijete je ujutro sa mlakom vodom na prazan stomak. Ovo je jedan od najboljih načina da brzo snizite nivo masnoća u krvi.

Napitak koji je ubica triglicerida

Saznali ste za razne načine koji će vam pomoći da snizite trigliceride i radite na prevenciji od bolesti srca. Ono što nam se nalazi u krvnim sudovima je veoma dobar pokazatelj u kakvom nam je stanju srce. Pa ako nešto nije u redu sa vašom krvnom slikom, morate obratiti pažnju na vaše zdravlje.

Napitak koji smo pripremili za vas je pravi ubica triglicerida ako se redovno pije. Nakon mesec dana redovnog ispijanja ovog soka i ako pazite na dijetu možete očekivati značajan pad nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Sledi recept:

– 1/2 banane

– 1 šolja borovnica,

– 2 kašičice kakaa,

– 2 šoljice kovrdžavog kelja (može i običnog),

– 1/2 šoljice ovsenih pahuljica,

– 10 badema,

– 1/2 kašičice lanenog semena,

– 1/2 šolje vode.

ubica triglicerida
Foto/Freepik/freepik

Priprema: najpre potopite ovsene pahuljice u vodu i ostavite ih 20 minuta da je u piju, a zatim ih procedite. Operite i očistite voće i povrće, a potom ih ubacite u blender. Možete staviti i pola kašičice mlevenog lanenog semena, tako da ga možete naknadno staviti u smuti. Sve sastojke dobro izblendati dok se ne sjedine.

Ovaj napitak je ubica triglicerida i odličan je doručak ili užinu. Možda će vam trebati malo vremena da se priviknete na ovu mešavinu voća i povrća. Smuti je blago slatkog ukusa i nemojte dodavati šećer ili med, jer povišen šećer utiče na nagomilavanje triglicerida. Umesto toga, možete staviti steviu, koja ne povećava prirodan nivo insulina kao ostale vrste šećera.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (1)

  1. Preporuka koriscenja soje u svim oblicima!!!! Užas, soja je GMO I preporuka za konzumaciju je ravna genocidu

    Odgovori

Ostavite komentar