“Ambasadori su godinama birali vlast u Srbiji, samo u slučaju Vučića NISU USPELI i zato bi da ga uklone”

Vukelić je govorio o gorućim temama u emisiji "Novo jutro"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Direktor redakcije i glavni urednik portala Objektiv.rs Dejan Vukelić gostovao je u emisiji “Novo jutro” na TV Pink gde je komentarisao goruće teme proteklih dana, tačnije govorio je o priznanju Saše Jankovića da su strane ambasade i zapadni moćnici pokušavali da sruše predsednika Srbije Aleksandra Vučića i raznim medijskim interpretacijama na konto te izjave.

Gosti u studiju bili su i marketinški stručnjak Nebojša Krstić i generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentost” Mario Spasić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ovo je praktično skidanje oznake tajnosti sa javne tajne, a to je da su pojedini zapadni ambasadori godinama, a možda i decenijama unazad uticali i birali vlast u ovoj zemlji i  može se videti da samo u jednom slučaju to nisu uspeli, u slučaju Aleksandra Vučića. Zato su bili zainteresovani za njegov zdravstveni karton. Uprkos tome što je sam predsednik rekao da ne veruje u to, smatram da je situacija malo drugačija. Oni nisu tražili uvid u njegov medicinski karton da bi čekali da se nešto desi, već da bi locirali njegove “slabe tačke” i po svemu sudeći nešto učinili da se to pospeši – istakao je Vukelić.

-Ovo što je Saša Janković uradio, možda i nehotično, izneo je na svetlo dana jednu političku bombu koja će imati implikacije ne samo na Srbiju već i ceo region i na sve manje zemlje, jer ukazuje na to kako se biraju vlasti.

Novinarka je zatim upitala da li je to demokratski scenario za smenu vlasti.

– Aposlutno nije demokratski po bilo kom demokratskom kriterijumu, ali zapadne diplomate sprovode politike svojih zemalja i te zemlje na svom unutrašnjem planu možda neguju demokratiju, ali kad promovišu interese van svoje zemlje, smatram da im demokratija nije najvažnija stvar – rekao je Vukelić.

– Pogledao sam prilog jedne televizije koja je u sklopu tog pula koji je pod kontrolom Dragana Đilasa gde oni sopstvenu koleginicu izvrgavaju ruglu, gde kažu da se zbunila i nije umela da postavi pitanje, pa zatim dodaju da Saša Janković ni ne ume da sastavi rečenicu i tako dalje. Ta relavitizacija je veoma opasna, ona dolazi iz političkog centra okupljenog oko jednog čoveka i ukazuje na jednu stvar, da postoji ogromna potreba zapadnih ambasada da preko nekoga sa kim oni sada vode ovakve razgovore zaustave tu priču jer je to nešto što će ljude zanimati, ne samo kod nas, već u celom regionu, kako se bira vlast ovde, jer niko od njih koji na taj način utiču na izbor vlasti ne želi da se o tome toliko priča – konstatovao je Vukelić.

– Saša Janković je na tom sastanku još uvek bio u službi zaštitnika građana, a s obzirom da nije bio kandidat za predsednika Srbije, poprilično je jasno čiji je kandidat bio.

– Zamislite samo koliko je besmislena i opasna relativizacija ovoga što se desilo, a desila se krupna stvar.Zamislite, primera radi, situaciju da neki zvaničnik američke vlade izjavi na nekoj televiziji sastao ruskim ambasadorima i da su zajedno razmatrali zdravstveni karton američkog predsednika i kako da se taj karton iskoristi da se izvrši prevrat u državi – zaključio je Vukelić.

Nebojša Krstić istakao je da je ovaj postupak protivzakonit i veliki politički skandal.

– Ono što je karakteristično jeste činjenica da čovek koji je bio zaštitnik građana i koji zna šta su prava nekog građanina i zna kako se ona štite, bio je u situaciji da prelistava zdravstveni karton predsednika Srbije ili ako ga on nije prelistavao, da sedi u društvu ljudi koji mu govore sadržaj nečijeg zdravstvenog kartona. To je protivzakonito – rekao je Krstić.

Mario Spasić ističe da je ovo veoma simptomatična situacija i da se nameće pitanje zašto je Janković čutao sve do sada.

– Mi imamo tri zakona koji sprečavaju prikupljanje ličnih podataka, Zakon o pravima pacijenata, Zakon o medicinskoj dokumentaciji i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. I sada dolazimo  do toga da se neko bavio  medicinskim podacima predsednika Srbije. Posebna je tema zašto je on kao zaštitinik građana ćutao o svemu tome. Ostaje pitanje zašto se nije oglasio tada i da li je bio saglasan sa tim? – kazao je Spasić.

Podsetimo, bivši zaštitnik građana Saša Janković je gostujući u potkastu na Novoj priznao da su strane ambasade i zapadni moćnici pokušavali da sruše predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Janković je rekao da je dobijao predloge da se približi predsedniku Vučiću, kako bi ga rušio iznutra i u nekom trenutku došao na njegovo mesto

Za Objektiv Mario Spasić iz Antikorupcijskog tela Ministarstva zdravlja, koji je i generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, tvrdi da su se strani ambasadori dočepali informacija iz zdravstvenog kartona predsednika Srbije Aleksandra Vučića preko svojih špijuna koje imaju i u zdravstvenim ustanovama. Nezakonitim pribavljanjem podataka o zdravstvenom stanju šefa države jasno je da je pripremano Vučićevo ubistvo, a više o tome pročitajte klikom OVDE.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar