Najlepše čestitke za slavu – Srećna slava, domaćine!

Slave su veoma bitne za održavanje naše tradicije, a evo kako da čestitate slavu na prigodan način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čestitke za slavu
Foto: Shutterstock

Svaka pravoslavna porodica na ovim prostorima slavi barem jednog sveca. Slava se prebacuje sa kolena na koleno, a svetac je zaštitnik te porodice. Slava je, zapravo, slavlje, datum kada se obeležava svetac neke kuće uz molitvu za mir i zahvalnost za ono što imamo. Čestitke za slavu su lep način da date mali znak pažnje domaćinu. A još lepše je ako se pridružite i zajedno sa domaćinom obeležite ovaj bitan datum.

Možete napisati i samo “Srećna slava, domaćine” i to je sasvim prikladan način čestitanja. Ali ako želite da odete korak dalje, preporučujemo vam da pročitate ove čestitke i nađete neku koja vam se dopada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najlepše čestitke za slavu

Slava danas podrazumeva gozbu i veliko slavlje. Ali ne mora to biti, veličina slave ne pokazuje veličinu poštovanja prema svecu. Zato se neki odlučuju na to da slavu provedu skromno, sa svojim najbližima, dok neki drugi vole da na njihovu slavu dođe veliki broj ljudi.

Najbitnije od svega je da slava prođe u miru i poštovanju sveca, a čestitke za slavu su tu da ulepšaju dan domaćinu.

Slani rolati za slavu – najbolji posni i mrsni recepti

Dragi domaćini, ovog dana okupili smo se da uveličamo slavu današnjeg sveca i veoma sam zadovoljan što sam tu sa vama i što provodimo vreme zajedno. Neka se u vaš dom useli mir i neka sreća bude drugo ime za vašu porodicu. Neka vam današnji svetac donese puno radosti, sreće i zdravlja, od sveg srca vam želim sve najbolje. Srećna vam krsna slava!

čestitke za slavu
Foto: Shutterstock

Neka vam cele godine kuća bude ispunjena radošću i veseljom, bas kao na današnji dan. Srećna slava domaćine. Srećna slava domaćine, tebi i tvom domu, tvojim ukućanima na mnogo godina u zdravlju i veselju.

Uz vino i slavski kolač proslavi krsnu slavu,  ponosno pred ikonom podigni glavu. Prekrsti se sa tri prsta, u tebi je vera čvrsta, nek te od svih zala štiti, tako je bilo i tako će zauvek biti! Srećna slava!

Sutra slavimo Svetu Petku: Žene, OPREZ! Ove stvari izbegavajte, a evo šta bi trebalo da uradite VEČERAS

Srećna slava domaćine, u zdravlju je proslavite  i na mladje ostavite, da je slave dok je sveta, zbog sreće i berićeta, običaji to su davni slaviše nam preci slavni! Domaćine, čašu gore nek se mudre reči zbore.

Domaćini, dragi, mili! Živi, zdravi, srećni bili! Nek vas čuva krsna slava, nek vas štiti vera prava! Dečica vam zlatna rasla, stoka zdrava travu pasla, sve vam bogato rodilo, u kući nek vam je veselo! Srećna krsna slava!

Mili moji domaćini, uživajte u svemu što je pred vama, danas je vaša krsna slava i neka osmeh zablista na vašim licima. Dovoljno je samo da prepustite Bogu i on će vam podariti čvrstu volju i veru kojom ćete prevazići svaku prepreku u životu. Neka vam ovaj dan bude najlepši u životu i neka vaš dom oseti miris blagostanja. Neka vam je srećna krsna slava!

Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki kao čestitke za slavu šalju poruke koje su šaljive. To ipak nije prigodno, jer je slava svetinja i sa njom se ne treba šaliti. Zato su poruke koje smo mi odabrali svečane i sasvim odgovaraju prilici za koju su namenjene.

Onom u čije se zdravlje vino pilo, samo srećno i veselo bilo! Neka rodi i žito i polje, neka sve vam bude i još bolje! Mi smo srećni jer smo vama gosti, veseli smo jer ste nama dragi, na veselje da se troši, nek vam dani budu blagi, neka tuge nikad nema, sve u sreći da se sprema! Srećna slava!

Koja je RAZLIKA između slave i preslave? Primećen jedan novi TREND, u delu Srbije ne slave na dan sveca

Mili moji, život je pun izazova i iskušenja, ali u svakom trenutku treba biti obazriv i uvek treba postupati čestito i pošteno. Neka Bog uvek bude u vašoj duši, neka vam on pokaže pravi životni put, sledite njegove korake i život će vam se pretvoriti u savršenstvo. Želim vam da u ovako lepoj atmosferi proslaviti još bezbroj slava, neka vam se sve u životu pozlati. Neka vam je srećna krsna slava!

Danas je vaša krsna slava, vaš dom je pun dragih ljudi i emocija koje su isprepletane među svima nama. Ovaj dan treba da bude savršen, jer kako se ovaj dan obeleži takav će biti dalji život domaćina i ukućana. Želim vam da u idiličnoj atmosferi proslavite ovaj dan, neka sreća uvek bude na vašoj strani i neka vaša krsna slava bude simbol vaše porodice. Srećna vam krsna slava!

Foto: E-stock/Mirko Rodić

Kada pišete čestitke za slavu bitno je i da obratite pažnju na to kojeg sveca domaćin slavi i da to pomenete u poruci. U ovim porukama se ne spominju konkretni sveci, da biste vi mogli sami to dodati. Dovoljno je da na kraju poruke napišete neka te čuva sveti Nikola (odnosno svetac koji se tog datuma obeležava).

Najdraži moji, slava je poseban dan, dan koji se veoma razlikuje od ostalih, dan namenjen Bogu i svecu koji je zaštitni znak doma i porodice. Neka vaš život poprimi note praznične atmosfere, želim da vaša krsna slava protekne u lepom i svečanom raspoloženju. Neka vaša kuća zna samo za napredak i sreću, želim vam puno ljubavi, dece i zdravlja. Neka vam je srećna krsna slava!

Svečan je dan, i treba da bude, ko što svoga sveca voliš, tako voli i sve ljude! Sve po volji da ti bude, i da svega imaš dosta, srećna slava i puna čaša zdravlja i veselja, i najboljih naših želja!

Slavska trpeza je bez nje nepotpuna: Napravite POSNU rusku salatu na najlakši način (RECEPT+VIDEO)

Daleko je kuća stara, u sećanju još mi živi, iz te kuće odoh brate u tuđinu u svet sivi. Teško mi je brate mili, nostalgija mene peče, bar da sam večeras tamo kad se slavski kolač seče. Znam bilo bi ko u raju, u rodnome zavičaju. Srećna slava, domaćine.

Neka tamjan zamiriše, vino toči,  smeh odzvanja! Da su vam gosti veseli, trpeza puna đakonija! Deca da su vam zdrava, sloga da vam je prava! Svaka sreća da vas snađe, bogatstvo do vas put da pronađe! Krstite se sa tri prsta, u ime Hrista Boga i krsta! Srećna slava, domaćini!

Smatra se da je pored Božića i Uskrsa krsna slava jedan od najvažnijih praznika kod Srba. Ona je izuzetno bitna radi očuvanja tradicije u našem narodu i krsna slava je upravo ono što nas izdvaja od drugih naroda. Treba se ponositi svojom slavom i proslaviti je na najbolji mogući način. A ako dolazite kao gost, ponesite dobro vino i odaberite najlepše čestitke za slavu od ponuđenih.

Kako da ne puca slavski kolač
Foto: profimedia/DejanKrsmanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Setite se, domaćini, da je srpsko sveto pleme! Podignite čašu gore, zaboravite svako breme! Nek vas sveta svetlost slavska sve obasja ovo veče, rujno vino slatko u potocima nek poteče! Da vas zdravlje dobro služi, uspeh s vama da se druži! Radujte se sa gostima, srećna nek vam je krsna slava!

Domaćini vredni moji, nek je srećno krsno ime! Nek ti je čuveno i po dobrom poznato prezime! U zdravlju i veselju primili moje slavske čestitke! Živeli!

Kako da ne puca slavski kolač – saveti za savršeni slavski hleb

Rodbino draga, nek ti je srećan ovaj dan kad preko kućnog praga prelazi ti dobri Bog sam! Krsnu slavu slavio dok je veka i sveta, svako dobro dočekao, radovao se poput deteta! Neka uz vas budu sloga i zdravlje, da vas čuva naše pravoslavlje! Srećna slava, domaćini!

Sveti je dan, nek takav i bude, svog sveca slavi, a voli ljude. Podigni čašu, takav je red, u čaši vino, u duši med. Vino neka ti telo blaži, vera nek ti dušu snaži. Ovo je zdravica iz duše prava: Srećna ti, domaćine, krsna slava.

Danas ponosito podigni glavu,
oseti iskonsku ljubav pravu
i slavi svoju krsnu slavu.
Nek se tvoji osećaji osnaže,
pokaži šta tradicija nalaže,
u ime Boga, kako se kaže,
srećna slava!

Dogoreva slavska sveća
neka vas prati svaka sreća,
i nek tamjan zamiriše,
sve nevolje nek izbriše,
nek vas vodi vera prava
i srećna vam krsna slava!

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, lepaisrećna, duhoviti.com, cestitkeporuke.com, porukica.com, smscestitke.com, cestitkezasveprilike.com, loncipoklopci.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar