Želite da napravite ukusan domaći hleb sa hrskavom korom, a da je mekan kao duša. Ovakav hleb koji ima ukus kao onaj iz pekare možete napraviti i u toplini vašeg doma. Jedino što vam je potrebno jeste malo vežbe, u pornosti i hleb će biti savršen. Kad je u pitanju domaći hleb sa suvim kvascem recept koji smo vam pripremili će biti odličan i za potpune početnike u kuhinji.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Objašnjavamo proces prirpeme korak po korak tako da je mala mogućnost da će vam hleb loše ispati. Zavežite kecelju i zasucite rukave, odmah krećemo sa receptima.
Domaći hleb recept sa suvim kvascem
Sastojci koji su vam potrebni za recept za domaći hleb su sledeći:
– 1 kesica suvog kvasca,
– 400 mililitra vode tople oko 50 stepeni,
– 3 kašičice šećera + polovina kašičice za kvasac,
– 1 kašičica soli,
– 2 kašičice maslinovog ulja,
– 6 i po šolja oštrog brašna tip 500.
Priprema: razložite pola kašićice šećera u toploj vodi i dodajte kesicu suvog kvasca i promešajte. Ostavite da stoji oko 20 minuta, dok se na površini vode ne pojave mehurići. Onda pomešajte 3 kašičice šećera, sa kašičicom soli i 3 kašičice brašna, dodajte i ulje (maslinovo, može i suncokretovo).
Sve sastojke pomešajte pa dodajte u veću vanglu, a onda u nju stavite i kvasac. Nakon toga u činiju polako dodavati brašno. Prvo mutite varjačom, pa kad počne da se stegne onda počnite da mesite rukama.
Na ruke stavite malo ulja kako se testo ne bi lepilo za njih i onda mesite testo dok ne prestane da se lepi za prste. Onda ostavite testo da odmori do 2 sata. Za to vreme bi trebalo da se duplira količina testa. Odnosno da testo naraste.
Nakon toga ponovo mesite testo i razvlačite ga. Oblikujte ga u veknu hleba ili ga stavite u kalup u komećete ga peći. Ostaviti testo da odstoji još sat do sat i po vremena gde bi opet trebalo da se poveća količina testa.
Peći na 190 stepeni do 25 minuta. Kora treba fino da porumeni i postane hrskava, a unutrašnjost će biti mekana. Proverićete da li se testo ispeklo tako što ćete ga probosti čačkalicom. Ako na čačkalici ostaje testo, onda treba još par minuta da ostavite hleb da se zapeče.
Ovaj recept za domaći hleb je tako dobar da je gotovo nemoguće pogrešiti. Imamo i par saveta na šta treba da obratite pažnju kad budete pravili hleb.
Saveti kako da domaći hleb bude uspešan
Ako hoćete da domaći hleb bude mekan kao duša potrebno je da testo dobro naraste i da se kvasac aktivira. Tu mnogi prave grešku. Kvasac stavljaju u previše toplu vodu sa nadom da će se on tad bolje aktivirati. No, ako voda bude toplija od 50 stepeni dobićete suprotan efekat.
Dakle, potrebna je nešto toplija voda sa česme, ne morate zakuvavati. Druga greška je da mnogi ne sačekaju dovoljno vremena da testo odreaguje, nego ga ostave manje od 2 sata da narasta. Takođe, testo treba da raste na toplom mestu, pored rerne, šporeta ili na sobnoj temperaturi.
Treća greška je što se hleb drži na pogrešnom mestu te ne ostaje svež dugo vremena. Preporučuje se da hleb obmotate u plastičnu foliju i držite na sobnoj temperaturi. Tako do njega neće dolaziti vazduh od kog će se osušiti. Nemojte ga držati u frižideru jer tamo ima vlage. A ukoliko smatrate da hleb nećete moći pojesti za nekoliko dana, najbolje je da polovinu prebacite u zamrzivač.
Domaći hleb recept sa integralnim brašnom
Ako želite zdraviju verziju hleba možete napraviti i hleba sa integralnim brašnom tako što ćete ga pomešati sa belim brašnom. Recept za ovaj domaći hleb je takođe veoma jednostavan. Možete i sami menjati razmeru u odnosu koliko vaš ukus, odnosno koliko volite integralno brašno. Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– šolja belog brašna,
– šolja integralnog brašna,
– šolja ražanog brašna,
– 10 grama suvog kvasca,
– šolja mlake vode,
– supena kašika soli,
– supena kašika šećera.
Priprema: u posudu dodati sve vrste brašna, kvasac, šećer i so. Sve sastojke dobro promešati. Onda u sredinu vangle dodavati toplu vodu i mesiti. Ponovo mesite dok ne dobijete glatku smesu koja se ne lepi za ruke. Integralno i ražano brađno je nešto suvlje pa će vam možda biti potrebno više vode ukoliko primetite da testo previše upija i da je suvo.
Ostavite testo pod krpom kako se ne bi sušilo oko sat i po vremena da narasta. Premesiti i ostaviti da odstoji još sat vremena. Kad testo naraste treba spolja da bude suvo, a unutra vlažno. Oblikujte testo u veknu i stavite u pleh za pečenje. Pleh obložite uljem ili ga pecite na papiru za pečenje.
Ako volite da domaći hleb ima više vlakna recept se mora dopuniti. Za zdraviju varijantu preporučujemo vam da po hlebu pospete seme suncokreta, golicu, susam, ovsene pahuljice, laneno seme. Tako će hleb biti još ukusniji, a i brže će vas zasititi i imaće više vitamina i proteina.
Najbolje da ustanem u 4 ujutro da bi mi hleb bio spreman za ručak.