NAJBOLJI RECEPTI ZA ZIMNICU

Kompot od dunja – starinski recept za zimnicu

Delimo sa vama brze i lake recepte za kompot od dunje, koji je neizbežan u ovim jesenjim danima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Kompot od dunja je odličan izbor da se zasladite u ovim jesenjim i predstojećim zimskim danima. Ovakva poslastica nas vraća u neka stara vremena i podseća na kuhinju naših baka. Pored toga što je ovaj kompot od azijske voćke izuzetno ukusan, on je i odličan za zdravlje. Preporučuje se bebama, trudnicama, osobama koje imaju problema sa varenjem, kao i onima koji pate od anemije.

Nažalost, dunja je pomalo zapostavljena kao voće jer se obično ne jede sirova. Iako ima privlačan i slatkast miris, njen ukus je pomalo gorak i kiseo. No, poslednjih godina se poslastice napravljene od dunje vraćaju na velika vrata. Ponovo se pravi džem od dunje, kompot, slatko ili kitnikes. Nastavite sa čitanjem i podelićemo sa vama najbolje recepte za ovu hranljivu zimnicu.

Kako se koriste dunje za zdravlje?

Dunja je jedan od simbola za jesenje vreme, naročito sa Balaševićevom pesmom „Jesen stiže, Dunjo moja“. Ovo oporo voće je u sirovom stanju nejestivo, ali zato se kuvanjem iz nje dobija dosta hranljivih materija. Neki od njih su: vitamin C, cink, bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum.

Dunja, Foto: pixabay.com
Dunja je odlična za zdravlje, Foto: pixabay/inka_s

Jedna od poslastica koja se dobija termičkom obradom ovog voća jeste kompot od dunja koji je za zdravlje odličan. Pre svega zbog velikog broja vlakana kojim dunje obiluju. Zato se u narodnoj medicini preporučuje dunja kao prirodni lek protiv stomačnih tegoba. Pomažu onima koji imaju problema sa zatvorom. U slučaju zatvora u kompot možete dodati i jednu suvu šljivu koja će dodatno podstaći proces varenja.

Svideće vam se i kad saznate za šta je još dobar kompot od dunja. Za mršavljenje. Zbog svog hemijskog sastava dunja u ishrani pomaže varenju i ubrzava metabolizam. Uz to ona je takve teksture da brzo daje osećaj sitosti. Zato vam ovaj ukusan kompot može biti izbor za užinu, ali isto tako i za laganu večeru.

Ako želite da dunju koristite za mršavljenje najbolje je da kompot pravite bez dodavanja šećera i konzervansa. Umesto toga koristite neke druge zdrave zaslađivače i time sebi napravite zdrav napitak. U narednim redovima smo vam pripremili izbor najukusnijih recepata za ovaj kompot: od onih sasvim zdravih, preko kompota za bebe, do onih „grešnih“ sa šećerom. Pa da počnemo:

Starinski kompot od dunja – recept

Najpre ćemo vam dati jedan recept za kompot od dunja iz bakine kuhinje. Potrebno je:

5 litra vode,

Isceđeni sok od jednog limuna (ili jedna kesica limuntusa),

5 kilograma dunja,

750 grama šećera.

Priprema: U dve litre vode dodajte limuntus ili sok od limuna. Properite dunje, očistite ih od koštica, oljuštite i naseckajte na kockice. Nakon toga, stavite komadiće dunje u vodu sa limuntusom. Prebacite dunju u sterilisane staklene tegle. U svaku teglu na vrhu dodajte 5 kašika šećera. Prelijte dunje čistom vodom, zatvorite tegle i dobro promućkajte kako bi se sastojci u teglama što bolje pomešali.

Starinski kompot od dunja
Foto: freepik/stockking

Kako se obavlja pasterizacija kompota?

Kada je u pitanju kompot od dunja pasterizacija se obavlja na sledeći način: stavite tegle u veći lonac ili duboku šerpu, a na dnu stavite jednu krpu. Preporučujemo vam da svaku teglu obavijete krpom, jer pri kuvanju postoji mogućnost da se tegla razbije i naprsne. Bitno je da se tegle u šerpi ne dodiruju.

Zatim, je potrebno dodati vode jedan prst ispod poklopca. Prilikom pasterizacije temperatura treba da bude ispod 100 stepeni Celzijusa, što znači da voda ne sme da vri. Proces pasterizacije kreće već kad voda krene da struji. Voda neka struji sat i po vremena, a zatim isključite ringlu i ostavite tegle da se ohlade u toploj vodi.

Najbolji recept za kompot od dunja za zimnicu

Mnogi recepti preporučuju upotrebu konzervansa za pripremu zimnice. Međutim, dokazano je da je konzervans štetan po zdravlje. To se odnosi i na salicil, koji se obično stavlja u kompot ili slatko. Ono što treba da znate jeste da se voće u kompotu samo konzerviše stajanjem. Zato nije neophodno dodati ove štetne supstance u njega. Zato kompot od dunja za zimnicu recept koji vam mi preporučujemo ne sadrži konzervans.

Potrebno je:

5 kg dunja,

400 grama šećera,

5 litra vode,

Sok od pola limuna ili pola limuntusa,

Struk vanile,

Karanfilić,

Štapić cimeta.

Najpre sterilišite staklene tegle. Stavite ih u rernu na 100 stepeni 30 minuta. U vodu dodajte limuntus, zatim operite, očistite i oljuštite dunje iseckajte na komadiće. Potom u veću šerpu sa vodom i limuntusom ubacite dunju, vanilu, karanfilić i cimet. Ovi začini će dati posebnu aromu kompotu.

Ostavite da voda provri i sačekajte 15 i 20 minuta neka se krčka. Proveravajte da li je dunja dovoljno omekšala. U tegle dodati smesu i dobro zatvoriti. Preporučujemo da tegle okrenete naopako i ostavite tako tokom noći, one se tim postupkom vakumiraju.

Dunje i jabuke u kompotu za dodatan ukus

Mešavina dunje i jabuke u kompotu vam može pomoći da istaknete pojedine ukuse. Ako želite da kompot bude kiseliji izabraćete kiselije, crvene ili zelene jabuke. Sa druge strane, ukoliko hoćete da kompot bude slađi preporučujemo žute, zlatni delišes.

Za ovaj kompot od dunja i jabuka recept može varirati u zavisnosti koju vrstu jabuka želite. Obično se stavlja 250 grama šećera na litar vode, ali pošto su jabuke slađe tu količinu možemo malo smanjiti. Potrebno je:

2 dunje,

4 žute jabuke,

1 litar vode,

5 kašika šećera,

1 kora cimeta,

3 klinčića,

1 sok od limuna ili jedan limuntus,

4 kašike belog vina.

Foto: freepik/azerbaijan_stockers

U veću šerpu stavite vodu, limuntus, klinčiće, cimet i šećer. Zatim operite, oljuštite i naseckajte jabuke i dunje veličine za jedan krupan zalogaj. Sačekajte neka voda provri i dodajte sveže voće. Ostavite neka sirup vri od dvadeset minuta do pola sata. Na kraju radi još boljeg ukusa dodajte 4 kašike belog vina. Pomešajte, a potom dodajte kompot u tegle. Okrenite tegle naopako i ostavite tako tokom noći.

Kompot od dunja sa orasima

Ako ste ljubitelj bakine kuhinje preporučujemo vam ovaj stari recept – kompot od dunja sa orasima i medom. Priprema se brzo i lako, a pored toga je i izuzetno zdravo, jer ovaj recept ne zahteva šećer. Za jednu teglu je potrebno:

1 dunja,

1 kafena kašika cimeta,

5 oraha,

1 kašika meda.

Priprema: očistiti i iseckati dunju na kockice, dodati u posudu, a zatim sipati vode doliko da se komadići dunje preliju i posuti sa cimetom. Ostaviti da sirup proključa, a onda dodajte med kao zaslađivač. Umesto meda možete dodati i druge zaslađivače kao što su stevia ili javorov sirup.

Skinuti sa šerpu sa rerne i ostavite da se smesa malo prohladi. Za to vreme sitno naseckajte orahe. U svakoj tegli ne bi trebalo da bude više od 4, 5 oraha, jer će u suprotnom kompot biti gorčiji. Dobro zatvorite teglu i okrenite naopako tokom noći da bi se vakumiralo. Čuvajte kompot na tamnom i hladnom mestu, ali koliko je ukusan verujemo da ćete ga pojesti za par dana.

Kakav kompot smeju da jedu bebe?

Bebe imaju vrlo ograničen dijapazon hrane koju njihovi stomačići mogu dobro svariti. Njihova ishrana je što laganija i polako im se ubacuje hrana u vidu kašice i čvršća hrana. Dunja zbog velikog broja vlakana je odličan izbor za ishranu beba. A domaći kompot od dunja za njih predstavlja veoma hranljiv i lagan obrok.

Ovaj kompot sadrži svega dva sastojka: 1 dunja i 200 mililtra vode. Iseckajte dunju što sitnije i skuvajte u vodi. Neka se krčka od 20 minuta do pola sata. Kada se kašica malo ohladi najbolje je da je isitnite štapnim miskerom i napravite ukusnu kašicu.

Deci starijoj od godinu dana možete uz ovaj recept dodati i kafenu kašiku meda. Bebu nahranite kompotom dok je još mlak, a ostatak čuvajte u frižideru i pojesti za par dana.

Kompot od dunja
Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Gde kupiti domaći kompot i koja je cena?

Što se tiče kupovine ovog slatkiša od dunja ona se obavlja online ili direktno od domaćih proizvođača. Veliki lanci ishrane je ne svrstavaju u svoje proizvode, te se, stoga, ne može naći u supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane. To je i u neku ruku i dobra vest, jer to znači da ćete izbeći konzervanse i veštačke zaslađivače.

Sa druge strane, ovaj kompot se može naručiti prako interneta. Ukoliko tako naručujete, moraćete da platite poštarinu. Zato vam preporučujemo da uzmete nekoliko tegli o jednom trošku.

Za kompot od dunje cena zaista nije velika. Cene variraju u zavisnosti od veličine tegle. U principu jedna tegla od 720 grama košta 220 dinara. Identična cena je i za teglice od pola kilograma kod drugačijeg proizvođača.

Nadamo se da smo vam sa receptima dali ideju šta da pravite za zimnicu, a da je brzo, lako i ukusno. Dunje su zaista zdravo ali potcenjeno voće zbog svog ukusa i potrebe da se termički obrađuju kako bi se jele. Srećom, kako u poslednjoj deceniji raste trend za domaćom hranom bez konzervansa, one se polako vraćaju u ishranu i postaju obavezan deo zimnice.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar