ZIMNICA

Ajvar od barenih paprika – Zimnica spremna za 90 minuta!

Ovo je najbrži način spremanja ajvara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
ajvar od barenih paprika
Foto: Shutterstock

Moglo bi se reći da je ajvar jedan od sinonima za jesen na našim prostorima. On je mnogima omiljena vrsta zimnice, a domaći ajvar je daleko ukusniji od kupovnog. Nažalost, nije svaka domaćica u mogućnosti da pravi ajvar tradicionalno od pečenih paprika. Ipak postoji način da i ona napravi ovu zimnicu, bez pečenja u dvorištu ili na smederevcu, već u stanu. U pitanju je ajvar od barenih paprika, koji je jednako ukusan, a pravi se daleko jednostavnije.

Recepti su jednostavni i neće vam oduzimati čitav dan za prirpemu, već maksimum dva sata. Naravno, to zavisi i od količine ajvara koji želite da spremite. Otprilike će vam biti potrebno oko sat do sat i po za 4 tegle ajvara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pa da počnemo sa receptima.

Ajvar od barenih paprika i patlidžana

Ovaj način prpreme je prilično lak, tako da možete probati da napravite ajvar od barenih paprika čak i ako ste početnik u kuhinji. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 5 kilograma paprika,

– 1 veći patlidžan,

– 1,5 litra vode,

– 6 kašika soli,

– 5 kašika šećera,

– 50 mililitra ulja.

Foto: Uros Zunic / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema. Dobro operite paprike i očistite ih od košpica. Ovde se preskače korak ljuštenja paprika koji je obavezan kada se ajvar pravi od pečenih paprika. Dakle, samo očistite paprike i isecite ih na krupnije komade.

Paprike stavite u veći lonac. Oljuštite i isecite patlidžan, njega ćete kuvati kasnije, odvojeno od paprika. U drugi lonac sipajte litar i po vode, svo ulje, šećer i so. Stavite da smesa proključa, kako bi se šećer i so sasvim istopili. Potom prelijijte paprike sa tom vrelom vodom i stavite paprike da se bare uz povremeno mešanje.

Primetićete da će paprike krenuti ubrzo da mekšaju. Nemojte previše da ih obarite, dovoljno je da budu dovoljno meke za mlevenje. Kada su paprike obarene poređajte ih na tacnu gde će moći da se hlade.

Ajvar u činiji
Foto: Anastasiia Murina / Alamy / Alamy / Profimedia

A u vodu u kojoj ste kuvali paprike dodajte plavi patlidžan. Patlidžanu će biti potrebno vrlo malo vremena da omekša.

Paprike možete samleti u mašini za mlevenje mesa, ali kako paprika nije oljuštena od kore, preporučujemo vam da je usitnite u secku. Tada se korica uopšte neće ni osetiti i sa mlevenjem ćete završiti znatno brže. Nakon paprika u secku sameljite i patlidžan.

Domaći ajvar od pečenih paprika – Omiljena zimnica, recept i cena

Stavite paprike u lonac sa već zagrejanim uljem. Potrebno je da veoma brzo mutite varjačom, kako se ajvar ne bi zalepio za dno lonca. Sve vreme budite u šporet.

Znaćete da je ajvar od barenih paprika spreman onda kada povučete varjačom po dnu ostaje trag i ajvar se ne vraća brzo u prethodno stanje. To znači da je ajvar dobro obaren i da je izbačen sav višak vode.

Sada možete dodavati još začina ako želite, obično nije potrebno dodavati više soli. U ajvar možete dodati beli luk ili feferone sve zavisi od vašeg ukusa.

ajvar od barenih paprika
Foto: Melica73 / Alamy / Alamy / Profimedia

Proces sterilizacije tegli

Pre stavljanje ajvara u tegle, potrebno je da ih sterilišete. Operite ih i nemojte ih ostaviti da se suše, već ih ubacite u rernu. Tek kada tegle stavite u rernu namestite temperaturu na 90 stepeni. Ako stavite tegle u već zagrejanu rernu postoji mogućnost da puknu.

Tegle su sterilne onda kada su se osušile u rerni. Poklopac je dovoljno da dobro operete i premažete alkoholom. Sve ovo će sačuvati ajvar od kvarenja i tako će duže trajati.

Mekane i neodoljive: Posne AJVAR štanglice su idealne za svako doba dana (RECEPT+VIDEO)

Sledeći korak je da ubacite ajvar od barenih paprika u tople tegle. Okrenite tegle naopako, kako bi se stvorio efekat vakuma i ostavite ih tako preko noći dok se sasvim ne ohlade. Ovako pripremljeni ajvar čuvajte na suvom i tamnom mestu, najbolje je da to bude u špajzu. Nakon otvaranja tegle, ajvar čuvajte u frižideru.

Ako vas zanima detaljnija priprema ovog recepta, preporučujemo vam da pogledate ovaj snimak:

Ajvar od barenih paprika sa paradajzom

Neki smatraju da su paprike i paradajz dobitna kombinacija za najukusniji ajvar. Mi smatramo da je bitno da ajvar bude domaći, ostalo je sve u finesama ukusa. Za ajvar od barenih paprika sa paradajzom biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 4 kilograma crvene paprike,

– 2 kilograma paradajza,

– 125 grama šećera,

– 2 kašike soli,

– 100 mililitra alkoholnog sirćeta,

– 300 mililitra ulja.

mlevena paprika
Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: Za pripremu ovog recepta će vam biti potrebno nešto više vremena, pre svega zato što se u paradajzu nalazi mnogo vode, pa će biti potrebno više vremena da ona ispari. Paprike operite i očistite od semenki, odmah ih sameljite u secku, odnosno čoperu. Ostavite paprike u činiju sa strane.

Očistite i sameljite paradajz. Paradajz ubacite odmah u lonac zajedno sa uljem, sirćetom, 2 kašike soli i 125 grama šećera. Ostavite da se paradajz kuva na laganoj vatri, sve dok voda gotovo  u potpunosti ne ispari. Sledeći korak je da dodate paprike.

Turšija – recept, zimnica bez konzervansa

Kuvajte ajvar od barenih paprika i paradajza sve dok voda u potpunosti ne nestane i kada primetite da je ajvar dovoljno gust da možete da vidite dno šerpe kada zagrebete varjačom.

Ajvar od barenih paprika
Foto: Salad / Alamy / Alamy / Profimedia

Sada možete dodati još začina po ukusu. To može biti čili, ako volite ljući ajvar, granule belog luka ili sitno iseckane čenove belog luka, još soli ako preferirate slaniji ajvar ili sirćeta ako volite kiseliji.

Prebacite kutlačom ajvar u prethodno sterilisane tegle. Na samom kraju ajvar prekrijte sa vrelim uljem, dobro zatvorite teglu i okrenite je naopako. Isti postupak je sa svakom teglom. Ostavite ih okrenute naopako tokom noći i sutradan ih možete odložiti u špajz.

Domaći kuvani paradajz – recept, najbolje vrste i cene paradajza

Ajvar sa senfom

Ajvar od barenih paprika možete napraviti i sa senfom. Ovo je ferovatno i najbrži način da napravite ajvar, jer je senf potrebno ubaciti tek na kraju kada je ajvar skoro gotov.

Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

-5 kilograma paprika,

– litar i po vode,

– 2 kašike soli,

– 125 grama šećera,

– 100 mililitra ulja,

– 100 mililitra sirćeta,

– 100 grama senfa.

Foto: Sergii Koval/Alamy/Alamy/Profimedia

Priprema: Operite i očistite paprike od košpica. Isecite ih na krupnije komade i stavite u lonac. U drugoj šerpi zagrejte litar i po vode i dodajte šećer, so, sirće i ulje. Kada voda provri prelijte paprike sa vrelom smesom. Barite paprike, one će vrlo brzo omekšati.

Nakon toga paprike sameljite u secku i stavite ih u lonac sa vrelim uljem. Barite paprike dok god se u njima nalazi tečnost. Sledeći korak je da u ajvar ubacite 100 grama senfa. Nemojte ubacivati sve odjednom, nego kašiku po kašiku kako biste bili sigurni da niste ubacili previše.

Ajvar sa barenim paprikama i senfom ubacite u sterilne tegle, okrenite naopako i ostavite da odstoji tokom noći. Prijatno!

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, moje-grne.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar