DOMAĆI RECEPTI

Domaći džem od šljiva u rerni – Provereni recepti

Polako dolazi doba pripremanja zimnica, a evo kako da pripremite pekmez od šljiva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
džem od šljiva recept
Foto: Shutterstock

Već smo u avgustu, što znači da već polako kreću pripreme za zimu pravljenjem zimnica. Domaći džem od šljiva je nezaobilazan deo svake zimnice i mnogima je ovo omiljena vrsta džema. Odličan je kao namaz za palačinke, neki vole da ovaj džem kombinuju sa čokoladom, neki sa rumom. Obezbedili smo recepte koji odgovaraju svačijem ukusu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da ne dužimo, prelazimo na recepte za ovaj preukusni džem koji se nalazi u svakom špajzu.

Džem od šljiva recept

Dajemo vam nekoliko oprobanih recepata sa kojima će vaš džem od šljiva sigurno biti uspešan, ne bitno da li imate iskustva u kuhinji ili ne. Ova vrsta džema se najčešće peče, a ne kuva. Nema ništa ukusnije od korice koja se pojavi na vrhu džema. Evo kako da ga napravite.

Džem od šljiva sa rumom u rerni

Razlog zašto mnogi vole ovakav pekmez od šljiva leži u tome što se voće mnogo manje raspadne prilikom kuvanja. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

džem od šljiva
Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

3 kilograma šljiva,

1 kilogram šećera,

1,5 decilitra ruma.

Priprema: Dobro operite šljive, otvorite ih i izvadite košpice. Odvojite zdrave delove šljiva od nezdravih, crvljivih. Potrebno je da se u pekmezu nađu što zdraviji plodovi, jer će na taj način i ukus biti najbolji.

Za pripremu džema se najčešće koriste šljive koje su mekanije, zato što se one lakše ispeku. Dakle, biće vam dovoljni zreli i prezreli plodovi. Obratite pažnju na to da će vam biti potrebno 3 kilograma šljiva koje su očišćene od košpica.

Slatko od SMOKAVA: Najlepša domaća poslastica po receptu naših BAKA!

Uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni, za to vreme, uzmite najdublji i najveći lonac koji imate. Biće vam potreban što zbog količine sastojaka, što da biste sprečili prskanje džema po rerni. Sipajte red šljiva, pa zatim red šećera, sve dok ne ostanete bez šljiva.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Stavite šerpu u rernu i najpre preklopite, tako pecite oko pola sata. Nakon toga sklonite poklopac, pomešajte šljive i pecite još dva do dva i po sata. Na kraju dodajte rum i dobro pomešajte.

Džem prespite u sterilisane tegle. Tegle ako želite možete ubaciti u rernu na 10 minuta, ali temperatura ne sme da bude viša od 90 stepeni, kako tegle ne bi pukle. Na ovaj način će se napraviti korica.

Potom tegle izvadite iz rerne i okrenite naopako i držite tako par sati, kako bi se tegle vakumirale. Ovako pripremljen džem od šljiva sa rumom može dugo trajati i za njegovu pripremu nisu potrebni nikakvi konzervansi.

Foto: Shutterstock

Klasičan recept za domaći pekmez od šljiva

Ovaj recept za džem od šljiva su koristile naše bake i ovo je jedan od najboljih načina da pripremite pekmez, ako preferirate da ga kuvate umesto da ga pečete (iako mi tvrdimo da pečeni pekmez ima bolji ukus). Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– 7 kilograma šljiva,

– 1 kilogram šećera,

– 2 vrećice vanilin šećera.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Priprema: Operite šljive, izvadite košpice, odvojite zdrave od nezdravih delova, dodati šećer i sve pomešati. Ovaj džem će biti nešto manje sladak, te ako volite slađi možete pomešati količinu šećera. Šljive pomešane sa šećerom ostavite da odstoje preko noći.

Sutradan stavite šljive da se kuvaju, dovoljno je kuvati do dva i po sata uz povremeno mešanje kako se šljive ne bi zalepile za dno šerpe. Plodovi šljive se neće sasvim raspasti, neko voli da oseti komadiće šljiva, neko, pak, voli da su šljive sasvim raspadnute.

Kako džem od kajsija da ne potamni – Recepti bez konzervansa

Zato ako želite, šljive možete samleti štapnim ili običnim mikserom. Kada je džem od šljiva skuvan, dodajte dve kesice vanilin šećera i dobro pomešajte. Zatim stavite džem u prethodno sterilisane staklene tegle. Samo okrenite tegle naopako, ostavite ih 15 minuta, nako ntoga čuvati ih na tamnom i hladnom mestu.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Pekmez od šljiva sa čokoladom

Madžarke se smatraju najboljom vrstom šljiva za pravljenje pekmeza, zato vam preporučujemo da njih koristite kada pravite džem od šljiva. Dovitljive domaćice su našle način kako da ovaj džem učine još ukusnijim – počele su dodavati čokoladu. Iako možda deluje kao čudna, prejaka ili preslatka kombinacija na prvi pogled, pokazalo se da se pekmez od šljiva i čokolada odlično slažu.

Kako se pravi slatko od višanja? – Prema receptu naših baka

Ovi sastojci će vam biti potrebni da napravite ovaj preukusni džem.

– 1 kilogram šljiva,

– 500 grama šećera,

– jedna kesica vanile,

– 3 štangle čokolade za kuvanje.

Priprema: Operite i oljuštite madžarke, potreban vam je jedan kilogram očišćenih šljiva. U većem loncu ređajte red šljiva red šećera, šećer treba da bude na kraju. Prekrijte lonac sa krpom i ostavite šljive da prenoće u šećeru i puste svoje sokove.

džem od šljiva
Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Kuvajte šljive oko 70 minuta, za to vreme će se pojaviti pena na vrhu koju morate obavezno skupiti kašikom. Ako ta pena završi u tegli, to znači da u tegli imate vazduha, čime će džem od šljiva sa čokoladom znatno kraće trajati.

Kad su šljive skuvane sklonite lonac sa ringle i usitnite ih štapnim mikserom, da se sasvim izgube komadići voća i da dobijete homogenu smesu. Sledeći korak je da dodate 3 štangle čokolade za kuvanje. Vratite na ringlu i mutite varjačom sve dok se čokolada ne istopi i ne sjedini sa džemom.

Jača kosti i poboljšava pamćenje: Zašto je ZDRAVO da svakog dana pojedete jednu šljivu

Džem sa ringle prebacite u vrele sterilne tegle i pecite na 150 stepeni dok džem od šljiva sa čokoladom ne potamni i ne pojavi se korica. Okrenite tegle naopako i ostavite da se sasvim ohlade.

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Džem od šljiva bez šećera – recept

Za one koji vole da se zdravije hrane preporučujemo da naprave džem bez šećera. Lakši je za pripremu od običnog džema, baš zato što nije potrebno da šljive odstoje u šećeru. Trudite se da izaberete što slađe šljive, kako vam ni ne bi bio potreban šećer, a ako želite dodatno da ih zasladite polijte ih medom.

Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 2 kilograma očišćenih šljiva,

– pola tegle livadskog meda.

Priprema: Očistite šljive, izdvojite zdrave plodove i stavite ih u veću tepsiju koju ste prethodno obložili uljem Ako smatrate da šljive nisu dovoljno slatke plijte ih sa pola tegle livadskog meda koji nije ušećeren.

džem od šljiva
Foto: Shutterstock

Pecite šljive na temperaturi od 200 stepeni oko dva, dva i po sata uz povremeno mešanje. Prvih pola sata pecite sa poklopcem preko tepsije ili aluminijumskom folijom, a nakon toga sklonite foliju i pecite bez.

Potom možete usitniti šljive štapnim mikserom ili ostaviti komadiće voća u džemu.

Jača imuni sistem, čuva srce… 9 razloga zašto je šljiva ZDRAVA

Napominjemo da ne očekujte da će džem od šljiva bez šećera biti istog ukusa kao i običan džem. No, ovaj pekmez će biti nebrojano puta zdraviji i unosićete samo prirodne sastojke, što znači da ovaj džem možete jesti bez griže savesti u neograničenim količinama.

Džem od mlevenih neljuštenih šljiva

Dobro je poznato da se u kori nalazi najviše vitamina, zato možemo reći i da je pekmez od neljuštenih šljiva i najzdraviji. Evo koji će vam sastojci biti potrebni:

– 2 kilograma šljiva bez košpica,

– 1 kilogram i 400 grama šećera,

– 2 kesice vanilinog šećera.

džem od šljiva
Foto: Shutterstock

Priprema: sameljite šljive u mašini za mlevenje mesa, dodajte u šerpu i pomešajte sa šećerom. Kuvajte na malo jačoj vatri i skidajte penu u prvih 15 minuta do pola sata. Onda smanjite vatru i ostanite da se džem od šljiva krčka oko sat i po vremena.

Prespite džem sterilne još vruće tegle i pecite dok se na džemu ne pojavi korica na 100 stepeni oko pola sata. Umotajte tegle u čaršav i držite ih tako naopako 15 minuta kako biste postigli efekat vakuma, potom okrenite i držite u čaršavu dok se ne ohlade. Pekmez od šljiva držati u hladnom i tamnom mestu.

Kako se pravi slatko od KUPINA – Recept koji UVEK uspe

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Nezavisne, Blic Žena, lifepressmagazin.com, domacirecepti.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar