NAJBOLJI ČAJEVI ZA ŽELUDAC

Čaj za želudac – 7 čajeva protiv bola u želucu

Ovih sedam čajeva će vam pomoći kod helikobakterije, čira na želucu i gastritisa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Čaj za želudac
Čaj od đumbira; Foto: pixabay/Free - Photos

Bolovi u želucu nastaju iz različitih razloga i najčešće se leče lekovima. No, čaj za želudac je način da se želudac leči na sasvim prirodan način. Ono što izaziva neprijatnosti jesu gastritis, helikobakterija, trovanje hranom, problemi sa varenjem. Svi ovi problemi mogu biti ublaženi sa čajevima o kojima ćemo govoriti u narednim redovima.

Čaj od đumbira

Đumbir je izuzetno lekovita biljka koja leči mnoge bolesti, a smatra se da se od nje pravi odličan čaj za želudac i za smirivanje želudačne kiseline. Dokazano je da je čaj od đumbra dobar za bol u želucu u trudnoći zato što pomaže kod jutarnje mučnine i kod vrtoglavica.

Zato se neretko koristi i za obolele od kancera koji idu na hemoterapiju, koji, takođe, imaju problema sa mučninama.

Osim toga, poznato je da ovaj čaj pomaže kod oticanja, gasova, gastritisa, problema sa varenjem.

Čaj od đumbira se pravi od svežeg korena đumbira. Iseckajte što sitnije oko 1 centimetra korena. Potrebno je da đumbir pusti svoje sokove. Dodajte u šolju sa vrelom vodom i ostavite 15 minuta. Nakon toga procedite čaj. 

Ukoliko želite da pojačate efekte đumbira, možete dodati malo limuna i meda. No, nekima limun smeta zbog svoje kiseline.

Čaj za želudac od kamilice

Verovalil ili ne, čaj od kamilice predstavlja odličan čaj za želudac. Ona ga smiruje, pomaže kod gasova, a njeno blago dejstvo će ublažiti delovanje želudačne kiseline koja se usled gastritisa popne do jednjaka.

Takođe, pomaže kod dijareje, koja je prouzrokovana problemima sa varenjem. Pomaže kod mučnine, menstrualnih bolova. Isto se preporučuje za opuštanje tela i ublažavanje dejstva kod delovanja hemoterapije koja je prilično agresivna za telo i remeti crevnu floru.

Ovaj čaj se priprema tako što kašičicu osušenog cveta kamilice ubacite u 250 mililitra ključale vode. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta i ispijte. 

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice; Foto: pixabay/congerdesign

Napomena: nemojte očekivati da će biljni čajevi odmah imati pozitivna dejstva. Oni neće delovati posle par korišćenja. Kad je u pitanju čaj za želudac i creva, neophodno je da budete uporni i osluškujete svoj organizam.

Nekad će biti potrebno i do par nedelja redovnog ispijanja čaja – do 3 šolje dnevno da biste osetili nekakve pozitivne efekte. Dakle, par dana nipošto nije dovoljno za poboljšanje simptoma.

Čaj za čir u želucu od bosiljka

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite kada imate uznemiren stomak jeste da popijete čaj od bosiljka. Ovaj čaj za želudac se pokazao odličnim kod čira na želucu. Simptomi čira na želucu su osećaj pečenja u stomaku i grudnom košu, bolovi u predelu stomaka, vrtoglavice i mučnine.

Preporučuje se da se čaj od bosiljka pije svakodnevno nedelju dana, a onda je potrebno da napravite pauzu od dve nedelje i nastavite sa terapijom.

Čaj za čir od bosiljka se pravi tako što dodate kašiku suvog bosiljka u 250 mililitra vrele vode. Ostavite od 5 do 10 minuta da bosiljak pusti svoje sokove, a onda procedite. 

U lekovite delove spadaju cvet, list ili suvo lišće u prahu. Što znači da za ovaj čaj možete koristi i začin koji se kupuje u prodavnicama.

Čaj za želudac
Čaj za želudac; Foto: pexels/Maria Tyutina

Čaj od slatkog korena

Čaj za želudac od slatkog korena ima posebna antiupalna dejstva što ga čini veoma dobrim izborom ako imate bolove i osećaj pečenja u stomaku zbog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ovaj čaj će vam umanjiti bolove koji nastaju od ovih iritacija.

Naravno, kada su u pitanju ovakve bolesti, potrebno je pormeniti i način ishrane. Hrana za čir na želucu treba da bude što lakša i da se bazira na nemasnom mesu, žitaricama, voću, povrću i na malo začina. Veoma je bitno da ne jedete industrijski prerađenu hranu i da se hranite celovitim namirnicama koje imaju vitamina i minerala u izobilju.

Takođe, naučnim istraživanjima je dokazano da je ovo odličan čaj za heliko bakteriju, za koju je poznato da je glavni uzrok nastanka čira na želucu. Smanjuje simptome helikobakterije i čira tako što pomaže pri obnavljanju sluznice kože.

Čaj od slatkog korena se pravi tako što se u 250ml vrele vode doda od 1 do 5 grama osušene biljke. Sami odredite količinu koja će vam odgovarati. Za najbolje rezultate, pijte ovaj čaj za želudačnu kiselinu 3 puta dnevno, pre obroka. Preporučuje se da se ovaj čaj pije do nedelju dana uzastopno, a nakon toga pravite pauzu od tri nedelje, pa onda ponovo nastavite sa terapijom.

Čaj od čuvarkuće za želudac i stomak

Čuvarkuća se često nalazi u dvorištima, koristi se kao ukrasna biljka karakterističnog izgleda. Poznato je da čuvarkuća ima mnoga lekovita svojstva, te se neretko koristi i u narodnoj medicini. Deluje antiupalno, naročito kada je u pitanju upala ušiju, pa je dovoljno par kapi dnevno njegovog soka, da bi se bol u ušima smanjio.

Takođe, travari preporučuju da se ova biljka koristi i kao čaj za želudac. Veruje se da je odličan za gastritis, helikobakteriju i čir. Ovaj čaj za želudačnu kiselinu, obnavlja sluznicu želuca, koja se oštećuje usled gastritisa. Dobra je i za jednjak i obnavljanje tkiva koja izgore usled žgaravice.

Za pripremu će vam biti potrebno 4 sveža lista koja je potrebno što sitnije naseckati. Možete ih usitniti i u secku. Što je biljka bolje isečena to će u čaj ispustiti više lekovitih tečnosti. Stavite čuvarkuću u 200 mililitra vode i ostavite da provri. Kada voda krene da kipi sklonite sa vatre i procedite.

Mešavina čaja za želudac; Foto: pexels/fotografierende

Savetujemo da čaj pijete svakog jutra na prazan stomak, da bi čaj stigao da deluje pre nego što se želudac napuni hranom. Maksimalna dužina korišćenja je tri nedelje. Za to vreme ćete sigurno osetiti izostatak simptoma kao što su osećaj pečenja u želucu, nadutost, gasove, kiselinu. Nakon dvadeset i jednog dana, napravite pauzu od mesec i po dana, pa možete ponovo nastaviti sa ovom terapijom ukoliko za to bude bilo potrebe.

Čaj od kantariona za želudac

Kantarion je u našem narodu poznata lekovita biljka. Čaj od kantariona se koristi za crevne parazite, probleme u menopauzi, za PMS, za smirenje, a između ostalog predstavlja i odličan čaj za želudac.

Ono što je najveća vrlina ove biljke je da deluje sasvim umirujuće na telo. Pa pored toga što će ublažiti bol u želucu, ublažiće i uznemirenost i strahovanja koja prate svaki ozbiljniji bol.

Za čir na želucu se pravi mešavina čaja. Za čaj za želudac potrebno je: 20 grama sušenog cveta kantariona, korena crnog gaveza, hajdučke trave, sladića i lanenog semena. Sve sastojke dobro pomešajte i prelijte sa jednim litrom vrele vode. Ostavite neka čaj odstoji 6 sati i tek nakon tog perioda je spreman za upotrebu. Pijte ovaj čaj tokom dana umesto vode.

Savetujemo da ga najduže pijete nedelju dana zaredom, a nakon toga pravite pauzu od mesec dana. Pa ako osetite poboljšanja nastavite sa ovim tretmanom.

Čaj za želudac
Šolja čaja; Foto: pexels/freestocks.com

Bol u želucu u trudnoći

Bol u želucu uopšte nije retka pojava tokom trudnoće. Ona nastaje kad beba toliko naraste da materica počne da pritiska želudac i dijafragmu. Tada nastaju bolovi u želucu, gorušica, nadimanje i osećaj mučnine.

Ove bolove rešava čaj za želudac od žalfije. Jednu kašiku suvog lista žalfije stavite u 200 mililitra vrele vode, preklopite i ostavite 10-15 minuta. Procedite i možete ispijati svakog dana pre obroka.

Osim što se preporučuje trudnicama, ovaj čaj leči i od helikobakterije i čira. Ublažava simptome gastritisa, smiruje želudac, obnavlja sluzokožu želuca i odličan je za crevnu floru i generalno za stomačne tegobe.

Na ovu listu se mogu dodati i čaj od nane, zeleni i crni čaj koji su takođe efektni kod neprijatnosti sa želucem. No, treba da budete uporni i sami pronađete šta vama najviše odgovara. Ono što je sigurno je da će vam neki od ovih čajeva ublažiti simptome. Ukoliko vam se dopao ovaj tekst pročitajte i naše recepte za čaj od rastavića koji pomaže kod upala bubrega, osteoporoze i reume klikom na link.

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-upset-stomach#TOC_TITLE_HDR_10

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11275030/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/

https://www.researchgate.net/publication/304193128



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar