Kako se pravi slatko od KUPINA – Recept koji UVEK uspe

Ništa nije tako ukusno kao slatko od kupina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
slatko od kupina
Foto: Shutterstock

Kupine su voće koje se vezuje za kasno leto, a sveže kupine već sad možete naći na pijacama. Slatko od kupina je mnogima omiljena poslastica, baš zato što su kupine voće koje nemamo priliku da jedemo tako često. Zato se još od davnina ovo voće čuvalo za hladnije dane tako što se od njega pravilo slatko, džem ili pekmez.

Osim toga što je ovo slatko odlična zimnica, ono predstavlja i veoma ukusnu poslasticu. U nekim receptima se kupina meša sa malinama, da bi se dobio potpuniji ukus, postoje i recepti kako se ovo slatko pravi bez šećera, a neki su zainteresovani samo za osnovni recept. U narednim redovima ćemo sa vama podeliti sve ove recepte.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A najvažnije od svega, objasnićemo vam kako da vam se kupine ne raspadnu prilikom kuvanja. Kada se kuva slatko to vam je jedan od osnovnih ciljeva, da voće bude u celosti očuvano, jer ako se raspadne, onda imate džem, ne slatko.

Da ne dužimo, evo kako se sprema najukusnije slatko od kupina.

Slatko od kupina – osnovni recept

Postoji jedan starinski osnovni recept za ovo slatko, a svi drugi su samo varijacije. Prenosi se sa kolena na koleno, tako da ga je isprobalo više generacija. Naravno,  vi ovaj recept možete menjati po sopstvenom ukusu.

Evo koji su vam sastojci potrebni:

– 2 kilograma kupina,

– 2 i po kilograma šećera,

– 300 ml vode.

slatko od kupina
Foto: Aleksandar Tomic/Alamy/Alamy/Profimedia

Najprostiji recept za slatko od kupina ima svega tri sastojka. Preporučujemo vam da na pijaci kupite jednu gajbicu kupina, ona obično teži između dva i po kolograma i dva kilograma. Kada ih očistite i operete i kilaža će se smanjiti. Ne morate se pridržavati striktno ovih mera, ali prema starinskom receptu se smatra da slatko najbolje ispada kada se kuva sa dva kilograma kupina.

Više ne morate da se mučite: Kako da odvrnete ZAGLAVLJENI poklopac od tegle?

Kupine stavite u đevđir da se dobro ocede i properite ih kroz više voda. Trudite se da što manje dodirujete kupine, jer što su više u kontaktu sa rukama to će biti mekše. Ova poslastica se brzo sprema, pre svega zato što kupine ne treba ljuštiti ili seći, potrebno je samo ih dobro oprati.

Razlika između divljih i domaćih kupina je u tome što su domaće kupine mekše i moraju se drugačije tretirati kako se ne bi raspale u procesu kuvanja. Zato je potrebno da njih kuvate nešto kraće, tek nakon što se uštpinuje šećer.

Foto: Zoonar GmbH/Alamy/Alamy/Profimedia

Dakle, u veliki lonac stavite šećer i 300 mililitra vode i kuvajte šećer dok se ne ušpinuje. Tek onda dodajte kupine i pažljivo ih rasporedite, sve vreme pazeći da ih ne oštetite rukama.

Kuvajte neko vreme oko 10 minuta dok kupine malo ne omekšaju, a onda pojačajte vatru. Znaćete da nigde niste pogrešili kad vidite da ne na vrhu počela da se pojavljuje pena.

Tu penu obavezno skupite kašikom. Nemojte dozvoliti da završi u slatkom, jer ako bude te pene u tegli, odnosno vazduha, time će slatko trajati znatno kraće.

Mnogi se pitaju kako se pravi slatko od kupina i kako da se kupine ne raspednu? Preporučuje se da ne mešate varjačom, nego samo blago protresete šerpu kako biste sprečili da kupine previše omekane. Potreno je samo blago prodrmati s vrmena na vreme i tada pazite da se nešto slatka ne izlije.

Foto: Valentyn Volkov/Alamy/Alamy/Profimedia

Sledeći korak je samo da kuvate dok slatko ne bude idealne gustine. Svaka iskusna domaćica zna kada je slatko dovoljno kuvano. Ovo možete lako proveriti tako što ćete uzeti malo slatka i ostaviti na tacnici da se malo ohladi. Ako primećujete da je retko, potrebno je da kuvate još desetak minuta.

Koliko dugo se kuva slatko od kupina? Ovo slatko se priprema kraće od skoro svih drugih, potrebno je između 45 minuta kuvanja i sat vremena. Sve zaivisi od količine koju pripremate, valiteta šporeta i šerpi.

Slatko od dunja – recept BEZ ŠEĆERA

Sklonite slatko sa šporeta, uzmite pamučnu krpu koju ste prethodno potopili u vodu i procedili. Stavite je preko lonca i dobro je uvijte u ručke, kako biste sprečili da ulazi vazduh. Ostavite slatko da odstoji tokom noći i da se sasvim ohladi.

Sutra ujutro sterilišite tegle. Dovoljno je samo da ih operete i tako mokre ubacite u rernu na 100 stepeni. Tegle su sterilisane onda kada se voda sa tegli sasvim osuši. Prebacite slatko u tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako. Ostavite tako da odstoji par sati, kako bi se dobro vakumirale.

Ovako napravljeno slatko će trajati par meseci. Držite ga na hladnom i tamnom mestu, a kada ga otvorite čuvajte ga u frižideru.

Na ovom videu možete videti detaljnu pripremu:

Varijacija na osnovni recept

Recept za slatko od kupina koji sledi se sprema malo drugačije od osnovnog. Neki su ubeđeni da voće treba ubaciti u šećer tek posle šoinovanja. Dok neki drugi smatraju da je slatko boljeg kvaliteta kada kupine odstoje u šećeru preko noći.

Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 2 kilograma kupina,

– 2, 5 kilograma,

– čaša vode,

– 1 seckani limun.

Turšija – recept, zimnica bez konzervansa

Na jedan kilogram kupina ide 1 kilogram i 200 grama šećera. Uzmite veću šerpu, pospite je šećerom i onda ređajte sloj po sloj – red šećera, red kupina i sve tako dok ne stignete do vrha. Gornji sloj treba da bude prekriven šećerom.

Slatko od kupina
Foto: beats/Alamy/Alamy/Profimedia

Prekrijte lonac krpom i ostavite ga tako na nekoliko sati, najbolje je preko noći, jer će tako kupine pustiti svoje sokove. Time ćete dodatno smanjiti vreme kuvanja, jer će kupine svakako pusititi svoje sokove u toku kuvanja ako ih ne ostavite da prenoće. Tako će se duže vremena kuvati, čime će se više i raspasti, a to vam svakako nije cilj.

Sutradan kada vidite da su kupine pustile sok, samo ih prelijte sa čašom vode i stavite na ringlu. Prvo neka se kuvaju na niskoj temperaturi dok se šećer ne istopi, pa onda na visokoj. Tada će šećer početi da peni i potrebno je da tu penu skupite.

Kada prođe 20 minuta od kuvanja na svakih par minuta proveravajte da li je dobra gustina. Sirup treba sporo da se sliva sa kašike, a uzmite i u obzir da će se kada se skroz ohladi slatko još više stegnuti. Dakle, treba da bude slične gustine kao med.

Foto: Viktoria Kondysenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Sledeći korak je isti kao i u prošlom receptu – slatko od kupina sa šećerom skloniti sa ringle, prekriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Onda prespite u tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Slatko od malina i kupina

Ovo slatko se priprema veoma brzo, baš zato što se slatko od malina sprema na sličan način kao slatko od kupina. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 1 kilogram kupina,

– 500 grama malina,

– 1300 grama šećera,

– sok od polovine limuna,

– čaša vode.

Vitaminska bomba: Osvežavajući smuti od kupina i višanja (RECEPT)

Priprema: kada se kupina prirpema sa malinom, potrebno je manje šećera, zato što maline kupinama daju potpuniji ukus. Zajedno operite voće i ostavite ga da se ocedi. Potom isto ređajte red šećera, red kupina i malina, a na samom vrhu treba da bude šećer.

Slatko od kupina
Foto: istetiana/ Alamy / Alamy / Profimedia

Ova metoda je osmišljena kako bi se što manje mešalo, jer se tako voće raspada i dobićete džem. Ostavite nekoliko sati da voće pusti svoje sokove. Dodajte jednu čašu vode u voće i šećer i stavite da se kuva.

Kuvajte oko 15 minuta, pojačajte temperatru i sačekajte da zapeni. Skinite penu i ostavite da se slatko krčka dok ne dobije gustinu koju želite. Ostavite da se slatko ohladi preko noći i prespite ga sutradan u sterilne tegle.

Kako se pravi slatko od višanja? – Prema receptu naših baka

Kako napraviti slatko od kupina bez šećera

Osnovni sastojak slatka jeste šećer i ako napravite slatko sa nekim drugim sastojkom umesto šećera, ono će odmah imati drugačiji ukus. Kao zamena za šećer se koristi med, javorov sirup, stevia.

Na našem podneblju se kao prirodni zaslađivač najčešće i koristi med. Jedna tegla meda se meša sa jednim kilogramom voća. Pored kupina možete dodati kajsije, maline ili jagode, da biste upotpunili ukus.

slatko od kupina
Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

U lonac dodajte kilogram voća i polijte sa jednom čašom, kuvajte i povremeno protresite kako se voće ne bi raspalo. Kada ono omekša i kad je već dobro skuvano, samo prespite med, sačekajte da se istopi i konstantno pomerajte šerpu. Kada se voće sjedinilo sa medom, slatko je gotovo.

Preporučujemo vam da izabarete tečni med, koji se ne ušećeri kad je na sobnoj temperaturi.

Slatko od kupine gde kupiti?

Slatko ne može naći u maloprodajnim objektima, a još manje slatko od kupina, koje se uglavnom prodaje kao domaći proizvod. Ako se pitate gde kupiti slatko od kupine, posetite bazare ili festivale domaće hrane, gde se prodaje ovakva vrsta domaćih proizvoda.

Drugi način je da naručite preko interneta. Oko 400 grama proizvoda košta oko 400 dinara.

BONUS VIDEO



Izvor: posnajela.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar