Sastojci
1kg oljuštenih smokava
1kg šećera
1 limun
1l vode
1 čaša vode
šipka vanile
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Priprema:
Zrele smokve očistite od kore tako što ćete im najpre odseći vrh, a potom ih oljuštiti. Svaku smokvu čačkalicom probušite na nekoliko mesta, kako bi bolje upile sirup i kako ne bi pucale tokom kuvanja.
U dublju šerpu sipajte šećer i prelijte litrom vode, a kada provri dodajte smokve. Sve zajedno prokuvajte na najjačoj vatri 5 minuta uz neprestano mešanje kako ne bi zagorele.
Dodajte sok od pola limuna, a potom i drugu polovinu isečenu na kriške. Dodajte štapić vanile, a onda smanjite temperaturu ringle i kuvajte sat vremena na tihoj vatri.
Obavezno sa vrha skidajte penu što češće. Kada je gotovo prekrijte šerpu mokrom pamučnom krpom i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Pripremljeno slatko potom sipajte u tegle.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)