VEČITE NEDOUMICE

Šta kuvati za ručak na brzinu? Jednostavni i ukusni recepti

Evo rešenja ako ste neodlučni ili nemate ideju šta da kuvate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ručak na brzinu
Foto: Shutterstock

Verovatno vam se toliko puta dogodilo da nemate ideju šta kuvati za ručak. Ne želite da potrošite toliko vremena na pripremu, a opet želite da obrok bude ukusan. Dosadilo vam je da ponavljate jedne te iste recepte i želite da isprobate nešto novo? Na pravom ste mestu, imamo par recepata za ručak na brzinu za vas.

Ovo su jednostavni recepti koje do sad niste probali, bar ne na specifično ovaj način. A recepti su toliko jednostavni da ih možete isprobati čak i ako mislite da niste najspretniji u kuhinji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ideje za ručak na brzinu

Neka jela će biti spremna za svega 25 minuta, za neka će biti potrebna malo više, zato što se peku u rerni, ali će vama svakako trebati desetak minuta da ih pripremite.

Često nemate vremena za zdrav obrok i sa brzim tempom života to je sasvim normalno. No, ako želite da se hranite zdravo, najbitnija je organizacija, koja podrazumeva kupovinu zdravih namirnica i posebno izdvojeno vreme za njihovo spremanje. Zdravi i ukusni obroci se mogu spremiti za veoma kratko vreme, a evo kako da spremite ručak na brzinu.

Neobična musaka

Ovo nije tipična musaka sa mlevenim mesom i krompirom, već se pravi sa pilećim belim mesom, u specijalnoj marinadi, sa kačkavaljem i pavlakom sa bloga Uradi sama ideje. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– jedan komad pilećih grudi,

– 5 krompira,

– 2 kašike soja sosa,

– 1 kašičica senfa,

– 2 kašićice soja sosa,

– 2 čena belog luka,

– 2 kašike maslinovog ulja

– so, biber, začini po želji

Kasnije će vam za preliv biti potrebno:

– 7 kašika pavlake,

– 2 jajeta ili 3 manja,

– kašičica maslinovog ulja,

– so, biber, začini po izboru,

– 100 grama kačkavalja.

ručak na brzinu
Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Prirpema: najpre isecite piletinu na sitnije delove. Stavite piletinu u činiju, dodajte soja sos, senf, beli luk, maslinovo ulje, so, biber… Možete začiniti origanom, piletina začinom ili kojim god ukusima volite. Ostavite piletinu sa strane da se marinira.

Za to vreme očistite i isecite krompir. Potrebno je da se krompir iseče na kolutove. Uzmite vatrostalnu činiju, stavite malo malsinovog ulja na dno, ređajte prvi red krompira, stavite svu piletinu preko, pa nakon toga poređajte još jedan red krompira.

Probajte nešto novo i SLASNO: Pljeskavice od pilećeg belog mesa (RECEPT+VIDEO)

Sada je na redu preliv. Pomešajte pavlaku, jaja, maslinovo ulje i začine, pa prelijte preko krompira i razmažite. Stavite aluminijumsku foliju na vrh. Ubacite u rernu koju ste prethodno zagrejali i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Nakon toga skinite aluminijumsku foliju i narendajte kačkavalj i vratite u rernu. Pecite još 20 minuta. Brzi ručak sa piletinom je spreman za jelo.

Ako vas zanima šta kuvati za ručak i želite detaljniji prikaz ovog recepta, pogledajte ovaj video:

Šta kuvati za ručak – Lagani đuveč

Obično se smatra da za đuveč treba malo više vremena da se spremi, ali uz ovaj recept će vam biti potrebno maksimum sat vremena da imate gotov obrok. Evo koji su vam sastojci za ovaj ručak na brzinu potrebni:

– 5 krompira,

– 300 grama mlevenog mesa,

– 1 šolja pirinča,

– jedna glavica crnog luka,

– jedna šargarepa,

– jedan paradajz,

– 100 mililitra paradajz pirea,

– začini: biber, so, vegeta.

Foto: Denis Karpenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Prirpema: Iseći i oprati luk i šargarepu i propržite. Kasnije dodajte mleveno meso i propržite sve zajedno i dodajte začine. Kada se sve malo isprži u tiganj stavite paradajz i paradajz pire.

Krompir operite oljuštite i isecite na kolutove. U vatrostalnoj posudi poređajte krompir, prelijte sa šoljom prethodno opranog pirinča, preko stavite proprženo meso i povrće, a na kraju još jedan sloj krompira. Preko krompira dodajte alevu papriku i druge začine po volji.

Letnja uživancija: Tikvice sa kačkavaljem, krompirom i slaninom (RECEPT+VIDEO)

Dodajte šolju vode u vatrostalnu, voda ne treba da bude iznad krompira. Krompiru će biti potrebno između pola sata i sat vremena da se zapeče. Prekrijte vatrostalnu posudu sa aluminijumskom folijom i tako pecite oko pola sata. Proverite da li se krompir ispekao, ako jeste, skinite foliju i pecite još 15 minuta.

Ovo je lagan ručak na brzinu koji može da vam traje nekoliko dana i da ga samo podgrevate. Naravno, za tako nešto je potrebno da povećate količine sastojaka.

Ručak na brzinu – Salata sa tunom spremna za 15 minuta

Najbolji način da ostanete zdravi, da se najedete i da vam priprema hrane oduzme malo vremena jeste da pravite obrok salate. Za salate obično ne treba više od 15 minuta za pripremu. Predrasuda je da se od njih ne možete najesti, sve zavisi od sastojaka koji se nalaze u salati. Preukusna tuna obrok salata se pravi od sledećih sastojaka:

– jedna konzerva tuna komadića,

– 2 parčeta hleba,

– 5, 6 čeri paradajza ili jedan običan paradajz,

– jedan manji sveži krastavac,

– 100 grama feta sira,

– pra listova zelene salate,

– jedna izredendana šargarepa,

– 5,6 maslina,

– kašika soja sosa,

– kašika susama,

– pola šolje šećerca

– kašika maslinovog ulja,

– so, beli luk u granulama, bosiljak.

Ručak na brzinu
Foto: Shutterstock

Priprema: za ovaj ručak na brzinu će biti potrebno da najpre ocedite tunu. Uzmite dva parčeta hleba, isecite ga na kockice. U tiganj stavite malo maslinovog ulja, ubacite komadiće hleba, dodajte so, granule belog luka i bosiljak. Pržite hleb dok ne dobije koricu sa svake strane. Potom prelijte sa malo soja sosa, koji će hleb odmah upiti.

Iseckajte krastavac, paradajz, salatu, izrendajte šargarepu, skuvajte šećerac ili ga dodajte iz konzerve. Isecite masline i sir. Sve začinite sa solju i dobro pomešajte. Na kraju dodajte prporženi hleb – krutone i konzervu iz tune. Ponovo sve pomešajte i prelijte sa malsinovim uljem, dodajte začine po želji, balzamiko sirće i sve što volite.

Pitate se šta kuvati za ručak? Ova salata je idealno rešenje za one koji nemaju vremena da se posvećuju kuvanju, a žele da se zdravo hrane.

Brza jela sa piletinom – Pet laganih recepata

Piletina u sosu od pečuraka

Piletina je odličan izbor mesa ukoliko želite zdravo da se hranite, zato što nije masno i zato što se u njemu nalazi veliki broj proteina. Osim toga, pileći fileti se prilično brzo spremaju. Za pripremu ovog obroka će vam trebati 25 minuta, a evo šta će vam sve trebati od sastojaka:

– pola kilograma pilećeg fileta,

– 1 krem supa sa pečurkama,

– 200 mililitra pavlake za kuvanje,

– 250 grama makarona – pola kesice,

– pola litre vode,

– so, začini po želji,

– šaka senfa,

– ulje.

Foto: Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: U lonac dodajte litru vode, soli i ulja, za makarone. Kada voda provri prespite makarone i ostavite da se kuvaju onoliko koliko je naznačeno na kesici.

Za to vreme isecite pileće filete na sitnije komadiće. Tiganj podmažite sa malo ulja, piletinu blago začinite, stavite u tiganj i propržite.

Fali vam samo vruća pogača: Idealan letnji ručak ručak od povrća (RECEPT+VIDEO)

U odvojenu činiju pomešajte supu od pečuraka sa pavlakom za kuvanje i dodajte začine po želji. Nema potrebe da previše začinjavate, jer će zbog supe, sos biti prilično začinjen. Kada se piletina skoro ispržila, dodajte sos od pečuraka i mešajte. Ako primećujete da je sos previše gust, sipajte malo jogurta, kako bi se razredilo i mešajte sve vreme.

Procedite makarone, napunite šerpu sa hladnom vodom pa procedite još jednom. To će sprečiti makarone da se lepe. Ručak na brzinu je spreman!

Zapečena testenina sa sirom – Ručak na brzinu

Testenina je čest izbor kada želite nešto brzo da spremite. Za razliku od krompira, treba joj svega 10 minuta kuvanja da bude spremna i to ako volite već dobro skuvanu testeninu.

Za trpezu iz snova: Pileće rolnice sa senfom i kačkavaljem (RECEPT+VIDEO)

Moglo bi se reći da je testenina sa sirom mnogima omiljeno jelo, baš zato što je tako jednostavna, a obrok je gotov za samo pola sata. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 400 grama bilo koje vrste testenine,

– 400 grama sitnog sira

– 3 jaja,

– 100 mililitra ulja,

– 1 kisela pavlaka,

– 3oo mililitra mleka.

ručak na brzinu
Foto: Marco Perger / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: U provrelu vodu sipati testeninu i ostaviti da se kuva 5 minuta. Dakle, makarone ne treba da budu sasvim skuvane, nakon 5 minuta procediti.

Umutite jaja, dodajte so, pavlaku, ulje i mleko. Razmazati malo ulja po dnu pleha, dodajte trećinu testenine, preko prelijte polovinu smese sa sirom. Ređajte još jedan sloj makarona, pa još jedan sloj sira i na kraju testenina je poslednji sloj. Razmazujte sir dok ređate slojeve, tako da svuda bude ujednačen.

Nije dobro da SPAVATE nakon jela: Zašto je šetnja nakon obroka ZDRAVA za organizam?

Sve preliti sa umućenim jajima, mlekom, uljem i pavlakom i isto ravnomerno razmazati kašikom. Stavite pleh u vatrostalnu rernu već zagrejanu na 200 stepeni. Jelo se peče između 15 i 20 minuta.

Pirinač na milanski način

Pirinač je zdrava namirnica koja se brzo sprema i lako kombinuje sa drugom hranom. Rižoto potiče iz Kine i u suštini predstavlja mešavinu pirinča sa mesom i raznim povrćem. Evo recepta za ručak na brzinu sa pirinčem i povrćem:

– 300 grama pirinča,

– pola glavice crnog luka,

– 50 grama maslaca,

– pola čaše suvog belog vina,

– 1 kašičica šafrana,

– 1 litra bujona,

– 50 grama izrendanog parmezana,

– so.

Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Priprema: iseckajte luk i stavite da se prži na maslacu. Sklonite ga sa vrate pre nego što potamni, dok je još staklenast. Stavite pirinač u tiganj u kojoj se ništa ne lepi i pržite bez ičega, posle par minuta dodajte proprženi luk, a odnda polako dolivajte vino.

Tajna japanske dugovečnosti: Pirinač je NAJVAŽNIJI, evo zbog čega je ZDRAVO da ga jedete

Kuvajte dok pirinač ne upije gotovo svo vino, za šta će biti potrebno oko 15 minuta. Potom polako dolivajte bujon, malo po malo, dodajte svaki put kad ga pirinač upije. Negde pri kraju kuvanja dodajte šafran. Obrok je skuvan kada je pirinač upio sav bujon. Ako želite da brže napravite obrok, samo dodajte manje bujona, ali to će uticati na ukus.

Kad skinete pirinač na italijanski način sa vatre, izrendajte 70 grama parmezana. Ostavite pirinač par minuta dok se parmezan istopi i onda je jelo spremno za posluživanje.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs, Mondo, coolinarka.com, domacirecepti.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar