Najukusniji sos za ćufte – Čuveni recept koji uvek uspe

Uz ovaj recept je gotovo nemoguće ne napraviti savršene ćufte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sos za ćufte
Foto: Shutterstock

Ćufte su jelo koje se veoma lako sprema i koje je izuzetno ukusno, a najbolje od svega je što i deca vole da ga jedu. Tako su ćufte odličan izbor za ručak ako ne želite mnogo vremena da potrošite na pripremu, a hoćete da napravite jelo kojim će se cela porodica oduševiti. Ono na šta najviše pažnje treba obratiti prilikom pripreme jeste meso za ćufte i sos za ćufte. Pola ukusa je u sosu, pa ako tu napravite grešku i ćufte će biti neukusne.

Ako do sad niste pravili sos, nemojte se plašiti da malo eksperimentišete. Neko voli ređi sos, neko voli gusti, neko kiseliji, neko slađi, neko slaniji. Biće vam potreban dobar, dubok teflonski ili keramički tiganj, kvalitetno mleveno meso i paradajz pire.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo su par recepata za ćufte u sosu, pratite recept i biće gotovo nemoguće da pogrešite, dobićete ćufte koje će svako uz slast pojesti.

Sos za ćufte

Biće vam potrebni ovi sastojci kako biste napravili savršeni sos za ćufte:

– 500 grama mlevenog mesa,

– 1 jaje,

– 1 glavica luka,

– 2 kašike prezle,

– 2 kašike brašna,

– 3 kašike paradajz pirea,

– 4 kašike ulja,

– 1 kašika peršuna,

– začini po želji: so, biber, vegeta.

Priprema: Sitno naseckajte crni luk. U činiju stavite mleveno meso, dodajte jaje, crni luk, prezlu, malo bibera, vegete, soli, kašičicu aleve paprike i malo peršuna. Dobro pomešajte sve sastojke. Najbolje je da mešate rukama kako biste dobili homogenu smesu. Biće potrebno oko pet minuta mešanja.

Meso za ćufte je sada lepljivo i potrebno je da malo potopite ruke u vodu kako biste mogli oblikovati ćufte. Obratite pažnju na to da ćufte ne budu prevelilke, jer se onda sredina neće dobro ispržiti. Oblikujte rukama loptice, a ruke uvek ponovo namokrite vodom kada primetite kako je meso za ćufte počelo da se lepi za njih.

Obrok za celu porodicu: Sočne ĆUFTE u sosu od pavlake i paradajz SOKA (RECEPT)

Još dok pravite ćufte stavite da se zagreva ulje u dubljem tiganju. Smanjite vatru i stavite ćufte da se prže. Prodrmajte tiganj i nasumično okrećite ćufte. Nije neophodno da svaku pojedinačno okrećete, sem ako ne primetite da je meso u njoj živo.

Foto: Shutterstock

Znaćete da su ćufte dobro propržene kada se pojavi korica sa svih strana. Sada treba pripremiti sos za ćufte.

Sos možete pripremiti u tiganju u kome su ispržene ćufte, što znači da nećete prljati više sudova prilikom spremanja. Ćufte prebacite na jednu stranu, da na drugoj strani bude samo ulje. Tu ubacite brašno i mešajte ulje i brašno kao da pravite zapršku. Potom, dodajte alevu papriku i sve dobro pomešajte.

Sledeći korak kada se pravi najukusniji sos za ćufte jeste da pomešate dobijeni sos sa ćuftama. Ali tu nije kraj, tek treba da dodamo sastojke koje će ovaj sos učiniti ukusnim.

Ovakve još niste probali: Sočne ĆUFTE sa povrćem u sosu od pavlake i paradajza (RECEPT+VIDEO)

U smesu za sos za ćufte dodajte 3 kašike paradajz pirea. Možete kupiti paradajz pire u teglama, ili ga napraviti sami. Smatramo da će sa pireom sos biti ukusniji nego da dodate sok od paradajza iz tetrapaka. Sa sokom će sos biti manje kiseo i biće i ređi.

Nakon toga, stavite još malo svežeg peršuna, bibera, soli i drugih začina po želji. Smanjite vatru, čisto da se sos za ćufte još prokrčka. Preklopite tiganj poklopcem i ostavite tako oko 10 minuta. Ćufte su spremne!

Možete ih kombinovati sa skuvanim pirinčem, špagetama ili krompir pireom. Veoma lepo se slažu sa svakim od ovih priloga.

Pažljivo pratite instrukcije: Ikea objavila RECEPT za čuvene švedske ĆUFTE u krem sosu!

Ako vas zanima detaljnija priprema ovog recepta, pogledajte ovaj video:

Ćufte u sosu od šampinjona

Kada pomislite na sos za ćufte, obično pomislite na paradajz sos, ali ovo nije jedini sos koji se dobro slaže uz ćufte. Sos od šampinjona vas može prijatno iznenaditi ako volite da eksperimentišete sa ukusima. Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– 500 grama mlevenog mesa,

– 1 kašika vegete,

– prstohvat bibera,

– jedno jaje

– 2 glavice crnog luka (jedna za ćufte, druga za sos),

– dva prstohvata lista peršuna,

– 2 kriške hleba ili 2 kašike prezle,

– 50 mililitra mleka

– 200 grama šampinjona,

– 1 šargarepa,

– 1 čaša mleka,

– 1 kašika brašna,

– 50 mililitra ulja,

– vegeta, so, peršunov list, biber, začini po ukusu.

Ukućani će tražiti repete: Ovako spremljen karfiol će svi obožavati (RECEPT+VIDEO)

Priprema: Isitnite stari hleb i prelijte ga mlekom. Za to vreme u meso stavite jaje, sitno iseckani crni luk (možete dodati i malo belog, opciono), dva prstohvata peršuna, soli i bibera. Kada hleb upije mleko dodati u meso i sve dobro pomešati. Završite sa mešanjem tek kada dobijete jednako raspoređenu smesu.

Sledeći korak jeste da oblikujete ćufte, od ove smese ćete dobiti između 10 i 12, u zavisnosti od veličine ćufti. Ubacite ih u tiganj i blago propržite da porumene, nemojte ih pržiti do kraja zato što ćete ih kasnije staviti da se peku u rerni.

sos za ćufte
Foto: Shutterstock

Skloniti ćufte sa ringle, sos za ćufte se priprema odvojeno. Iseckajte sitno crni luk, dodajte u tiganj u koji ste prethodno stavili ulje. Dodavati malo vode i dinstati. Kada luk malo omekša dodajte rendanu šargarepu ili sitno isečenu na kolutove. A zatim i šampinjone, koje ste prethodno oprali i iseckali.

Dok se povrće dinsta, u čašu mleka dodajte brašno i dobro pomešajte, potom prelijte u tiganj. Sve pomešajte i stavite začine: peršunov list, vegetu, so, biber…

Od samo jednog krompira, jedne šargarepe i malo MESA, dobićete savršen OBROK (RECEPT+VIDEO)

Pržite još par minuta a onda u pleh stavite ćufte i onda dodajte sos za ćufte. Staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko sat vremena.

Kao prilog preporučujemo makarone ili krompir, jer će se sos za ćufte najbolje slagati sa ovim prilozima. Prijatno!

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar