Kako se pravi domaće jabukovo sirće – Jednostavan recept

Najbolje sirće je domaće od organskih jabuka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako se pravi jabukovo sirće
Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće se pored dodatka za salatu može koristiti za kosu, za negu kože, za mršavljenje, za visok pritisak, za čišćenje… ovo je definitivno jedna od namirnica koju treba da uvek imate u svom domu. Najbolje je i najzdravije ono sirće koje ste sami napravili, ali kako se pravi domaće jabukovo sirće?

To je proces koji traje mesec dana i ne brinite se, nije teško, samo prirodi treba dati vremena da obavi svoje. Sirće upravo i nastaje fermentacijom voća u šećeru, a to je dug proces.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Preporučujemo vam da pravite domaće sirće, ne samo zato što je jednostavno, već i zato što je neuporedivo zdravije od kupovnog. Najbolje je da ih pravite od domaćih jabuka, tada ćete tačno znati kakav je kvalitet vašeg jabukovog sirćeta.

Pa da počnemo sa receptom.

Kako se pravi domaće jabukovo sirće?

Za pravljenje jabukovog sirćeta će vam biti potrebno samo dva sastojka – jabuke i šećer, a ako su jabuke slatke, onda vam šećer neće biti ni potreban.

U samom sirćetu se uopšte neće nalaziti šećera, on će se rastvoriti u procesu fermentacije, tako da će ova namirnica biti sasvim zdrava. Naravno, još je zdravije sirće koje se fermentisalo u šećeru samog voća, ali mere šećera su prilično male, čine 1% od težine jabuka.

Dakle, ako želite da pravite sirće od 10 kilograma jabuka, trebaće vam do 100 grama šećera. A u odnosu na slatkoću jabuka, možete staviti i manje. Recimo od 50 do 100 grama šećera.

jabukovo sirće
Foto: Shutterstock

Domaće jabukovo sirće je nemerljivo zdravije od kupovnog, ono ima najmanje procenta sirćeta i kada ga pomirišete možete zaista osetiti miris jabuka. A ukus je sličan soku od jabuka, samo znatno kiseliji.

Kako se pravi domaće jabukovo sirće? Priprema počinje još pri odabiru jabuka. Ne morate se truditi da odaberete jabuke koje savršeno izgledaju. Najbolje je da jabuke budu domaće i da budete sigurni da su neprskane.

Da vam obuća zablista: Kućni trikovi za čišćenje cipela, patika i japanki

Sasvim je u redu da uzmete crvljive jabuke ili one koje su “čuknute”. Jedino je bitno da nisu pokvarene ili stare jer ćete time pokvariti čitavu turu sirćeta.

Jabuke dobro operite i očistite od semenki i crva. Potom je potrebno da jabuke što više usitnite. Možete ih samleti u blenderu ili secku bez vode, ili u mašini za mlevenje mesa. Što su jabuke više usitnjene to će jabukovo sirće biti ukusnije.

Neki prave sirće od komadića jabuka, ali mi smatramo da je najuspešnije od rendanih ili usitnjenih u blenderu.

Ovako usitnjene jabuke je potrebno staviti u plastične ili drvene buriće, ako imate manje jabuka mogu poslužiti i staklene tegle jer ćete tada najbolje videti proces fermentacije.

Rešite se POSPANOSTI nakon jela: Isprobajte trik sa jabukovim SIRĆETOM

Dodajte šećer, već smo rekli da se dodaje 1% od ukupne količine jabuka, a ako su jabuke slatke onda možete dodati i manje ili praviti sasvim bez šečera. Ukoliko su jabuke kisele najbolje je ispoštovati propisanu meru.

Na kraju potrebno je da dodate vode. Bez vode je nemoguć proces fermentacije i jabuke će samo istruleti. Potrebno je da pokrijete čitavu količinu jabuka sa vodom, ali nemojte je sipati do vrha, jer će tako sirće iskipeti u procesu fermentacije. Najbolje je da ostavite jednu četvrtinu posude praznom.

Dalje, kako se pravi domaće jabukovo sirće? Ono što predstavlja najveći problem, te mnogi odustanu od pravljenja domaćeg sirćeta jeste to što je teško naći prostoriju u kojoj ćete ga ostaviti.

Kako očistiti srebro sa sodom bikarbonom, sirćetom, pepelom

Jabukovo sirće treba čuvati na temperaturi od 18 do 25 stepeni, dakle, na sobnoj temperaturi. Problem je u tome što će se osetiti jak miris sirćeta u toj prostoriji u kojoj ga budete ostavili, te se zato ne preporučuje da ga ostavljate u prostoriji koju svakodnevno koristite.

kako se pravi jabukovo sirće
Foto: Shutterstock

Najbolje je ostaviti ga u špajzu ili bilo kom drugom prostoru gde ostavljate svoju zimnicu. Ako je napolju toplo, odnosno do 25 stepeni, možete ga izneti na sunce. Što je temepratura veća tom maksimumu to će se pre završiti vrenje.

Znaćete da je počeo proces vrenja po ponašanju jabuka, one će se podići na vrh, primetićete i penu na vrhu. A kada se proces vrenja završi, jabuke će se same spustiti na dno posude.

Treba vam 15 minuta: Uklonite pesticide sa voća i povrća

Čitav proces vrenja traje otprilike oko sedam dana. Povremeno pomešajte sirće. Nakon toga nastavljamo sa sledećim korakom kako se pravi domaće jabukovo sirće.

Naime, neophodno je procediti sirće kroz višeslojnu gazu, sirće će na početku biti mutno. Držite ga u staklenoj boci na istom mestu kao i do sad.

Možete ga odmah koristiti, ali će biti još bolje ako još odstoji. Potrebno je da još nekoliko puta u mesec dana procedite sirće kroz gazu kako bi ono postalo bistro. Što je bistrije sirće to je bolje.

jabukovo sirće
Foto: Shutterstock

Preporučuje se da pretačete sirće na svakih deset dana. Na vrhu ćete prilikom pretakanja primetiti gljivu. To je dobar znak, govori da je sa fermentacijom sve u redu.

Prema mirisu ćete osetiti ako nešto nije u redu sa sirćetom, ako je miris opor i štipa za nos, a ukus gorak, to znači da vam sirće nije uspelo. A ako je ukus nalik na kiselom soku od jabuka, i ako osećate jak miris kiseline i jabuka, onda je sve u redu.

Za šta se koristi jabukovo sirće?

Sirće je sasvim gotovo tek kada poprimi bistru boju. Onda ga možete čuvati na tamnom i suvom mestu. Možete ga koristiti za pravljenje salata, ili pomešati sa medom i dobiti napitak koji je poznat po tome što topi kilograme.

Zašto je dobro na prazan stomak popiti vodu sa jabukovim sirćetom?

Neki sirće koriste za čišćenje, obično se kombinuje sa limunom i sodom bikarbonom – nema kamenca koji se neće očistiti sa ovom mešavinom.

Takođe, možete ga koristiti i za negu kose, smatra se da sirće može biti od pomoći naročito ako imate perut, jer deluje protiv gljivica koje ga izazivaju. Potrebno je da sirće pomešate sa vodom u jednakoj srazmeri i naprskate na skalp. Nemojte brinuti, miris sirćeta će vrlo brzo ispariti.

Jabukovo sirće ima toliko namena da ga morate imati u svom domu, a najzdravije je ono koje ste sami napravili od domaćih jabuka. Kada jednom napravite dobro sirće, verovatno ćete sasvim izgubiti volju za kupovnim.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, kuvarancije.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar