Hrskava piletina – da li je najbolje da se jede za ručak, večeru ili kao grisina uz film. Kako god da se odlučite da je jedete ova pohovana piletina je izuzetno ukusna, naročito kad je pripremite uz ukusan sos.
Jedina mana ovog obroka je što toliko prija nepcima, da će vam biti teško da ograničite količinu, a prilično su kalorični. Dobra vest je da kalorije moižete smanjiti ako ih ne pržite na ulju, nego ih spremite u rerni.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Pripremili smo nekoliko ukusnih recepata kako možete spremiti hrskavu piletinu. Možete je pripremati sa medom, u slatko ljutom sosu, umesto prezle možete koristiti čips ili kornfleks, ili na kineski način sa soja sosom. Pohovana piletina se može spremati na pregršt načina, a ovo su najbolji recepti.
Hrskava piletina sa susamom iz rerne
Popularizacija ovog specijaliteta nam dolazi iz SAD-a, sa čuvenim KFC-om, lancem brze hrane. Pohovana piletina se može napraviti i kod kuće, a uz ovaj recept će biti znatno zdravija, a ništa manje hrskava. Biće vam potrebni sledeći sastojci.

– 1kg pilećeg filea bez kostiju,
– 6 jaja,
– 50 grama brašna,
– 200 grama prezli,
– 100 grama susama,
– so, biber, začini po ukusu (kari, začin sa piletinom, bosiljak…).
Priprema: isecite pileće meso na komadiće i možete ga izlupati čekićem. Nemojte preterivati sa lupanjem kako ne biste previše istanjili meso, jer je ipak potrebno da meso bude mekano, a pohovanje hrskavo.
Razlupajte jaja, umutite žumanca i belanca u penastu smesu i odvojite u jednu činiju, u drugu činiju stavite brašno, a u treću prezlu. U četvrtoj činiji možete pomešati začine sa susamom.
Sledeći korak je da uvaljate meso najpre u brašno (kako bi se ostali sastojci što bolje zalepili), potom u jaja, pa u prezle. Onda možete po piletini posuti začine.
Hrskava piletina iz rerne se sprema tako što pleh obložite papirom za pečenje, možete dodati malo ulja, ali se piletina može sasvim lepo ispeći i bez ulja. Pleh sa piletinom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Izvucite jedan pileći file i isecite ga na pola kako biste proverili da li se dovoljno ispeklo.
Pohovana piletina sa čipsom – recept
Umesto prezle možete koristiti i čips. Mnogi smatraju da onda piletina bude još hrskavija i da više podseća na onu iz KFC-a. Evo kako da spremite ovu neodoljivu grickalicu koju ćete jesti uz omiljeni film ili seriju. Potrebni su sledeći sastojci:
– 100 grama čipsa po želji,
– 2 jaja,
– 600 grama pilećih grudi,
– 100 grama brašna,
– 1 kašičica sode bikarbone,
– 1 kašičica soli,
– prstohvat bibera,
– pola kašičice soli i začini po želji.
Priprema: Isecite piletinu na dugačke tanke delove. Čips stavite u secka i isitnite ga najviše što možete. Čips isto možete usitniti i ručno, lomljenjem dok je još u ambalaži, ili oklagijom. Dovoljno je da samo blago otvorite ambalažu i istitsnete vazduh kako biste lakše izmrvili.

U jednoj posudi izmešajte brašno, začine, sodu bikarbonu i dva jaja. Kad se svi sastojci dobro pomešaju dovoljno je samo da ubacite piletinu u nju, pa je onda pospite sa začinima i ubacite u vrelo ulje. Treba da se prži toliko dok ne porumeni i ne postane hrskavo.
Posudu u koju se odlaže hrskava piletina sa čipsom treba da bude obložena ubrusom, kako bi papir upio što više ulja od prženja. A ako želite da smanjite kalorije, preporučujemo vam da pečete piletinu i tako je pohujete. Piletinu stavite u rernu na 200 stepeni oko pola sata.
Hrskava piletina sa medom
Ako volite malo neobičnije ukuse piletine, onda će vam se sigurno dopasti hrskava piletina sa medom. Tako pohovana piletina ima slatkasti ukus, a ako volite slatko-ljutu mešavinu, uz prilog možete napraviti slatko-ljuti sos, koji će dodatno istaći slatkoću meda.
Za slasnu hrskavu piletinu sa medom će vam biti potrebni sledeći sastojci:
– 750 grama pilećih grudi,
– 2 šolje prezle,
– 50 mililitra malsinovog ulja,
– 50 mililitara senfa,
– 1/6 šolje meda,
– 1/8 šolje vode,
– 2 kašike vinskog sirćeta,
– 1/4 šolje brašna,
– 2 prstohvata soli, prstohvat bibera i začini po želji
Priprema: u tiganj koji se ne lepi stavite dve šolje prezle, blago ih propržite dok ne porumene i postanu hrskave. Ostavite prezlu sa strane da se ohladi. Kada se ohladi dodajte med, senf, sirće, ulje i vodu, so, biber i začine po želji (preporučujemo kari). U odvojenu posudu sipajte brašno.

Meso isecite na tanje filete, njpre ih treba umočiti u brašno, a potom u sos sa prezlom i medom. Chicken nuggets ređajte na plehu, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći pola sata. Naravno, ako želite, hrskava piletina sa medom se može propržiti, iako se ovo smatra nezdravom varijantom.
Chicken nuggets u soja sosu – recept
Ovo je, takođe, odlična kombinacija ako volite da hrana ima prepoznatljiv kineski šmek. Soja sos daje poseban ukus mesu, a piletina ga posebno lako upija. Evo kako se priprema hrskava piletina u soja sosu. Sastojci:
– 800 grama belog pilećeg mesa,
– 3 čena belog luka,
– 1 kašika meda,
– 3 limuna,
– 4 kašika gustina,
– ulje (maslinovo ili susamovo),
– soja sos,
– so,
– trećina šolje brašna,
– 1 kašika susama,
– 3 supene kašike šećera,
– 3 supene kašike alkoholnog sirćeta,
– vegeta.
Priprema: Najpre isecite piletinu na tanke tračice. Pomešajte brašno i susam, uvaljajte piletinu u mešavinu, zatim je propržite na malo ulja, dok ne porumeni. Ostavite piletinu da se ocedi od ulja.

Nakon toga iscedite limun, umesto limuna možete koristiti i pomorandže. U sok dodajte jednaku količi vode koliko ima soka. Sitno iseckajte boeli luk i propržite ga na malo ulja. Čim beli luk počne da rumeni, dodajte sok od voća, soja sos, med, šećer, so i začine po ukusu. Na samom kraju dodajte sirće.
Treba kuvati sos dovoljno da ispari 2/3 tečnosti. Razmutite gustin, 4 kašike gustina pomešajte sa 2 kašike vode, pa onda dodajte u sos i ostavite neko vreme da vri kako bi gustin počeo da reaguje. Smanjite vatru. Na kraju kuvanja dobićete gusti sos.
Piletinu prelijte sa toplim sosom. Preporučuje se da jedete odmah, dok je hrana još topla. Ukusna je i kad se ohladi.
Hrskava piletina sa kornfleksom iz rerne
Piletina sa kornfleksom je jedna od omiljenih kombinacija zato što kada se ovo meso prirpema sigurno će biti hrskavo spolja, a mekano iznutra. Sa ovim receptom je praktično ne moguće da promašite. Evo kako se prirpema:
– 800 grama pilećih grudi,
– 200 grama kornfleksa,
– 1 kašika senfa,
– 150 grama pavlake,
– 160 grama majoneza,
– 2 kašike soka od limuna,
– 3 kašike maslinovog ulja.
Priprema: isecite meso na tračice, pazite da ne budu previše tanki. Meso uvaljati u začine (so, kari, vegeta, biber, aleva paprika) i premazati uljem. Ostavite meso u frižideru oko sat vremena da se marinira. Za to vreme usitnite kornfleks, možte ga izlupati čekićem ili iseckati u secku.
Sa strane umutite senf, pavlaku, majonez i sok od limuna. Marinirana hrskava piletina se najpre utrlja sa ovim sosom, a onda u kornfleks. Poređajte filete u pleh za pečenje i prekrijte aluminijumskom folijom. Potrebno je peći oko 30 minuta sa folijom i 15 minuta bez. To je trik kako da piletina bude savršeno hrksava.
Ako vas detaljnije zanima kako izgleda priprema hrskave piletine sa kornfleksom, odlgedajte ovaj snimak.
Recept za slatko-ljuti sos
Sa ovim receptima piletina ispada hrskava bez greške. Možete se oprobati i da ste totalni početnik u kuhinji. No, savršena pohovana piletina ima još bolji ukus uz ukusan sos. Naravno, možete se držati klasika, pa napraviti umake od kečapa, majoneza, pavlake sa mirođijom i belim lukom.
Ukus će zasigurno biti mnogo bolji ako sami napravite slatko-ljuti sos, evo kako to da učinite. Ovo su sastojci koji su potrebni za veću količinu umaka.
– 500 grama kruške,
– 2 decilitra vode,
– 4 kašičice šećera,
– 1 kilogram paprike,
– 1 kilogram paradajza,
– 10 ljutih većih feferona,
– 15 čili papričica,
– 2 decilitra ulja,
– 2 kašičice soli,
– malo konzervansa.
Priprema: oljuštite kruške i paradajz i preliti vodom. Paprike prati, očistiti i iseći. Usitnite paprike u secku ili blenderu na ne previše sitne kocke. Prespite paprike u činiju, pa onda u blendar dodati skuvane kruške i paradajz zajedno sa vodom u kojoj su ovi sastojci kuvani.

Sve usistnjene sastojke dodati u šerpu, zajedno sa feferonima, papričicama, uljem i solju. Kuvati sve dok ne dobijete gustu homogenu smesu. Možete dodati na kraju malo konzervansa, ali ako mislite da ćete ovaj sos brzo pojesti to nije neophodno.
Prespite umaku u sterilisane tegle, okrenite ih naopako, možete ih tako okrenutim držati cele noći, da bi se vakumirale, a potom ih čuvajte u frižideru.
Sa ovim receptima hrskava piletina bilo sa susamom, u soja sosu ili sa kornfleksom će vam biti jedna od omiljenih slanih grisina. Sreća pa je možete spremiti na zdraviji način, jer je toliko dobra da je teško kontrolisati se.
Komentari (0)