SAVETI ZA MRŠAVLJENJE

Kako skinuti salo sa stomaka i bokova – 7 efikasnih načina

Najviše masnoća se sakuplja u predelu stomaka, a ovo su nekoliko načina kako da ih brzo izgubite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Kako skinuti salo sa stomaka
Foto: Pixabay/ Bru-nO, Shutterstock

Salo na stomaku nije problematično samo zato što zateže odeću i čini da imate manjak samopouzdanja. Salo može ugroziti zdravlje organizma zato što bitno utiče na razvoj bolesti kao što su dijabetes tipa 2, ateroskleroze i drugih bolesti srca. Zato je i za vaše zdravlje i za vaš izgled neophodno da skinete kilograme što pre. No, kako skinuti salo sa stomaka i bokova?

To uopšte nije tako jednostavno. Masnoće se uglavnom talože na stomaku, a kod žena najčešće na bokovima, butinama i na zadnjici. Na tim područjima je najteže smršati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jeste teško, ali nije nemoguće, naročito ako se budete pridražavali pravilne ishrane i redovn0g vežbanja. Nažalost, zdrav životni stil nema prečicu, morate poštovati pravila da biste dobili dugoročne rezultate.

Postoji čak 10 načina kako da zdravo smršate i ciljano skinete salo sa stomaka i bokova. Ne morate sve ove savete poštovati da biste postigli vidljive rezultate, dovoljno je svega nekoliko novih navika da uvedete u svakodnevicu i primetite kako je moguće brzo skinuti salo sa stomaka i bokova.

1) Uvedite u ishranu više vlakana

Vlakna u ishrani mogu na više načina pomoći da izgubite kilograme. Naročito kada je reč o rastvorljivim vlaknima koja se u najvećoj meri nalaze u biljkama.

Dijeta bez ugljenih hidrata
Foto: Pixabay/Nancy Mure

Ona pomažu mršavljenju tako što apsorbuju vodu i time pomažu izbacivanju viška tečnosti i smanjenju zadržavanju vode u organizmu. Upravo sa izbacivanjem vode i počinje proces mršavljenja.

Vlakna, takođe, utiču i na smanjenje nadutosti u stomaku, a zbog nadustosti i nakupljenih gasova u crevima može delovati da je obim struka i bokova veći nego što zapravo jeste.

Kako izgubiti salo na stomaku? Unošenjem što većeg broja vlakana u ishranu. Uloga vlakna u organizmu je da umanji apsorpciju kalorija iz hrane i povoljno utiče na varenje hrane. Kada jedete hranu sa velikim brojem vlakana imaćete duži osećaj sitosti, zbog čega će vam apetit biti manji.

Koji su sve izvori rastvoriljivih vlakana u ishrani: laneno seme, prokelj, avokado, semenke suncokreta, pasulj, sočivo, grašak, maline, kupine…

Foto: Freepik/dashu83

2) Izbacivanje hrane koja sadrži trans-masti

Zasićene masne kiseline odnosno trans-masti nastaju kad se u nezasićene masne kiseline doda hidrogen. Obično se stavlja u industrijsku hranu: margarine, namaze, razne vrste grisina i slatkiša.

Dokazano je da trans-masti uzrokuju inflamacije i da su povezane sa velikim brojem bolesti kaoje nastaju usled zapadnjačke ishrane. Direktno utiče na nastanak insulinske rezistencije, koja je na korak od dijabetesa tipa 2.

Takođe, oni koji unose više trans-masti putem ishrane imaju znatno veće šanse da im se salo nakupi na stomaku i bokovima.

Foto/Pixabay.com

Deo odgovora na pitanje kako skinuti salo sa stomaka jeste upravo da se suzdržavate od unošenja trans-masti. Time ćete bitno uticati i na svoje zdravlje i na izgled. To znači da ne bi trebalo da jedete grisine kao što su čips i smoki, slatkiši, margarin… Kada kupujete neku namirnicu, pažljivo pročitajte šta sve sadrži.

3) Kako skinuti salo sa stomaka? Unosite proteine

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite ako želite da smršate jeste da jedete što više proteina. Hrana sa visokom procentom proteina izaziva lučenje linearnog polipeptida PYY, koji za posledicu smanjuje apetit i pruža osećaj sitosti.

Takođe, konzumacija proteina je naročito važna jer održava ili čak povećava mišićnu masu u procesu mršavljenja, naravno, kada se bavite fizičkim aktivnostima.

Studije su pokazale da ljudi kojima se ishrana bazira na proteinima imaju znatno manju mogućnost taloženja masnih naslaga na stomaku od onih kojima se ishrana bazira na ugljenim hidratima.

Autofagija primer jelovnika
Foto: Freepik/rawpixel.com

Kako skinuti salo sa stomaka uz pomoć proteina i koja hrana sadrži proteine? Proteini se nalaze u svakoj hrani, te je gotovo nemoguće ne uneti dovoljno proteina na dnevnoj bazi. No, pojedina hrana prirodno sadrži više proteina i zato se ona preporučuje u keto dijeti.

Tu spadaju: meso (naročito pileće), riba, jaja, mlečni proizvodi, tofu, sočiva, pasulj, spanać, pečurke…

4) Izbacite šećer iz ishrane

Ovo je jedno od osnovnih pravila svake dijete koje vam je verovatno već poznato. Izbacivanje šećera iz ishrane ne znači da treba sasvim da izbegavate sve vrste šećera.

Šećer koji se nalazi u voću je dozvoljen, samo pazite da sa voćem ne prekoračite dnevni unos kalorija. Voće kao što su banane sadrži više kalorija, nego što je, recimo, slučaj sa jabukama, mandarinama ili bobicama.

Sasvim je normalno da vam je nezamislivo da sasvim izbacite slatkiše iz ishrane, iako bi to bio idealan slučaj. Dodatni stres za organizam može izazvati suzdržavanje od određene vrste hrane, koju ste prethodno jeli neumereno.

kako skinuti salo sa stomaka i bokova
Foto: Freepik/jcomp

Ako vam je posebno teško da izbacite šećer, preporučujemo vam da to ne činite. No, umesto toga, smanjite porcije. Nemojte jesti običnu čokoladu nego je zamenite sa tamnom. Možete pojesti tortu ili kolač ali se trudite da to budu zdravije varijante, kao što su sirove torte.

No, ako vam je nemoguće sebi to da obezbedite, dovoljno će biti da jedete slatkiše koje inače jedete, ali sa merom. Uzimajte manje zalogaje i kontrolišite se da ne pojedete onoliko koliko biste inače. U samokontroli je i ključ kako skinuti salo sa stomaka i bokova.

5) Zamenite ulje ili mast sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje sadrži najzdravije masti koje možete pojesti. Ono utiče na ubrzavanje metabolizma i smanjuje skladištenje masti u predelu stomaka. Jedna studija je dokazaloa da kokosovo ulje može pomoći u smanjenju masti specifično sa stomaka i bokova.

U toj studiji gojazni muškarci su ulje i mast koje inače koriste zamenili sa kokosovim. Ništa drugo nisu menjali u ishrani i posle 12 nedelja su izgubili u proseku oko 3 centimetra u struku. Dakle, predstavlja bolji izvor masti od mnogih drugih ulja.

Kako skinuti salo sa stomaka i bokova
Foto: Freepik/freepik

Ipak, treba uzeti u obzir da ga to ne čini mnogo manje kaloričnim i da ga možete neumereno konzumirati. Svakako treba da izbegavate prženu hranu, ali kada to činite najbolji izbor je da pržite upravo na kokosovom ulju.

6) Kako skinuti salo sa stomaka i bokova? Pratite šta jedete

Ovo možda može biti očigledan zahtev, iako ga mnogi ne poštuju. Najbolji način da kontrolišete svoju ishranu, planirate obroke i obračunate iznos kalorija jeste da zapisujete sve što pojedete u toku dana.

Najpre, tako ćete imati najbolji uvid u to šta jedete, gde grešite i koje navike u ishrani treba da promenite. Takođe, napravite tabele po danima šta ćete jesti za svaki obrok, pa onda vodite evidenciju šta ste zaista jeli.

Preporučujemo vam da budete iskreni na papiru. Zapišite svaki međuobrok, svaki slatkiš, keksić, čokoladicu ili grisinu koju ste pojeli, koliko god da ste malo uneli.

Foto/Freepik/master1305

Vremenom ćete verovatno primetiti da upravo ovi obroci koje ne računate, nose dobar deo dnevnih kalorija. To su oni obroci koji se potkradu i na koje ne obraćamo pažnju. Zato kada jedemo uvek treba da budemo svesni koliko jedemo, kako žvaćemo. Nikako ne treba jesti ispred televizora, jer smo onda u stanju da unesemo znatno veće količine hrane nego što nam je zapravo potrebno.

7) Jedite probiotsku hranu

Probiotske bakterije se već prirodno nalaze u ljudskom organizmu, tačnije, u crevima i čine deo crevne flore. One pomažu varenju, održavaju zdravim gastrointestinalne organe i utiču pozitivno na imunitet.

Ove bakterije imaju veoma važnu ulogu u regulaciji težine, a prava doza probiotskih bakterija može uticati na gubljenje telesne težine, uključujući i salo na stomaku i bokovima.

Ako se pitate kako skinuti salo sa stomaka u tome vam može pomoći hrana koja sadrži obilje probiotika. Uglavnom, to je fermentisana hrana. Proces fermentacije podstiče stvaranje probiotika, zato se veliki broj ovih bakterija nalazi u turšiji i kiselom kupusu. No, naglašavamo da fermentaciju zaustavljaju vinobran i konzervans, te ih nemojte dodavati u zimnicu ako želite da konzumirate više probiotika.

Probiotske bakterije se nalaze i u fermentisanim mlečnim proizvodima, a naročito u jogurtu. Kefir je još jedan zdravi napitak koji sadrži obilje ovih mikroorganizama.

Osobe koje piju jogurt su najemotivnije/Foto: Freepik/Racool_studio

Kako skinuti salo sa stomaka i bokova? Nažalost, ne postoji laki recept koji će vam to omogućiti i doneti dugoročne rezultate i održati vaše zdravlje. Nikad nije poenta da se izglednjujete da biste smršali, jer čim prekinete sa dijetom vratićete sve kilograme i postići jojo efekat.

Pored promena u ishrani, neophodno je uvesti i redovno vežbanje. Nemojte počinjati sa velikim promenama, naročito ne kada je u pitanju fizička aktivnost. Ako se do sad niste bavili fizičkom aktivnošću i odjednom počnete sa jakim kardio treningom, to će bit šok za organizam.

Dakle, počnite postepeno, onoliko koliko vama prija pa pojačavajta itenzitet treninga. Već posle par nedelja ćete primetiti promene na telu, kao i smanjenje obima struka. Tada će vam rasti samopouzdanje i želja da nastavite sa treniranjem i zdravom ishranom, a vaše telo će vam biti više nego zabavno.



Izvor: Objektiv.rs, helathline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar