DOBRO JE ZNATI

Zdravlje na usta ulazi: Da li znate koliko PROTEINA treba da UNOSITE kada imate 30, 40, 50 i više godina?

Stručnjaci otkrivaju optimalnu količinu u skladu sa vašim godištem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ jcomp

Jedno od najčešće postavljanih pitanja, kada su u pitanju zdravlje i ishrana je svakako koliko nam je proteina zapravo potrebno za pravilno funkcionisanje i rad organizma.

Naravno, potpuno je u redu, ako ne želite da određene vrste budu na vašem meniju, pogotovo ako ste vegan ili vegetarijanac, ali, proteini nisu samo meso, a količina zapravo zavisi, kako stručnjaci tvrde, ponajviše od naših godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedan od najpoznatijih stručnjaka današnjice, doktor funkcionalne medicine Frenk Lipman, autor knjige “Nova pravila starenja”, tvrdi da, kako odrastamo, naše telo se menja iz “načina proizvodnje” u “način čuvanja”, kada je reč o proteinima.

Šta ovo znači?

Pa, kako Lipman objašnjava, proteini različito utiču na telo kako starite i, ispostavilo se, da vam možda vam možda neće biti potrebna količina koju pretpostavljate.

Proteini, Foto: Freepik/ Freepik

Imate 20 ili 30 godina

“Kada imate 20 i 30 godina, želite da budete jaki”, kaže Lipman i dodaje da je situacija često takva da unosite više životinjskih proteina, što je dobro za zdravlje organizma i pravljenje zdrave “baze”. Naravno, ne treba preterivati.

Foto: Freepik/drobotdean

Imate 40 i 50 godina

Kada pređete 45. godinu, više “ne rastete”, te dolazi i do čuvanja veće količine proteina u telu. Istraživanja su pokazala da životinjski protein ima vrstu aminokiselina sa granama, nazvanu timin, koja zapravo stimuliše mehanistički proizvodnju rapamicina. Ovaj gen sprečava autofagiju, za koju znamo da je važna za dugovečnost. “Dakle, ne želite da stimulišeterapamicin, ako želite da dobro starite”, dodaje Lipman.

Zato je dobro da u ovim godinama, životinjske proteine zamenite biljnim. Istraživanja su dokazala da proteini zasnovani na biljkama, nemaju takav negativan efekat na starenje kao životinjski.

Foto:Freepik/Freepik

Imate 60 i više godina

Kada su u pitanju zrele godine, Lipman objašnjava da bi trebalo da se fokusirate na mišićnu masu, odnosno, kako da sprečite da je gubite. Samim tim, unos proteina mora da se poveća.

Ipak, to ne znači da treba da preterujete sa mesom. Zapravo, i dalje je fokus na biljnim proteinima, ali i mahunarkama i orašastim plodovima.

Foto: Freepik/ Freepik

Šta je preporučljivo unositi?

Na prvom mestu su to orašasti plodovi, semenke, soja. Naravno, to ne znači da vam je meso zabranjeno. Naravno da ga treba unositi, ali u određenoj količini, ako želite da ostanete vitalni i pod stare dane. Takođe, bitno je da različite vrste proteina uvrstite u svaki obrok.

Da li se slažete sa doktorom Lipmanom? Koliko unosite proteina i koju vrstu – životinjskog ili biljnog porekla?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar