Ne ignorišite ih: 7 prikrivenih znakova da vaše telo loše podnosi ŠEĆERE

Obratite pažnju na ove simptome

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/lookstudio

Često ne prepoznajemo simptome intolerancije na ugljene hidrate i čak ih možemo pogrešno dijagnostikovati kao znakove drugih problema.

Ovo stanje se javlja kada vaše telo ne može efikasno da svari hranu koja sadrži skrob ili koja sadrži puno šećera, poput prerađenih poslastica, voća i mleka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I kako se ispostavilo, ovo stanje je relativno često, naročito kod dece, i može da izazove mnogo neprijatnosti.

Foto:Pixabay/Pixabay

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Imate grčeve u stomaku

Kao i u mnogim slučajevima kada vaše telo ima problema sa probavom, jedan od prvih znakova da imate intoleranciju na šećer su grčevi u stomaku. Iako je voće i povrće zdravo i moramo da ga jedemo da bismo održavali uravnoteženu ishranu, neka od njih mogu da sadrže puno ugljenih hidrata i skroba, što narušava varenje. Među njima su kukuruz, slatki krompir, kvinoja, banane, ječam, jabuke i mango.

Naravno, samo grčevi ne ukazuju na to da posebno ne možete da svarite ugljene hidrate ili šećere. Ovaj problem obično prati više simptoma.

Foto: Freepik/user18526052

Muka vam je

Pored grčeva, mučnina i vrtoglavica mogu biti još jedan pokazatelj. Druga hrana koja često sadrži skrivene šećere su prerađene slatke poslastice, slane grickalice poput čipsa ili orašastih plodova, prelivi za salate, umaci, sosovi od testenine i instant ovsene pahuljice. Da biste bili na sigurnoj strani, uvek proverite sastojke koji su navedeni na ambalaži kako biste izbegli neželjene poremećaje varenja.

Nadima vam se stomak

Grčeve i mučninu često prati još jedan indikator netolerancije poznat kao nadimanje. Iako se vrlo često osećate otečeno u stomaku nakon konzumiranja nekoliko vrsta hrane ili obilnih obroka, posebno morate paziti na šećere. Zaslađivači su drugi proizvodi koji mogu sakriti šećere. Među njima su sirupi od agave i kukuruza, melasa, smeđi šećer, pa čak i med.

Foto/Freepik.com/ArthurHidden

Imate gasove

Ako jedete prebrzo i progutate puno vazduha tokom procesa, možda ćete i vi dobiti gasove. Međutim, ako se nadimanje javlja u kombinaciji sa prethodno navedenim simptomima, to bi mogao biti znak da treba više pažnje posvetiti hrani koju jedete.

Proizvodi koji sadrže laktozu (šećeri u mleku) mogu biti drugi potencijalni poremećaji probave koji vašem telu mogu stvoriti probleme i izazvati prekomerne gasove.

Što više jedete, više vam se jede

Još jedan pokazatelj, koji bi čak mogao da deluje zbunjujuće, su dodatne želje za slatkišima. Osobe sa netolerancijom na ugljene hidrate možda žude za njima više nego drugi ljudi. Međutim, možda postoje i drugi razlozi za vašu želju za nečim slatkim. Među njima su promene u hormonima ili nedostatak određenih hranljivih sastojaka u vašem telu.

Slatkiši; Foto: pexels.com

Prispava vam se nakon konzumacije

Ako se pridrema nakon obroka punog ugljenih hidrata, ovo bi mogao biti još jedan znak upozorenja da ih vaše telo ne podnosi dobro. Povrh svega, ovo se može kombinovati sa simptomima poput slabosti, umora, promena raspoloženja ili čak glavobolje.

Postajete anksiozni

Generalno, konzumiranje velike količine proizvoda sa visokim sadržajem šećera može se povezati sa osećajem stresa. Međutim, kao nuspojava može se javiti anksioznost čak i ako jedete malu količinu slatkiša, jer vaše telo ima problema sa probavom.

Da li ste ikada primetili bilo koji od ovih simptoma nakon što ste pojeli slatku poslasticu ili svoje omiljeno voće?

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar