RECEPTI ZA BRZE I UKUSNE ROLATE

Slani rolati za slavu – najbolji posni i mrsni recepti

Kako da napravite slane rolate koji će se pojesti za tren oka...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Slani rolati za slavu
Foto: Profimedia/Elena Shashkina/Alamy/Alamy/Profimedia

Vreme je slava – period kada se isprobavaju razne đakonije i kada je sasvim u redu da imamo koj kilogram viška. Ove godine slave izgledaju malo drugačije nego inače, jer se obeležavaju u krugu najuže porodice i prijatelja. No, to ne znači da se na stolovima ove godine ne trebaju naći slani rolati za slavu – mnogima omiljeno slavsko predjelo.

Obezbedili smo 8 ukusnih recepata za slane rolate, neki od njih su posni, neki sa jogurtom, šunkom, za neke vam ni neće biti potreban šporet – ali svaki od njih je veoma slastan. Pa da počnemo…

Recept za slani rolat sa šunkom

Slani rolat sa šunkom je neizbežan deo svakog slavskog stola, kada je u pitanju mrsna slava. Evo kako da napravite najukusniji rolat. Za koru će vam potrebni ovi sastojci:

4 jajeta,

4 kašike brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

2 kašike pavlake,

prstohvat soli.

A ovi sastojci su vam potrebni za filovanje:

250 grama feta sira,

150 ml jogurta,

200 grama praške šunke.

Priprema: Najpre treba odvojiti belanca i žumanca. Umutite belanca i dodajte prstohvat soli. Umutiti i žumanca i dodati pavlaku. U smesu dodati i belanca i sve zajedno mutiti mikserom. Pomešajte prašak za pecivo sa brašnom i onda dodajte brašno u žumanca i belanca.

Sve sastojke mešati polako varjačom dok se sasvim ne sjedini. Uzmite pleh za pečenje, ispod stavite pek papir i razlijte smesu po plehu. Peći u rerni oko 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Nakon toga koru prekrijte vlažnom krpom dok se ne ohladi.

Slani rolati za slavu
Foto/Printscreen/Youtube Serpica Recepti

Dok se kora peče iseckajte šunku i dodajte je u veću činiju, gde ćete potom staviti jogurt i fetu. Sve mešati dok ne dobijete krem namaz.

Premažite ohlađenu koru filom, uliti u rolat i dobro pričvrstite. Ostaviti u frižideru tokom noći kako bi se stegao. Slani rolat sa šunkom će oduševiti vaše goste.

Slani rolati za slavu sa ajvarom

Slani rolati za slavu dolaze u raznim ukusima, a jedan od najomiljenijih posnih rolata je slani rolat sa ajvarom. Za ovo ukusno slavsko predjelo će vam biti potrebni sledeći sastojci za kore:

200 grama kisele vode,

8 kašika brašna,

2 kašičice praška za pecivo,

4 kašike ajvara,

pola kašičice soli.

Za fil:

posni majonez 300 mililitra,

250 grama biljnog kačkavalja,

3 kornišona.

Priprema: U vanglu dodajte brašno i onda malo po malo dosipajte kiselu vodu. Kad se brašno razmuti toliko da nema grudvica, onda dodajte ostale sastojke: ajvar, prašak za pecivo i so. Sipajte smesu u pleh na pek papir i pecite između 15 i 20 minuta na 200 stepeni. Proveravajte povremeno da li je kora zarumenela.

Dok se peče, izrendajte posni kačkavalj i krastavčiće i pomešajte ih sa majonezom. Koru prekriti vlažnom krpom dok se ne ohladi. A onda razmažite fil po kori i uvijte u rolat. Slani rolat sa ajvarom možete posuti  sa ostatkom biljnog kačkavalja.

Pročitajte i naše recepte za slatke rolate:

Napravite pravu poslasticu: PERFEKCIJA od kokosa i keksa za koju vam NI RERNA nije potrebna (VIDEO)

Slani rolat sa spanaćem – recept

Sastojci za koru:

6 jaja,

6 kašika brašna,

300 grama spanaća/blitve.

1 kesica praška za pecivo,

1 kašika ulja,

1 kašika kisele pavlake,

1 kašičica soli.

Sastojci za filovanje:

300 grama šunke,

3 tvrdo kuvana jaja,

200 grama krem sira,

1 čaša kisele pavlake.

Priprema: Nephodno je da kada se spanać doda u rolat bude hladan, zato preporučujemo da najpre njega propržite. Dakle, stavite malo ulja u tiganj i sav spanać, a umesto spanaća možete koristiti i blitvu. Isprva vam može delovati da ima previše zeleniša i da vam neće stati u tiganj, ali čim spanać krene da ispušta vodu, količina će se znatno smanjiti.

Tortilja rolat, Foto:Printscreen/Youtube Kuvaj uzivo

Spanać pržite dotle dok ne ispari sva voda iz njega, a onda dodajte jednu kašiku pavlake i dobro razmutite.

Odvojite žumanca od belanca. Najpre umutite belanca, dodajte malo soli, a onda dodajte jedno po jedno žumance. Kada se sve dobro umuti u smesu stavite i brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo.

Napomena: preporučujemo vam da ovaj rolat pravite sa oštrim brašnom, sa mekim neće biti dobra tekstura za slani rolat za slavu. Smesu za koru prelijte u pleh na koji ste prethodno stavili pek papir i premazali ga uljem. Pecite između 10 i 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Proveravajte povremeno koliko se ispeklo da rolat ne bi zagoreo.

Kada se rolat ohladi, kao i spanać, onda je vreme za premazivanje. Najpre na rolat poređajte šunku, tako da se delovi preklapaju, potom preko šunke premažite krem sir, a potom po celoj kori narendajte jaja. Možete ostaviti polovinu jednog jajeta za dekoraciju ako želite.

Uvijajte rolat što čvršće možete, da se ne bi raspao kada ga budete sekli. Urolani slani rolat premažite kiselom pavlakom i preko narendajte ostatak jajeta. Rolat stavite u frižider da prenoći kako bi se stegao. Kad su u pitanju slani rolati za slavu recept sa spanaćem je nezaobilazan.

Ako vas zanima detaljnija priprema rolata sa spanaćem pogledajte ovaj video:

Kako napraviti slani rolat bez rerne?

Slani rolati koji se ne peku se spremaju znatno brže. Zato se ovi slani rolati za slavu mogu pripremati i kada imate nenajavljene goste ili organizujete neko druženje. Za ova lepa posna predjela nije neophodno praviti kore, umesto toga možete koristiti samo tortilje, a ukus će biti fantastičan.

Za ovo predjelo će vam biti potrebno:

1 pakovanje tortilja po izboru

2 kašike majoneza,

1 čaša kisele pavlake,

200 grama krem sira,

2 šolje kukuruza šećerca,

100 grama maslina

pola kašičice soli.

Priprema je toliko brza da će vam trebati od 5 do 10 minuta da sve obavite. Kukuruz i masline možete dodatno usitniti u secku, ili možete samo sitnije naseckati masline. Pomešajte majonez, krem sir, pavlaku, masline i šećerac i dodajte pola kašičice soli. Premažite tortilje sa smesom i uvijte u rolate.

Ostavite u frižideru na par sati kako bi se rolat stegao. I to je to! Spremno za goste očas posla. A evo još dva predloga za namaze koje možete uviti u rolate.

2 tvrdo kuvana jaja,

100 grama šunke ili salame,

100 grama krem sira,

2 kašike kisele pavlake,

pola kašičice sveže mirođije ili peršuna,

1 skuvana šargarepa.

Za pripremu ovog rolata će vam najviše vremena otići na kuvanje šargarepe. Skuvanu šargarepu isecite na kockice, jaja izrendajte ili sitno iseckajte, a isto možete učiniti i sa šunkom. Dodajte sve sastojke i dobro promešajte. Premazati tortilje i uviti u rolat.

Tek kad rasečete rolat videćete koliko je pun raznolikih boja, što će na slavskoj trpezi izgledati izuzetno privlačno. Zato su slani rolati za slavu mnogima omiljeno predjelo.

Slani rolat za slavu
Foto:Printscreen/Youtube Kuvaj uzivo

Pica rolat

Ovo će verovatno biti najukusniji slani rolat za slavu, a od njega se može napraviti i posna verzija. No, prvo ćemo vam dati recept za mrsnu. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

250 ml soka od paradajza,

kašika ulja,

kašika brašna,

kašičica soli,

kašičica šećera,

kašičica origana,

100 grama svežih šampinjona,

100 grama maslina,

100 grama mocarele,

100 grama šunke

1 pakovanje tortilja.

Priprema: propržite šampinjone dok ne ostanu bez vode. A za to vreme napravite sos koji će biti osnova pica premaza. U šerpicu stavite kašiku ulja, pa kašiku brašna, razmešajte što bolje i tek onda uključite ringlu, jer će u suprotnom brzo da zagori ili da se naprave grudvice. Kad se brašno istopi, dodajte tomatelo i mutite dok ne primetite da se smesa steže.

Onda dodajte so i šećer, koji će naglasiti ukus, a potom dodajte malo origana. Sitno iseckajte masline, narendajte šunku i dodajte propržene šampinjone. Sve to prelijte sa sosem i dobro promešajte. Namažite na tortilje, pa onda preko narendajte mocarelu. Ukoliko želite da se mocarela istopi možete je na pet minuta ostaviti u rerni ali to nije neophodno.

Slani rolati za slavu se isto mogu napraviti da imaju ukus pice,a da istovremeno budu i posni, samo je potrebno malo promeniti sastojke. Umesto mocarele narendajte posni kačkavalj i nemojte koristiti šunku. Ostatak recepta može biti isti.

Pogledajte ovaj video za još ideja za namaze za brze rolate:

Slani rolati za slavu od gotovih kora

Slani rolati za slavu koji se spremaju sa gotovim korama su znatno lakši nego kada sami pravite kore. Ovo su praktično slane pite, i predstavljaju najlepša posna predjela. Evo jedan takav recept. Biće vam potrebni sledeći sastojci.

12 kora za pitu,

4 jaja,

200 ml jogurta,

150 ml ulja,

1 kašičica soli,

100 grama krem sira ili namaza od sira,

1 čaša kisele pavlake,

250 grama šunke,

250 grama kačkavalja,

4 kornišona.

Priprema: Najpre je potrebno da umutite jaja, a onda im dodajte jogurt ulje i so. Sve mešati dok se sasvim ne sjedini. Svaku koru pojedinačno namažite ovom smesom i stavite ih na pek papir, pa odna ih poređajte jednu preko druge. Pecite ih dok ne porumene.

Izvadite kore iz rerne i uvijte ih u vlažnu krpu i lagano urolajte. Pazite da se kore ne polome. Držite ih u krpi dok se sasvim ne ohlade.

Rolat sa gotovim korama
Foto/YouTube/Letina Kuhinja

Potom na ohlađene kore premažite sir, pavlaku, stavite šunku, narendani kačkavalj i sitno iseckane kornišone. Sve to uvijte u rolat što čvršće možete i preko obmotajte foliju i ostavite u frižideru tokom noći. Na taj način ćete se osigurati da će se rolat dobro držati i da se neće raspasti kada ga budete sekli.

Ukoliko vas zanima još neki predlog za lepa posna predjela preporučujemo vam da pročitate naš tekst o najjeftinijim receptima za salate za slavu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar