11 najjeftinijih recepata za posne salate za slavu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Posne salate za slavu
Foto: pixabay/Ajale

Posne salate za slavu su neizostavan deo slavske trpeze u periodu od 28.11. do 06.01. ove godine, odnosno u periodu Božićnog posta. Nažalost, ove godine usled svetske pandemije, mnogi neće biti u mogućnosti da pozovu onoliko zvanica koliko bi hteli. Slava će se ove godine najviše održavati u krugu najuže familije i bliskih prijatelja, kako bismo zaštitili i sebe i druge.

No, i pored toga, treba obeležiti slavu kako dolikuje – sa pravoslavnim običajima i ukusnom posnom hranom. Salate za slavu služe tome da olakšaju obrok, učine ga ukusnijim. Obično se služe kao uz ribu, posne sarme ili predjelo.

Posne salate za slavu – recepti

Pravljenje salati predstavlja pravi trenutak za eksperimentisanje sa različitim vrstama povrća. A mi smo pripremili za vas najukusnije recepte koji su dobri kako za vaš budžet, tako i za vaša nepca. Pa da počnemo…

1. Posne makarone sa tunjevinom

Ova salata je tako lepa da ćete hteti da je pojedete kao čitav obrok. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 pakovanje posnih makarona od 500 grama,

2 konzerve tunjevine,

200 grama majoneza

2 kašičice senfa,

200 grama svežeg kupusa,

15 maslina,

2 kašike malsinovog ulja,

3 srednjih kornišona,

1 kašičica soli.

Priprema ove posne salate za slavu traje prilično kratko. Stavite da se skuvaju makarone, a za to vreme izrendajte kupus, masline i kornišone. U lonac sa makaronama dodajte sve iseckane sastojke, tunu, pavlaku, ulje, senf i so. Mešati dok se smesa ne sjedini.

Foto: pixabay/Lebemaja

Zbog prisustva maslina i tune imaće blagi mediteranski šmek, ako hoćete da ga pojačate, umesto posnog majoneza možete dodati 200 grama feta sira van perioda posta.

2. Posna salata sa tunjevinom i kikirikijem

Salate sa tunjevinom su vrlo lake za eksperimentisanje i brzo se prave ako koristite tunu iz konzerve jer nije potrebna termička obrada mesa. Za ovu ukusnu salatu će vam biti potrebni ovi sastojci:

2 konzerve tunjevine,

100 grama kikirikija,

4 pečene paprike,

2 kašike posnog majoneza,

jedna četvrtina veze peršuna,

prstohvat bibera,

prstohvat soli.

Priprema ove salate sa tunom je, takođe, vrlo jednostavna. Neophodno je samo da sameljete kikiriki, iseckate peršun i pečene paprike. Pomešati sve sastojke, začinite i uživajte u ukusima.

3. Priprema posne salate za slavu sa pečenim paprikama

Posna salata sa pečenim paprikama je hit svake jeseni. Ovo je jedan osnovni recept sa pečenim paprikama. Sastojci:

10 pečenih praprika,

3 češnja belog luka,

sok od pola limuna,

5 kašika maslinovog ulja,

so.

Foto: pixabay/stevepb

Za pripremu ove posne salate za slavu najpre oljuštite pečene paprike, ukoliko to niste učinili pre nego što ste ih ispekli. Isecite ih po dužini u trake koje neće biti šire od 2cm. Beli luk stavite u presu i izgnječite ga. U činiju stavite papriku, po njoj pospite beli luk i blago promešajte. Sa strane sjediniti malsinovo ulje, sok od limuna i so pa potom prelijte paprike time.

4. Recept za salatu od karfiola

Ukoliko volite karfiol ova ssalata će vam se sigurno dopasti. Salata je lagana, može da se služi i kao predjelo za slavu uz meze. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 manja glavica o karfiola,

4 krompira,

1 glavica luka,

2 šargarepe,

1 kašičica ulja,

so.

Priprema: kad su u pitanju salate za slavu, ovo je jedna od najjednostavnijih sa najjeftinijim sastojcima. Dakle, potrebno je da skuvate krompir, ali ga poritom nemojte seći i ljuštiti, već ga skuvajte u ljusci. Obarite i dve šargarepe, kao i glavicu karfiola koju ste prethodno očistili i isekli.

Iseći krompir na kocke, šargarepu na trake, pa na sitnije delove, a karfiol će se prilično raspasti prilikom kuvanja, pa njemu nije potrebno da se dodatno seče. Crnom luku nije neophodna termička obrada, već da ga samo sitno iseckate. Pomešajte sve sastojke, dodati ulje i posoliti.

Foto: pixabay/ Life-Of-Pix

5. Salata za slavu – kikiriki, praziluk, majonez i tuna

Ukus ove salate za slavu će vam se definitivno toliko dopasti da ćete je praviti i van slavske trpeze, a gosti na slavi će vam tražiti još. Potrebni su vam ovi sastojci:

150 grama blanširanog, nesoljenog kikirikija,

6 pečenih paprika,

1 struk praziluka,

4 čena belog luka,

300 grama posnog majoneza,

2 konzerve tunjevine,

po prstohvat: soli, bibera i origana.

Priprema: očistiti paprike od semenki i isecktati ih na kocke, iseći praziluk, na kolutove, pa zatim ih prepoloviti. U secko možete staviti beli luk, ili ga ručno što sitnije iseckati. A secka preporučujemo i za kikiriki ili ga, prosto, isitnite čekićem.

Otvorite tunu i ocedite od viška ulja. Potom pomešati sve sastojke i dodati majonez i začine po želji. Može se služiti kao posno predjelo za slavu.

6. Posna salata sa patlidžanom

Patlidžan spada u vrlo zdrave namirnice sa visokim sadržajem vitamina B1. A ovaj recept za slavsku salatu je, takođe, veoma zdrav, pun hranljivih namirnica i izuzetno ukusan. Sastojci:

1 patlidžan,

1 srednji paradajz,

1 sveža paprika,

1 glavica crnog luka,

1 veza peršunovog lista,

7 maslina,

1 kašičica maslinovog ulja,

so po želji.

Priprema ove posne salate za slavu traje nešto duže od prethodnih recepata zato što najviše vremena oduzima spremanje patlidžana. Isecite patlidžan na kockice, posolite ga, dodajte ulje i ostavite u rernu. Neka se posna salata peče 40 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Posne salate za slave
Foto: pixabay/Bru-nO

U međuvremenu isecite paprike, masline, paradajz i luk na kocke. Sačekajte da se patlidžan malo ohladi i dodati isečeno povrće i sve pomešati. Posnu salatu začiniti sa malo ulja i soli. Možete dodati i prstohvat bosiljka za dodatan ukus.

Za potrebe slave možete praviti i duplu količinu, kako bi svi gosti mogli da se zaslade sa ovom posnom salatom.

7. Posna salata za slavu sa kukuruzom sećercem

Priprema posne salate za slavu ne može da prođe bez svima omiljenog kukuruza šećerca. Ovo je jedan lak i brz koji će vam oduzeti svega 20 minuta za pripremu. Sastojci su sledeći:

1 pakovanje smrznutog kukuruza šećerca,

200 grama blanširanog pečenog soljenog kikirikija,

30 grama susama,

2 šargarepe,

2 kašike maslinovog ulja,

prstohvat soli.

Ovo predjelo za slavu ili posna salata za slavu se priprema tako što najpre kuvate kukuruz do 10 minuta, a potom procedite. Isitnite pečeni kikiriki u secku, ili izlupajte čekićem. Ispržite susam na blagoj vatri, bez ulja. Mešajte sve vreme dok se prži u tiganju, jer susam ume prilično  brzo da izgori.

Izrendajte šargarepu, a potom dodajte sve prethodno navedene sastojke i dobro pomešajte dok se sve ne sjedini. Potom dodajte maslinovo ulje i soli po želji.

8. Posna salata sa pečurkama

Šampinjoni, ali i druge vrste pečuraka kao što su vrganj ili bukovača su jedan od omiljenih sastojka za posne salate za slave. Isprobajte ovaj prosti recept:

Posne salate za slavu
Foto: pixabay/webandi

1 kilogram šampinjona,

dve kašike maslinovog ulja,

1 decilitar jabukovog sirćeta,

sok od pola limuna

pola vezice peršuna,

pola kašike bosiljka,

so po ukusu.

Priprema: šampinjone najpre dobro operite, a potom ih oljuštite i isecite. Neka se kuvaju dok god sasvim ne ispuste svoju vodu, onda dodajte sok od limuna i kuvati još 10 minuta.

U šerpu dodajte ulje i sirće, a onda prespite prokuvane šampinjone. Dodati iseckani peršun, bosiljak i so. Ostaviti da se krčka oko 5 minuta na vatri, ako je potrebno dodajte vodu. Sklonite šerpu sa vatre, još jednom dobro promešati i ostaviti neka se posna salata ohladi.

9. Prosta salata sa pšenicom

Posne salate za slavu kao jedinstveni sastojak neretko imaju i pšenicu u svom sastavu. Sastojci:

200 grama pšenice,

200 grama mariniranih pečuraka,

200 grama pirea od paradajza,

1 struk praziluka,

1 konzerva tune,

so i bosiljak.

Priprema: pšenicu prvo skuvajte, za kuvanje je obično potrebno od dvadeset minuta do pola sata. Ocedite pšenicu, dodajte marinirane šampinjone, koje ćete prethodno, takođe ocediti. Ukoliko volite sitnije zalogaje mođete ih iseći. Isto je potrebno uraditi i sa tunjevinom.

Pomešajte sastojke, a potom dodajte pire od paradajza, so po želji i malo bosiljka.

Foto: pixabay/JillWellington

10. Posna salata – kukuruz i pasulj

Priprema ove posne salate za slavu je toliko brza, da je možete spremiti u poslednji čas kad još čekate goste. Ovo su potrebni sastojci:

250 grama kukuruza šećerca,

1 konzerva crvenog pasulja,

2 kašičice balzamika,

2 kašike maslinovog ulja,

biber,

so.

Skuvajte pola smrznutog pakovanja zamrznutog kukuruza, a potom ga procedite. Otvorite konzervu salstnog pasulja, istresite ga u činiju, a onda ga propreite, kako biste sprali konzervans i tečnost u kojoj je stajao.

Pomešati šećerac i pasulj u većoj činiji, dodati balzamiko, maslinovo ulje biber i so.

11. Posna salata sa graškom

I za kraj ostavljamo ukusan recept sa graškom, koji se, kao i većina prethodnih recepata, sprema veoma brzo. Sastojci su sledeći:

300 grama šećerca,

100 grama graška,

200 grama posnog majoneza,

2 kašike pečenog susama,

so, biber i bosiljak po ukusu.

Posna sa salata sa graškom se sprema tako što ćete najpre prokuvati kukuruz i grašak. Neka se kuvaju maksimalno 10 minuta. Procedite, pomešajte ove deve namirnice. Propržite malo susama bez ulja, čisto da blago porumeni.

Zatim mešavini dodajte susam, majonez, malo soli, biber i bosiljak u količini koju sami odredite.

Nadamo se da su vam se ove posne salate dopale i daćete ih isprobati na vašoj slavi. Želimo vam srećnu slavu i dobro zdravlje. A ako vas zanima recept kako se pravi salata od krompira, pogledajte ovaj snimak.

U slučaju da želite da napravite posnu rusku salatu kliknite na ovaj link. Ako vas zanima kako da napravite najbolji posni majonez recept možete pročitati klikom na ovaj link.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar