PROTIV POŠASTI

Kako se rešiti smrdibuba u bašti i kući na prirodan način

Od proleća pa do početka zime smrdibube su ili u bašti ili u domu, evo kako da ih se otarasite što bezbolnije...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako se rešiti smrdibuba
Foto: Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

Sa dolaskom toplijih dana dolaze i napasti od kojih smrdibube spadaju u najupornije i najdosadnije. U ovom periodu će uglavnom praviti problema u bašti, pa se mnogi pitaju kako se rešiti smrdibuba u paradajzu ili sa nekih drugih biljaka koje ste posadili.

Može se desiti i da uđu unutra, gde su izrazito nepoželjni gosti iako jedu samo biljke i ne mogu vas ugristi. One mogu uništiti biljke i zato zadaju velike brige poljoprivrednicima, a u kući se smatra iritantnim njihovo uporno lupanje u luster.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U prolećnim mesecima one ležu jaja i hrane se biljkama slobodno u prirodi, a u jesenjim traže toplo sklonište gde će da prezime zato ulaze u vaše domove.

Nema preparata niti leka koji će vam pomoći da se sasvim otarasite smrdljivog martina, osim dezinsekcije. Manji broj smrdibuba ne uzrokuje nikakve probleme i možete se lako izboriti sa njima, ali kad ih ima više to može napraviti ozbiljan problem.

Kako se rešiti smrdibuba u kući

Smrdibube najviše ulaze u kuće s jeseni, kako bi se ugrejale, ali kako sve držimo otvoreno tokom proleća i leta, vrlo je verovatno da će ovi insekti pronaći način da se uvuku u vašu kuću.

Njih privlači svetlo, tako da vam pre svega preporučujemo da makar na terasi držite svetla isključenim kako ih ne biste privukli. Evo nekoliko proverenih načina kako se rešiti smrdibuba u kući.

Od ovoga će SIGURNO bežati! 2 jednostavna načina kako da se otarasite SMRDIBUBA! (VIDEO)

1) Pregledajte čitavu kuću i zatvorite rupe i pukotine

Ako smrdibube stalno nalaze nove načine da se pojave u vašoj kući, neophodno je da pregledate čitavu kuću i nađete rupe gde bi one mogle da se provuku i zavuku. Smrdljivi martin se uglavnom skriva u skučenim mestima.

kako se rešiti smrdibuba
Foto: Pixabay/Daria Głodowska

Moguće je da se skrivaju u pukotinama u zidu i raznim rupama, posebno detaljno pregledajte prozor i ispitajte da li se tu nalaze neke rupe. Sumnjiva mesta zatvorite, zagletujete, zalepite u zavisnosti od materijala.

Najčešće se smrdibube skrivaju u pukotinama na prozorima, te posebnu pažnju obratite na njih.

2) Stavite mrežicu preko prozora

Danas je prilično jeftino kupiti mrežicu i čičak i zalepiti ih na prozore, a ovo će vam biti zaštita zlata vredna u toku leta. Sprečiće da u vaš dom uđu ne samo smrdibube nego i razne druge vrste insekata.

Preporučujemo vam da izaberete što sitniju mrežu, jer nekad insekti uspeju da se uplatu u mrežu i opet nađu način da prođu sa druge strane.

Takođe, ako primetite da se mreža negde pocepala, istanjila ili razredila preporučujemo da je zamenite, ili bar nađete način da zakrpite.

Foto: Pixabay/cocoparisienne

3) Ne ostavljajte parčiće hrane na otvorenom

Sve što ne možete da pojedete odmah stavite u frižider, prebacite u posude sa poklopcem, činije i tegle. Hrana na otvorenom privlači razne vrste buba, između ostalog i smrdibube koje se mogu hraniti i mrvicama, ne samo biljkama.

Pored odlaganja hrane preporučujemo vam i da počistite mrve za sobom i sve sitne ostatke hrane koje su možda pale na pod ili ostale na stolu. Ako obratite pažnju na ovo kroz nekoliko dana ćete sigurno primetiti da se u vašem domu pojavljuje manje buba.

4) Istresite odeću i pregledajte namirnice čim uđete u kuću

Ovo je odličan savet ne samo kao odgovor na pitanje kako se rešiti smrdibuba u kući, već i za druge insekte kao što su krpelji. Krpelji se neretko prikače na odeću, pa ako ih ne primetite mogu dopreti do kože i sisati krv.

Foto: Freepik/nensuria

Takođe, smrdibube se mogu sakriti i u kesi sa namirnicama i drugim stvarima koje ste uneli u kuću.

Kako izvaditi KRPELJA? Nemojte to raditi sapunicom. OVO je najbezbedniji način

5) Kako se rešiti smrdibuba – usisajte ih

Smrdibube ne treba ubijati udarcem, jer nisu za džabe dobile to ime. One ispuštaju izuzetno neprijatan miris kad osete da su ugrožene, miris za koji kažu da ni domestos ne može da opere.

Najelegantniji način kako da se otarasite smrdibuba u kući jeste da kad ih vidite uključite usisivač i usisate ih. Tada neće biti neprijatnog smrada, niti ćete morati da ih jurite i da im se približavate.

6) Rastvor od sode bikarbone protiv smrdibuba

Soda bikarbona je hemijska supstanca za koju je poznato da rešava razne probleme. Ona vam može pomoći i da rasterate smrdibube iz vaše kuće. Evo kako to možete učiniti: pomešajte kašičicu sodu bikarbone sa čašom vode, dobro pomešajte, pa isprskajte ivice prozora i delove kuće gde mislite da smrdibube mogu da se probiju.

Rastvor od sode bikarbone protiv smrdibuba može biti vrlo efektan, a ako želite još jači rezultat možete samo posuti direktno sodu bikarbonu po prozoru i na mestima gde sumnjate da smrdibube mogu ući.

Soda bikarbona, Foto:Pixabay/ Monfocus

7) Beli luk i nana za smrdibube

Pored sode bikarbone, veruje se da smrdibube rasteruje i mešavina belog luka i nane. Ove dve biljke pomešane imaju prilično specifičan i jak miris, te su zato u mogućnosti da oteraju ove napasti.

U ulje peperminta možete iseckati čen belog luka i staviti na mesta gde najviše ulaze smrdibube. Takođe, možete i samo staviti ove biljke na otvore i to će biti dovoljno.

Kako se rešiti smrdibuba u bašti

Svi koji se bave gajenjem biljaka zna koje smrdibube mogu biti pošasti, skoro kao biljne vaši. Smrdibube se hrane listovima, te ih mogu oštetiti u velikoj meri.

Domaći preparati protiv biljnih vaši – Prašak za pecivo, luk…

One mogu napraviti rupe u listovima, izristi ih i oslabiti ih. Pored toga, one na listovima ostavljaju i svoja jajašca.

Smrdibuba se možete rešiti insiktecidima, ali ako ih nemate u toliko velikoj meri preporučujemo da ih skinete ručno.

Foto: Pixabay/Brett Hondow

Navucite na ruke baštenske rukavice, napunite kofu sa vodom i napravite sapunicu u vodi. Skupljajte rukom smrdibube i stavite ih u kofu, gde će se one same i udaviti.

Pregledajte pažljivo listove, da li se na njima nalaze jajašca, ako da, jajašca prebrišite ubrusom i isto ubacite u kofu. Ovo je definitivno najbezbedniji i najdetaljniji način kako se rešiti smrdibuba u paradajzu ili sa bilo kojom drugom biljkom koju su smrdibube napale.

Klopke protiv smrdibuba

Postoje zamke za smrdibube koje se kače na drveće i na sva druga mesta gde se smrdibube često pojavljuju. Stavlja se da vise oko pola metra iznsad zemlje. Ove kupovne zamke sadrže feromone koje privlače smrdibube, lepljive su, pa kad smrdljivi marin na njih sleti zalepiće se i neće više moći da pobegne.

Odvratna invazija u Inđiji: Leteće napasti prekrile kuću, traže dve stvari

Klopke protiv smrdibuba možete napraviti i sami sa flašom, krep trakom, izolir trakom, led sijalica i makaze. Uzmite flašu od dve litre i rasecite je u ravni sa gornjom ivicom omota flaše. Dno flaše oblepite tamnom izolir trakom, pa unutar flaše stavite jednu led sijalicu.

kako se rešiti smrdibuba
Foto/Youtube/Printscreen

Preklopite flašu sa otvorom koji ste isekli, ali okrenite tako da grlić flaše bude okrenut ka unutra, u tu rupu će upadati smrdibube. Oblepite uzduž sa spoljašnje strane flašu krep trakom.

Smrdibube će se uz kreptraku popeti u flašu skliznuti kroz otvor unutar flaše i neće znati da izađu. Tako da je ovo savršena klopka protiv smrdibuba i odličan način kako se rešiti smrdibuba..

Ovi insekti jesu napasti koji su tu od proleća pa sve do kasne jeseni. Zato nije ni loše da uz sebe imate preprarate protiv buba koji će ih ubiti na licu mesta. Ako sa druge strane želite načine koji su prirodni, najbolje je da probate neki od ovih trikova.



Izvor: Objektiv.rs, , pestworld.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar