Danas je počeo Uskršnji post, post koji se održava pre najsrećnijeg hrišćanskog praznika. Obroke uvek treba planirati unapred naročito kada pazite na ishranu, a to se posebno odnosi na post. Ako ste unapred prirpemljeni, znatno je manja mogućnost da ćete pogrešiti u postu ili prekršiti ga. Zato su vam ovi recepti za posni doručak odličan predlog za obrok, ukoliko sami nemate ideje šta biste mogli jesti, a da to ne bude iz pekare.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Za doručak treba pripremiti laganiju hranu, kako se stomak ne bi opterećivao od ranog jutra. Takođe, prvi obrok treba i brzo spremiti, jer obično ujutro imamo najmanje vremena da provedemo u kuhinji. Uz sve to, doručak treba biti obrok koji sadrži obilje hranljivih namirnica. U sledećim receptima smo ispoštovali sve navedene faktore koje zahteva jedan dobar doručak.
Posne palačinke od ovsenih pahuljica i banana
Započnite jutro uz ovaj zdravi slatkiš. Posne palačinke se jednostavno prave, no, možda će vam biti potrebno malo veštine dok ne nađete način pripreme koji vama odgovara. Uostalom ovaj posni doručak se pravi od prezrelih banana koje biste inače bacili, tako da su i praktične.
Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 2 prezrele banane,
– 100 grama ovsenih pahuljica, ili ovsenog brašna,
– 1 puna kašika ovsenih mekinja,
– 220 mililitra biljnog mleka,
– prstohvat soli,
– prstohvat šećera,
– 2 supene kašike soka od limuna ili limete,
– malo ulja.
Priprema: ovo je tip američkih palačinki, dakle testo je gušće i ispadaju malo deblje i sočnije. Najpre sameljite ovsene pahuljice. Pahuljice moraju obavezno biti suve da bi se ponašale kao brašno. U samlevene pahuljice dodajte i kašiku ovsenih mekinja.
Oljuštite banane i iznječite ih, napravite pire od banana, koji ćete zaliti sokom od limuna. Nakon toga pomešajte sa biljnim mlekom. Biljna mleka su skuplja od kravljeg. Možete ih cediti sami ili kupiti mleko u prahu u prodavnici zdrave hrane – čime ćete znatno ušdedeti. U smesu od banana i mleka dodajte brašno iz blendera, dodajte prstohvat soli i prstohvat šećera.
Najbolje je koristiti teflonski tiganj kako se testo nebi lepilo za dno. Podmažite sa malo ulja i propržite palačinke. Ovaj posni doručak se brzo sprema, dovoljno je da palačinke budu u tiganju par minuta.
Idealan posni doručak – čija puding
Čija je u poslednjih desetak godina postala pravi hit kad je u pitanju zdrava hrana. Smatra se superhranom jer sadrži veliki broj hranljivih materija, kao što je gvožđe i esencijalne masne kiseline. Čija sama po sebi nema ukus, a kad se stavi u tečnost, ona nabubri i ispušta sluz koja postaje želatinasta.
Zato se od čije veoma lako prave ukusni pudinzi. Dovoljno je samo da ostavite čiju da odstoji minimum 20 minuta u mleku kako bi nabubrila. Što duže stoji to je više želatinasta. Čija puding je odlična ideja za posni doručak na vodi, a evo kako možete da ga napravite.
– 250 mililitra biljnog mleka,
– 1/4 šolje čija semena,
– 1 kašika kakaa,
– 2 kašike rogača,
– 2 kašike meda.
Priprema: u biljno mleko dodajte dodajte čija seme, kakao, rogač i med. Ako ne volite rogač možete umesto njega dodati još jednu kašiku kakaa. Biljno mleko možete lako napraviti od kokosovog brašna. Ostavite ga u vodi sat vremena pa procedite, dobijena tečnost se može koristiti kao mleko.
Preporučujemo vam da ovaj doručak pripremite noć pre, kako bi se od čije napravio želatin. U ovaj puding možete dodati voće po želji, istopiti posnu čokoladu pa preliti.
Posna proja
Posna proja može biti veoma ukusan posni doručak na ulju, ako volite da dan započnete sa slanim obrokom. Ako je posni dan na ulju, to znači da možete pržiti namirnice i dodavati ulje u njih, što povećava izbor hrane koju možete jesti. Kad je u pitanju post na vodi, tada se uglavnom jede kuvana ili sirova hrana.
Za posnu proju će vam biti potrebni ovi sastojci:
– 150 grama kukuruznog brašna,
– 150 grama belog brašna,
– 1 kesica praška za pecivo,
– pola kašičice soli,
– 120 mililitra ulja,
– 300 mililitra tople vode.
Priprema: U posudi pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, zatim dodajte so i prašak za pecivo. Onda plako dodajte toplu vodu pa mešajte dok se smesa ne sjedini i ne bude više grudvica. Na kraju dodati ulje.
Peći na 220 stepeni oko 25 minuta, sve dok proja ne dobije prepoznatljivu rumenu boju. Odlično se slaže sa sojinim jogurtom, koji možete naći u prodavnicama zdrave hrane.
Posni doručak – palačinke od spanaća
Ko kaže da posni doručak na ulju mora da bude dosadan? Eksperimentišite sa hranom i isprobajte nešto novo. Palačinke od spanaća su nešto što će vam se sigurno dopasti ako ste ljubitelj zdrave hrane. Pune se sa povrćem i sa posnim namazima. Evo koji će vam sastojci biti potrebni da ih napravite.
– 1oo grama svežeg ili zamrznutog spanaća,
– 1 kašičica lanenog semena,
– prstohvat bibera,
– 120 mililitra biljnog mleka,
– 200 mililitra vode,
– 3 kašike ulja,
– 100 grama brašna T400,
– 1 kašičica praška za pecivo,
– malo ulja.
Priprema: najpre istopite spanać, ukoliko ste kupili zamrznuti. A onda ga usitnite, nebitno da li štapnim mikserom ili blenderom.
Jedna od najboljih posnih zamena za jaja jeste laneno seme. Laneno seme ispušta sluz koja vezuje sastojke, ima neutralan ukus pa neće uticati na ukus samih palačinki. Pomešajte jednu kašiku mlevenog semena sa sa 3 kašike vode i ostavite između 10 i 20 minuta da seme pusti svoju sluz.
Onda ga stavite u posudu, dodajte spanać, biljno mleko, vodu, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro pomešati kako smesa ne bi imala grudvica.
Na tiganj dodajte par kapi ulja. Ove palačinke koje se obično jedu za posni doručak i brzo se prave. Preporučujemo da ih premažete sa humusom, pa onda dodati seckano povrće po želji.
Hleb sa belim lukom – prost posni doručak
Beli luk ili kako je poznatije na engleskom je garlic bread. Izuzetno je ukusan, brzo se kvari i odgovara skoro svim nepcima. Evo kako ga možete napraviti, potrebno vam je:
– jedan beli hleb,
– 6 čenova belog luka,
– pola vezice svežeg peršuna,
– maslinovo ulje,
– so i biber.
– 150 grama posnog margarina.
Priprema: istopite posni margarin, u njega dodajte dve kašike maslinovog ulja, očistite i iseckajte beli luk, operite i sitno iseckajte sveži peršun. Kada se margarin istopi treba da bude kremaste teksture. Pomešajte sve sastojke da budu sasvim izjednačeni.
Presecite beli hleb popreko na polovine, namažite obe strane sa smesom i pospite ga sa soli i začinima po želji. Pecite 10 minuta na 200 stepeni.
Komentari (0)