DOMAĆI RECEPTI

Sok od višanja bez kuvanja – Starinski recept

Sok od višanja je odličan način da se osvežite ovog leta, a evo kako se pravi ovaj domaći napitak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sok od višanja
Foto: Irina Kryvasheina/Alamy/Alamy/Profimedia

Sok od višanja je često zimnica koja ne dočeka zimu. Ne zato što se u međuvremenu pokvari, nego zato što je toliko ukusan da se popije veoma brzo, ostane za zimu samo ako ste pripremili veće količine. Ovaj sok je jedan od omiljenih na našim prostorima, nebitno da li se pravi kao sirup ili kao sok koji se ne razređuje.

Višnja je voće koje obiluje vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, kao i karotinom. Prilikom kuvanja mnogi od ovih vitamina će se izgubiti, te ako želite najzdraviji sok, najbolje je da ih pravite od svežih višanja. A jun je mesec višanja, te je sada pravo vreme da napravite zalihe ovog odličnog voćnog soka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo najboljeg starinskog recepta kako da napravite sok od višanja bez kuvanja. Jeste da će vam za to trebati više od jednog dana, pošto višnjama treba vremena da odstoje, ali sav trud će se isplatiti.

Sok od višanja recept bez kuvanja

Ovaj sok je prilično jednostavan iako za njega treba malo više vremena da se napravi. Sok od smrznutih višanja se lakše pravi zato što one lakše puštaju sok, ali se smatra da je ipak mnogo ukusniji kada se pravi od svežih višanja.

Za ovaj recept će vam biti potrebno svega četiri sastojaka:

– 3 kilograma višanja,

– 1,5 litra vode,

– 3 kesice limuntusa,

– šećer.

Foto: unsplash/Mae Mu

Za šećer nije navedena količina zato što se stavi onoliko kilograma koliko dobijete soka od višanja.

Priprema: Dobro oprati višnje i očistiti ih od peteljki. Perite ih u kofi pod jakim mlazom vode. Promenite vodu nekoliko puta, kako bi se isprali sitni delovi lišća, ili neki neželjeni insekt. Treba da vam ostane samo plod višnje.

Kako se pravi slatko od višanja? – Prema receptu naših baka

Sledeći korak je da višnje pospete limuntusom i dodajte jedan i po litar vode. Rukama gnječite višnje i košpice će se odvojiti od njihovog mesa. Košpice možete ostaviti da odstoje u vodi zajedeno sa višnjama narednih 24 časa. No, to nije preporučljivo jer sok onda može imati pomalo opor ukus.

sok od višanja
Foto: Shutterstock

Zato preporučujemo da procedite još soka kroz krupniju cediljku, da bi kroz rupice mogli proći komadići voća, ali ne i košpice. Ostavite voće u vodi naredna 24 sata da pušta svoje sokove.

Sutradan procedite sok kroz gazu. U njoj će ostati komadići voća, a vi ćete dobiti sok od višanja. Zatim izmerite koliko kilograma soka imate i dodajte toliko kilograma šećera. Ostavite sok u kofi sa šećerom još 24 časa uz povremeno mešanje kako bi ste pomogli da se šećer rastopi.

U pasterizovane staklene flaše ubaciti sok, dobro zatvoriti i držati na tamnom i suvom mestu. Kako se u soku ne nalazi konzervans, preporučuje se da se popije u naredna tri meseca.

višnje
Foto: pixabay/congerdesign

Recept bez kuvanja i bez konzervansa

Ovo je još jedan recept za ukusni sok od višanja koji se pravi bez kuvanja, jer nema potrebe da uključujete šporet da biste dobili savršeni sok, dovoljno je samo da ostavite da priroda odradi svoje.

Potrebni su ovi sastojci:

– 3 kilograma višanja,

– 3 kesice limuntusa,

– 2 kesice vanilin šećera,

– 5 litara vode,

– šećer se dodaje u zavisnosti od količine soka.

sok od višanja
Foto: Shutterstock

I u ovom slučaju važi pravilo, koliko soka – toliko šećera.

Priprema: Ovaj recept se prirpema na sličan način, jedina je razlika što se oseća blaga aroma vanile, zbog vanilinog šećera. Operite višnje, stavite ih u veliki lonac ili kofu i izgnječite. Dodajte limuntus i vanilin šećer i ostavite da višnje odstoje 24 časa.

Sok od cvekle – recept│leči anemiju, holesterol, jetru

Sutradan sve procediti kroz gazu, da vam ostane samo čist sok od višanja. Možete procediti više puta ako ne volite ostatke voća u vašem sirupu. Izmerite koliko kilograma ima sok i dodajte toliko kilograma šećera. Ostavite da šećer odstoji preko noći i kofu prekrijte morkom krpom. Nikad nemojte ostavljati otvorenu kofu ili lonac kako u njemu slučajno ne bi završili insekti ili prašina.

sok od višanja
Foto: Shutterstock

Još jednom procedite sok i prespite u pasterizovane staklene flaše. Ako volite manje sladak ukus onda na jedan kilogram soka ide 800 kilograma šećera.

U receptima za sok od višanja bez kuvanja nikada nećete naći tačnu meru koliko šećera treba staviti, zato što se nikad ne zna koliko će soka pustiti višnje. Neke su sočnije, pa u njima ima više soka, neke nisu toliko, pa će sok biti presladak ako se u njih doda ista količina šećera.

Sok od aronije – recept za vitaminsku bombu

Kada procedite sok, prespite ga u pasterizovane staklene flaše i odožite na tamnom i suvom mestu, po mogućnosti u frižideru.

A ako vas zanima kako da napravite sok od višanja tako što ćete ga skuvati, pogledajte ovaj odličan snimak:

Definitivno nema boljeg osveženja od ovog gustog soka u letnje vreme. Dodajte par kockica leda kako biste se dodatno rashladili. Sok od višnje se mođe koristiti i u kolačima i tortama, a ne samo kao napitak.



Izvor: Objektiv.rs, dijetamesecevemene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar