HORTIKULTURA

Baštensko cveće koje trpi jako sunce i lako je za održavanje

Koje cveće će najbolje izgledati u vašoj osunčanoj bašti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Baštensko cveće koje trpi jako sunce
Foto: Dragan Nikolic/Alamy/Alamy/Profimedia, Wieslaw Jarek/Panthermedia/Profimedia

Došlo nam je pravo proleće i polako kreću letnje vrućine, sada je pravo vreme da zasadite cveće u bašti ili kupite saksiju sa cvećem. Određene vrste cveća bolje podnose hlad, neke najbolje cvetaju na suncu, a nekima prija polu senka. U ovom tekstu ćemo se orijentisati na baštensko cveće koje trpi jako sunce i ne samo trpi, nego tad najbolje cveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odabrali smo 5 biljaka koje najviše voli sunce i koje će cvetati tokom cele godine i krasiti vašu baštu ili terasu. U suštini za ove vrste cveća je najbitnije da dobijaju što više sunca, što se ostalih uslova tiče generalno je lako za održavanje.

Baštensko cveće koje trpi sunce – milion zvončića

Milion zvončića (Calibrachoa) ima veliki broj boja, te je pravi izbor za vas ako želite da iskombinujete nekoliko saksija i dobijete šarenu baštu. Svojim velelepnim izgledom privlači kolibrije i leptire. Ovaj cvet će rasti i cvetati tokom čitavog leta uz pravilan uzgoj.

Sve vreme dok cveta nema potrebe za uklanjanjem osušenog cveća. Najčešće se uzgaja u saksijama, cvetovi blago padaju sa strane saksije, rastu gusto, bujno i stabiljke nemaju veliku dužinu. Zato se i dobija utisak da se u jednoj saksiji nalazi milion cvetova, po čemu je cvet i dobio ime.

milion zvončića
Foto: pixabay/Hans

Ovo je baštensko cveće koje odlično trpi sunce, veoma dobro podnosi sušne periode, tako da ga možete držati i u zemljištu sa kamenčićima, za koja je poznato da imaju slabiju drenažu.

Iako najviše vole sunce, mogu preživeti i slabiju senku u popodnevnim satima. No tada postoji mogućnost da milion zvončića postane “hiljadu” zvončića. Jer senka može uticati na smanjeni broj cvetova. Ako se odlučite na ovu biljku odaberite mesto do kog će dopirati sunce tokom celog dana.

Višegodišnje cveće za dvorište koje je lako za održavanje

Što se tiče zalivanja treba da sledite jedno pravilo, zemlja nikad ne sme da bude sasvim suva. Kada primetite da je zemljište manje vlažno, to znači da je vreme za zalivanje.

Verbena – lepotica baštenskog cveća

Verbena iz porodice Verbenaceae se smatra možda najlepšim cvećemo kojeg možete imati u vašoj bašti ili na balkonu, a da je lako za održavanje. Postoji preko 250 vrsti ovog cveća, ali kod nas se u baštama obično uzgaja svega par njih.

Ovo je cveće niskog rasta koje se najčešće čuva u saksijama. Ima tamno zeleno lišće i šareno cveće koje neprestano cveta od proleća pa sve do jeseni. Ako želite biljku koja će pola godine imati prelepe cvetove, onda je ovo preporuka za vas.

Cveće za terasu u hladu – 5 biljaka koje bolje rastu bez sunca

Ono što treba naglaseiti je da je verbena baštensko cveće koje trpi jako sunce može narasti do svoje pune veličine za svega par nedelja, što znači da nećete morati predugo da čekate da biste videli njegove lepote.

baštensko cveće koje trpi jako sunce
Foto: pixabay/Hans

Takođe, verbenu treba zalivati sa merom, jer joj previše vode može škoditi. Jedino što joj treba od nege jeste zalivanje kada zemljište postane suvo i otprilike je to to što se tiče nege. No, ovu biljku neretko posećuju insekti pa će nekad biti potrebno da je prskate insekticidima, ali u svakom slučaju insekti neće bitno oštetiti rast ove biljke.

Verbena obožava cveće, ovo je baštensko cveće koje cveta celo leto i kome je potrebno bar od 8 do 10 sati sunca na dan. Što znači ako u proleće i leto budu obilne kiše, postoji mogućnost da će se koren ubuđati, a biljka uvenuti. Još jedna stvar koju je potrebno da znate jeste da je verbeni potrebno zemljište sa dobrom drenažom.

Afrička margareta – cveta čitavo leto

Afrička margareta ili afrička ivančica (Dimorphotheca Sinuata) je poprilično česta biljka u osunčanim vrtovima. Uglavnom se uzgaja kao ljubičasta iako se može naći u roze, plavoj, žutoj, narandžastoj i beloj boji. Laka je za održavanje, može izdržati čak i blagi minus, te joj neće smetati varijacije u temperaturi koje su u prolećnom periodu prilično česte.

Begonija – nega, pravila gajenja i razmnožavanje

Sadi se početkom proleća i kreće da niče na temperaturi od 15 stepeni. U ovom periodu je već kasno za njihovu sadnju, ali vrlo lako možete pronaći ovo cveće u saksiji, naročito na internetu.

Mladu biljku je potrebno privremeno iznostiti na sunce, pa vraćati u hlad dok se ne navikne na direktnu svetlost. Kasnije, u maju se presađuje u zemljište sa kog se neće više pomerati. Ovoj biljci je potrebno što više sunca, drenirno zemljište i redovno zalivanje.

baštensko cveće koje trpi jako sunce
Foto: pixabay/Hans

Prema uputstvima nije neophodno skidati osušene cvetove, to neće uticati na rast afričke margarete. Ali ako ako mislite da uvenulo cveće kvari izgled biljke možete ga slobodno skidati.

Afrička margareta je baštensko cveće koje trpi jako sunce, ali može podneti i blagu senku. Primetićete da ne dobija dovoljno sunca po tome što će listovi i cvetovi biti obešeni. Prilikom cvetanja ovoj biljci je potrebna redovna prihrana.

Petunija – baštensko cveće koje trpi jako sunce, čak i najveće vrućine

Petunija (Petunia spp.) je jedna od najpopularnijih biljaka za bašte i balkone na našim prostorima. Obično se gaji na osunčanim terasama u žardinjerama ili saksijama. Može se naći u bilo kojoj boji sem u plavoj.

Leto je period kada petunija najviše cveta, ali cvetovi se mogu pojaviti i na proleće i opstati sve do jeseni, dok ne krene pad temperature. Iako petunije spadaju u baštensko cveće koje trpi jako sunce, ekstremna toplota može izazvati prekid cvetanja. Ali ne može izazvati trajnu štetu, čim temperature malo opadnu, petunija će nastaviti sa cvetanjem.

petunija,
Foto: pixabay/Hans

Ni ovoj biljci nije potrebno uklanjanje suvih delova, te nije neophodno da to radite, sem ako ne želite iz estetskih razloga. Zahteva redovno zalivanje, naročito u preiodu cvetanja.

Da bi petunija bila zdrava potrebno joj je bar da upija direktnu sunčevu svetlost bar 6 sati na dan. A ako je sunce previše jako preporučujemo da je sklonite privremeno u hlad.

Ovo je cveće koje cveta celo leto, dobro raste u različitim vrstama zemljišta, jedino na šta je potrebno da obratite pažnju jeste da ima dobru drenažu.

Egipatska zvezda – laka za gajenje, odlična za početnike

Egipatska zvezda (Pentas lanceolata) je višegodišnja zimzelena biljka koja uz odgovarajuće uslove može cvetati tokom cele godine. To podrazumeva da se tokom zime drži unutra, na sobnoj temperaturi, a u letnjem periodu se iznese na terasu ili u baštu. Ova biljka veoma voli sunce, potrebno joj je od 4 do 6 sati sunca na dan.

Za razliku od ostalih biljaka sa ove liste egipatska zvezda dobro podnosi i blagu senku, te je možete staviti i na mesto gde se tokom dana u jednakoj meri pojavljuje i hladovina i sunce. Ako ne prima dovoljno svetla, egipatska zvezda će kao i petunija imati obešene i mekane listove, umesto uspravne, čvrste i zdrave.

Foto: pixabay/Kayli_Photography

Uzmite u obzir da ovoj biljci prija blago kiselo zemljište, čija je PH vrednost oko 6. Ako je vaše zemljište više alkalno možete ga “ukiseliti” ako u njega dodate kompost. Za to možete iskoristiti osušeno lišće koje sama biljka stvara.

Smatra se da je najteža stvar kad je u pitanju egipatska zvezda naći meru za zalivanje, pošto ne vole ni previše vlažno niti previše suvo zemljište. Lakše će podneti blagu sušu, ali ako je ne zalijete ubrzo će početi da vene. Sa druge strane ako previše zalivate i ako je zemljište konstatno vlažno to može dovesti do truljenja korena.

Iako ne vole previše vode u samoj zemlji, najbolje rastu u kad su na suncu u području visoke vlažnosti – tako da nije ni čudo što se ova biljka povezuje sa Egiptom.

Gladiole: Elegantni ukras svakog dvorišta (FOTO+VIDEO)



Izvor: thespruce.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar