RECEPT ZA JAK IMUNITET

Sok od aronije – recept za vitaminsku bombu

Aronija ima ubedljivo najviše antioksidanasa od svog bobičastog voća. Evo zašto je dobra za zdravlje...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Sok od aronije
Foto: Dragomir Radovanovic/Panthermedia/Profimedia

Sok od aronije je vrlo verovatno najzdravija stvar koju možete popiti ove jesenje i zimske sezone. U poslednjoj deceniji je aronija postala veoma popularna biljka, jer je otkriveno da sadrži najviše antioksidanasa od svog bobičastog voća. Zato pomaže kod prevencije mnogih bolesti i ublažavanja simptoma postojećih.

Da biste sačuvali vaše zdravlje u doba virusa i gripa, potrebno je popiti od jedne do tri rakijske čašice ovog soka. Dakle, toliko je jaka da se mora dozirati. Smatra se da je aronija pravi dar od prirode, jer se u tako “malom pakovanju” nalazi toliko hranljivih materija.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam šta sve leči ovaj ukusan i zdrav sok. Odabrali smo za vas i najjednostavnije recepte za aronija sok i jedan recept za zdravi sok bez šećera.

Sok od aronije za šta je dobar?

Aronija je tamno bobičasto voće koje nam dolazi iz Severne Amerike, ali se danas gaji u svim delovima sveta. Poznata je po tome što može izdržati veoma niske temperature, čak do -47° C. Zato se neretko uzgaja na najnepristupačnijim delovima planete, pa nam je odatle poznata sibirska aronija.

Pogoduje joj vlažno stanište, pa tako najčešće raste pored bara i reka. Može dostići visinu i do šest metara. Aronija nam dolazi u tri boje: crvena, crna i ljubičasta, pa će od nijanse biljke zavisiti boja ploda.

U 100 grama aronije se nalazi oko 40 kalorija, 33% dnevnog unosa vitamina C, 30% dnevnih potreba za manganom, 17% dnevnih potreba za vitaminom K, 6 grama vlakana. Pored ovih hranljivih materija sadrže i gvožđe i vitamine A i E.

Aronija
Foto: pixabay/nullahum

A evo za šta je sve dobar sok od aronije.

Aronija je moćan antioksidans

Antioksidansi su jedinjenja koja štite naš organizam od dejstva slobodnih radikala. Nagomilavanje slobodnih radikala su uzročnici različitih hroničnih bolesti.

Redovna konzumacija aronija ili soka od ove bobičaste biljke značajno smanjuje nivoe oksidativnog stresa koji nastaju usled delovanja slobodnih radikala. Šta to znači? To znači da aronija čuva organizam i održava ćelije organizma zdravim.

Tako se sprečava nastanak srčanih bolesti, kancera, bolesti jetre, kao i raznih drugih oboljenja. Treba dodati da aronija ublažava simptome zapaljenja i sprečava razmnožavanje bakterija i virusa u telu.

Sok od aronije za mršavljenje

Aronija sadrži veoma malo kalorija, a ako budete napravili sok od aronije bez šećera, može vam pomoći i u gubitku obima struka.

Osim toga, aroniju možete dodati u svoj svakodnevni smuti, ili može da vam bude zdrava užina. Ako se pitate koliko bobica dnevno je dovoljno za jutarnji smuti ili ovsenu kašu, odgovor je od 20 do 30 grama na dnevnom nivou.

Zbog velikog broja vlakana, aronija će vam i pomoći u pražnjenju creva, izbacivanju vode iz organizma i smanjenju osećaja nadutosti. A prvi korak u mršavljenju urpavo i jeste izbacivanje viška vode.

Aronija za imunitet

Sve bobice su poznate po tome da su odlične za imunitet zato što sadrže veliki broj antioksidanasa i vitamina C. No, od svih bobica, aronija prednjači kada je u pitanju količina antioksidanasa.

Sok od aronije
Foto: pixabay/utroja0

Brani imunitet od raznih bakterija kao što su Ešerihija koli i streptokoke. Redovno ispijanje soka od aronije je u jednoj studiji smanjilo urinarne infekcije za čak 55%. Što znači da se ovaj sok odlično pokazao u borbi sa bakterijama koje napadaju urinarni trakt.

Aronija je, takođe, dobra za opšte zdravlje organizma i jačanje imunog sistema. Ona će pomoći vašem organizmu da se lakše izborite sa raznim mikroorganizmima.

Kako aronija pomaže zdravlju želuca i jetre

Aronija ima odlična svojstva za zdravlje želuca. Preporučuje se da njen sirup ili sok piju oni koji imaju problema sa gastritisom, čirom na želucu, ili boluju od heliko bakterije. Dakle, aronija za želudac je prava stvar ukoliko želite da vaš organizam učinite baznim, ova bakterije preživljavaju samo u kiselim sredinama.

Već smo spomenuli da je aronija odlična za borbu protiv bakterija, to važi i za heliko bakteriju koja je prvi uzrok za nastanak rak želuca i čira na želucu. Jednako je dobra i ukoliko imate čir na dvanaestercu.

Biljka aronija za jetru čini čuda, naročito ukoliko imate masnu jetru. Kada je ovaj organ zdrav, on skuplja masnoće iz organizma, no kada se jede previše nezdrava hrana, masnoća počinje da se taloži u samim ćelijama i tada dobijate masnu jetru.

Ova biljka vam može pomoći da regenerišete jetru čak i kod težih oboljenja. Naravno, nije dovoljno da samo ubacite sok od aronije u isrhanu i da se sve magično promeni, već morate promeniti način na koji se hranite iz korena. A vaše telo će vam za to biti i više nego zahvalno.

Odlična je i za zdravlje srca

Dnevno konzumiranje aronije se preporučuje osobama sa metaboličkim sindromom i hipertenzijom. Metabolički sindrom podrazumeva veći broj simptoma, koji ukoliko se ne leče na vreme mogu dovesti do nastanka dijabetesa tipa 2. To podrazumeva visok krvni pritisak, povećane nivoe holesterola, triglicerida, gojaznost i visok nivo šećera u krvi.

Aronija bobice
Foto: pixabay/goranH

Iako je potrebno da se obavi još studija koliko zapravo aronija utiče na zdravlje srca, početna istraživanja su obećavajuća. Ona pokazuju da redovno ispijanje aronija soka smanjuje LDL holesterol i trigliceride i normalizuju nivo šećera. Naravno, potrebno je napraviti sok od aronije bez šećera kako biste dobili što zdraviji napitak.

Preporučuje se za prevenciju raka

Aronija može zaustaviti nastanak raka debelog creva. Za to je zaslužno to što ova biljka sadrži veoma veliki broj antioksidanasa. Malo slabije, ali opet, veoma dobre rezultate je aronija pokazala i u borbi sa rakom dojke.

Zapravo, antioksidativni kapacitet aronije toliki da premašuje dnevne potrebe ljudskog organizma za antioksidansima. Merna jedinica za antioksidanse je ORAC. Aronija sadrži 16 000 ORAC u 100, kupina oko 6000, malina 5000, borovnica 4700, a jabuka 3000.

Dnevna doza antioksidanasa koja je nama potrebna je između 3000 i 5000 ORAC jedinica. Upravo je to razlog zašto se ne preporučuje preterano konzumiranje ove izuzetno zdrave biljke.

Sok od aronije

Najbolje je da kupite aroniju i da od nje napravite sok, jer se napravljeni sok prodaje po veoma visokim cenama. Na ovaj način sami kontrolišete šta se u soku nalazi. Sledi osnovni recept za sok od aronije. Potrebno je:

1 kg bobica aronije,

3 litra vode,

1 limun,

600 g šećera,

1 kesica limuntusa

Priprema: dobro očistite aroniju od listova i petiljki kako ne bi završile u soku. Izblendajte aroniju sa jednom čašom vode, pa je dodajte u veću šerpu zajedno sa isečenim limunom. Kuvajte sok 45 minuta, dodajte šećer i limuntus, a zatim kuvajte još toliko, ali na slabijoj temperaturi.

Dok se sok još kuva, sterilišite staklenke u rerni. Kada se sok skuva procedite ga, a ostatke aronije možete iskoristiti za džem od aronije. Ostavite sok na sobnoj temperaturi dok se skroz ne ohladi, potom ga prebacite u frižider.

S obzirom na to da sok nema konzervansa, neophodno je popiti ga u roku od nedelju, nedelju i po dana.

Ovaj sok se može piti i kao sirup od aronije. Razblažite ga sa vodom prema ukusu.

Aronija bobice
Foto: pixabay/utroja0

Sok od aronije recept bez šećera

Za sok bez šećera biće vam potrebni sledeći sastojci:

1kg aronije

5 litara vode

Priprema: očistite bobice od petljki i dobro ih properite. Onda ih dodajte u blender i pospite ih čašom vode, pošto su tvrde, lakše će se tako izblendati. Nakon toga stavite ih u veći lonac, dodajte 5 litara vode i kuvajte ih na laganoj vatri dok ne proključa.

Dovoljno je samo da provri sok i sklonite ga sa vatre, jer će na taj način u soku ostati najviše hranljivih materija. Procedite dva puta kako biste dobili bistri sok.

Za sok od aronije doziranje koje se preporučuje jeste izmežu jedne i tri rakijske čašice dnevno. Nemojte piti više od ovih količina. Savetuje se ispijanje na prazan stomak da bi organizam apsorbovao što više hranljivih materija.

Ako vas zanima detaljnija priprema aronija soka bez šećera pogledajte ovaj snimak:

Aronija sok bez kuvanja

Najjednostavniji rept za sok od aronije je bez kuvanja, a ujedno je i najzdravija opcija jer ćete sačuvati sve hranljive materije iz nje. Očistite i zamrznite aroniju, a kada budete hteli da pravite sok, aroniju odmrzite i već tad ćete dobiti nešto soka.

Izblendajte kilogram aronije, ostavite je u litri vode da odstoji dva sata, a onda procedite. Dobijeni sok čuvati u frižideru i popiti što pre, pošto je sasvim svež i bez konzervansa veoma brzo se kvari.

Jednom odleženu aroniju nemojte ponovo stavljati u zamrzivač. Ostatke aronije možete iskoristiti za džem ili ih osušiti pa koristiti prilikom doručka zajedno sa muslijem.

Kompot od aronije

Naglašavamo da sok od aronije za bebe nije nikako preporučljiv. Ne smeju ga piti deca koja su mlađa od 3 godine, jer je zbog svojih sastojaka ova biljka prejaka za njih. Kada deca napune dovoljno godina, možete im kao slatiš napraviti kompot od aronije. Evo recepta:

2kg aronije,

2 litra vode,

400 grama šećera.

Priprema: za pripremu kompota i soka od aronije možete koristiti i zamrznutu aroniju. Ona neće ništa izgubiti od svoje hranljivosti jer odlično podnosi niske temperature. Smatra se i da su odmrznuti plodovi ukusniji od svežih, jer ako se properu pre zamrzavanja nemaju te gorčine.

Aroniju direktno iz zamrzivača prebacte u tegle. U šerpu dodajte vodu i šećer i napravite sirup. Vreli sirup prespite u tegle. A tegle promućkajte i dodajte u veliku šerpu za kuvanje tegli. Tada je potrebno pasterizovati tegle, odnosno kuvati ih do 20 minuta na laganoj vatri. Prilikom pasterizacije tegli voda treba blago da struji, nikako da ključa, inače će tegle pući.

Izvadite tegle iz vode, okrenite ih naopako kako bi se stvorio efekat vakuma. Kada se ohladi kompot, prebacite ga u frižider.

Ko ne bi smeo da jede aroniju?

Već smo spomenuli da aroniju bebe nikako ne smeju da jedu, takođe, ne preporučuje se ni dojiljama ni trudnicama.

Možda će vam ovo čudno zvučati, ali sok od aronije se ne preporučuje ni onima koji boluju od autoimunih bolesti kao što je multiple skleroza. Ova voćka za njih može biti previše jaka i njihov već oslabljeni imunitet možda neće odreagovati na pravi način, pa može izazvati dodatne komplikacije.

Za sve ostale aronija nema ozbiljne negativne efekte, sem ukoliko se ne pretera u njenom konzumiranju.

Sok od aronije
Foto: profimedia/Jelena Stojic/Alamy/Alamy/Profimedia

Sok od aronije cena i gde kupiti

Aronija sok možete pronaći u super marketima, prodavnicama zdrave hrane, kao i na internetu. Cene su visoke, kao, uostalom, i cena ovog voća. Jedan litar košta oko 1250 dinara. Na akcijama možete naći i sniženu cenu koja je oko 1000 dinara. A ukoliko kupujete u većim količinama, onda se može uštedeti, jer 5 litara soka od aronije košta oko 3600 dinara.

S obzirom na cene, preporučujemo vam da sami skuvate sok, jer je cena kilograma aronije oko 300 dinara, a zamrznuta aronija više košta.

Ovo je veoma zdravo voće, koje će sasvim sigurno uticati na vaš imunitet, već posle par dana konzumacije. Preporučuje se za ukusan i izuzetno zdrav početak dana.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar