7 stvari koje morate da uzmete u obzir kako biste očuvali zdravo SRCE i sprečili visok krvni PRITISAK

Zdravstveni program koji je pokazao odlične efekte na kardiovaskularni sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Američka asocijacija za zdravlje srca je našravila sistemski model kardiovaskularnog zdravlja, pod nazivom “7 jednostavnih životnih stvari”.

Ovaj sistem uzima u obzir sedam faktora: indeks telesne mase (BMI), dijetu, pušenje, fizičku aktivnost, krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pridržavanje plana ishrane bez loših masti, ostavljanje pušenja, redovna fizička aktivnost i redovno kontrolisanje holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska je ono što je potrebno da bi vaše srce ostalo zdravo.

Istraživanje Američke asocijacije za zdravlje srca je pokazalo da praktikovanje ovakvog načina života kroz duži vremenski period smanjuje šansu za dobijanje visokog krvnog pritiska.

Foto: Freepik/freepik

Naime, istraživanje je sprovedeno na 30.000 ljudi koji nisu praktikovali ovaj program i otkriveno je da je 42 odsto njih dobilo hipertenziju u periodu od 9 godina, koliko je praćeno njihovo stanje.

S druge strane, pacijenti koji su učestvovali u “7 jednostavnih stvari za život” programu, su imali za 6 odsto manji rizik od povišenog krvnog pritiska.

Održavanje indeksa telesne mase, koji se temelji na odnosu težine, visine, pola i godina, veoma je bitno za ovaj program.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Takođe, plan ishrane bi trebalo odrediti u dogovoru sa nutricionistom, a vaša ishrana nikako ne bi smela da sadrži zasićene masne kiseline.

Što se tiče vremena kada se jede, savetuje se da to bude u razmaku od osam sati, a najbolje bi bilo imeđu podneva i osam sati uveče.

Naravno, svaka vrsta fizičke aktivnosti je dobrodošla, kao i redovna kontrola parametara za krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar