Lekovita namirnica: Ovo bobičasto VOĆE jača imunitet i cirkulaciju, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA

Njeno blagotvorno dejstvo po organizam je više puta dokazano

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/sergei_spas

Aronija je bobičasto voće poreklom iz Severne Amerike, a priča o njenim mnogobrojnim lekovitim dejstvima je počela još od drevnih Indijanaca.

Ove male crne bobice su pune hranljivih vitamina i antioksidanasa, kao što je vitamin C.

Tek je nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njena lekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom sveta.

Evo do kojih saznanja su došli naučnici.

Foto/Unsplash.com/K8

Poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak pod kontrolom. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema sa krvnim pritiskom.

Foto/Pixabay.com/ StockSnap

Aronija štiti vaše oči

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka.

Aronija i dijeta

Ovo voće pomaže pri regulisanju telesne težine. Aronija sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem sa kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Ona ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćki. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Foto/Pixabay.com/wenzlerdesign

Aronija protiv prehlada

Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sistem.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Za lečenje upale ili virusne infekcije preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.



Izvor: Objektiv.rs, agromedia.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar