Pica je mnogIma omiljeno jelo, i to uopšte nije čudno, može se napraviti na bezbroj načina, po svačijem ukusu, a sa druge strane je tako jednostavno jelo koje se brzo priprema. Najbolje testo je domaće testo koje se napravite u toplini svog doma (sem ako već niste našli tu savršenu piceriju). A testo za picu sa jogurtom je posebno vazdušasto, lako se pravi i uvek uspe.
Imamo nekoliko recepata za vas kako da napravite najbolje testo za picu, jer svi znamo da je testo najbitniji deo pice. Evo na šta sve treba da obratite pažnju kada pravite ovo jelo.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Testo za picu sa jogurtom – recept
Ovo je osnovni recept za picu sa jogurtom, pica će vam sa ovim receptom ispasti odlično, čak i da ste potpuni početnik u kuhinji. Biće vam potrebni ovi sastojci:
– 250 mililitra jogurta,
– 600 grama brašna,
– 1 kesica suvog kvasca,
– 100 mililitra ulja,
– 50 mililitra vode,
– 1 kašičica soli,
– prstohvat šećera.
Priprema: zagrejte 250 mililitra jogurta, ali ga nemojte zagrevati do vrenja, treba da bude samo mlako, jer to je idealna temperatura da kvasac počne da reaguje. U jogurt dodajte kesicu suvog kvasca, šećer, 50 mililitra vode i kašičicu brašna. Sve pomešajte u vanglu i ostaviti kvasac da reaguje oko 15 minuta. Prekrijte vanglu sa krpom ili aluminijumskom folijom.
Umesi, iseckaj, izrendaj… Gurmanska domaća pica gotova za 15 minuta (RECEPT+VIDEO)
Nakon toga, kad je kvasac narasao, dodajte 100 mililitra ulja i so, pomešajte i onda malo po malo dodajte brašno i mešajte. Ubrzo će biti toliko brašna da ćete ga moći oblikovati samo rukama.
Sjedinite smesu i mesite testo oko 10 minuta, dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Onda oblikujte testo u pogaču i ostavite još pola sata da odstoji u vangli, prekriveno krpom.
Testo za picu sa jogurtom je spremno, možete nastaviti sa nanošenjem sastojaka na picu i ispecite ga u rerni.
Ceo proces pripreme možete pogledati na ovom videu:
Testo za picu sa jogurtom i jajima
Postoji mnogo varijacija na osnovni recept iz prethodnih pasusa, a naredni recept je sa jajima. Naravno, za koji recept ćete se odlučiti zavisi od vaših ličnih preferencija. Neki smatraju da je najbolje testo za picu ono sa jajima, dok drugi smatraju da je dovoljno samo brašno, voda, šećer, so i kvasac.
Pokazao kako podgreva PICU i podelio korisnike INTERNETA (VIDEO)
Za ovaj recept će vam biti potrebni sledeći sastojci:
– 1 kilogram brašna,
– 2oo mililitra ulja,
– 200 mililitra jogurta,
– 300 mililitra mleka,
– 2 jaja
– 40 grama svežeg kvasca,
– 2 kašičice soli,
– 1 kesica praška za pecivo,
– jedna kašičica šećera.
Priprema: pomešajte mleko sa šećerom i blago podgrejte. Kod kvasca je bitno da melko ne bude ni previše hladno ni previše vruće, jer se neće aktivirati i nećete dobiti efekat koji ste hteli. Izdrobite kvasac u činiji i ostavite da odstoji oko 15 minuta na toplom mestu, a činiju prekrijte krpom.
U vanglu stavite brašno, jaja, kašičicu soli, prašak za pecivo, ulje i jogurt i pomešajte. Naposletku dodajte sadržaj iz činije sa kvascem. Mešajte prvo varjačom, a posle kada se sve sjedini rukama. Dodajte malo brašna po potrebi kako bi prestalo da se lepi. Testo i treba da se mesi sve dok ne prestane da se lepi za ruke.
Sledeći korak je da testo oblikujete u pogaču i ostavite ga prekrivenog aluminijumskom ili prijanjajućom folijom u frižideru na sat vremena. Nakon toga, još malo umesite test, podelite testo nožem na dva dela i napravite dve pice.
Ovaj recept za testo za picu sa jogurtom je dovoljan za dve pice, ali ako želite da napravite jednu, dovoljno je samo da podelite količinu.
Kako da pica bude vazdušasta sa jogurtom i bez kvasca?
Nekome kvasac u ishrani smeta, on može izazvati oticanje, nadimanje stomaka i bol, te se neki trude da ga izbegavaju. Evo kako da napravite testo za picu bez kvasca, biće vam potrebni ovi sastojci:
– 2 šolje brašna,
– jedna šolja jogurta,
– 1 kašika soli,
– 1 kašičica praška za pecivo,
– prstohvat šećera.
Priprema: ovo je prilično jednostavno testo za picu sa jogurtom i bez kvasca koje ćete sa lakoćom napraviti. U vanglu staviti sve sastojke, mešati i mesiti. Testo će biti mekano i više lepljivo od običnog. Prašak za pecivo će pomoći da testo naraste, ali neće imati isti efekat kao kvasac.
Ova količina je dovoljna za jednu picu. Ostavite testo da odstoji oko pola sata i onda ga razvucite na tepsiji i dodajte željene sastojke. Peći na 220 stepeni do 15 minuta.
Ovako testo za picu bez jogurta će biti vazdušasto, čak i bez kvasca, baš zbog priustva jogurta i praška za pecivo. Generalno u koje god testo da dodate i jogurt ono će biti mekše i vazdušastije nego inače, tako da je to odličan trik kako da napravite preukusna testa.
Najbolje testo za picu sa jogurtom
Možemo slobodno reći da je ovo jedno od najboljih i najbržih testa za picu, zato što svako ko proba ovaj recept nastavlja da ga se drži. A začudićete se koliko je način pripreme jednostavan. Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 250 grama brašna,
– 1 jaje,
– 250 mililitra jogurta,
– 1/2 kašičice sode bikarbone,
– 1/2 kašičice praška za pecivo,
– 1 kašičica soli.
Priprema: Najpre umutite jaje, dodajte so, pola kašičice praška za pecivo i pola kašičice sode bikarbone, dodajte potom jogurt, pa na kraju malo po malo dodajte brašno i mešajte.
Nemojte očekivati da će se ovo testo za picu sa jogurtom ponašati kao obično testo. Ono će biti lepljivo, neće biti ni tečno, a ni suvo. Upravo ovakvo testo za picu sa jogurtom se smatra najboljim testom koje možete napraviti kod kuće. Korak ispred je fermentisano testo, ali to je već odlazak korak napred kad je u pitanju kulinarstvo.
Večera za svega nekoliko minuta: Napravite preukusnu picu u ŠOLJI (RECEPT+VIDEO)
Izručite testo na sredinu pleha, stavite kašiku u vodu ili ulje i polako ga razvlačite ka krajevima. Ovo nije vrsta testa koju ćete moći da kontrolišete oklagijom. Teže će se razvući, jer će biti gumenije i stalno će se vraćati u početnu poziciju.
Pazite na to da testo ne istanjite previše na pojedinim delovima, jer će biti neujednačena debljina i postoji mogućnost da se na tom mestu prilikom pečenja napravi rupa. Nanesite na testo sastojke po ukusu i pecite na 220 stepeni do 15 minuta.
BONUS VIDEO
Komentari (0)