Riba – recepti za početnike, ideje za slavsku trpezu

Prste da poližeš

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
riba recepti
Foto: Shutterstock

Za sve one koji vole ribu pripremili smo recepte za jednostavna i ukusna jela. Idealna su za one koji poste, ali i za sve one koji uživaju u ribljim specijalitetima. Kada je u pitanju riba, recepti su neretko prilično komplikovani, da ih teško mogu savladati početnici u kuhinji. No, mi smo se trudili da odaberemo recepte koje biste mogli da napravite čak i da se do sad ni jednom niste oprobali u kuvanju.

Jela možllete pripremiti za vašu slavsku trpezu, a na nama je da vam poželimo prijatno i uzdravlje!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Riba – najraznovrsniji recepti

Među ovim receptima ćete pronaći najrazličitije vrste riba, preko pastrmke i šarana, do smuđa i girica. Da li više volite rečnu ili morsku ribu, masnu ili nemasnu? Riba se može pripremiti na toliko različitih načina, a vi pripremite recept koji najviše odgovara vašem ukusu. Pa da počnemo…

Brancin s povrćem

Vreme pripreme: 60 minuta
Težina: *
Kalorijska vrednost: 124 kcal

Sastojci:

– 4 manja brancina
-prstohvat soli
-2 kašičice suvog začina
-4 kašike limunovog soka
-4 kašike maslinovog ulja.

riba recepti
Foto: Shutterstock

Za prilog:

– 200 g kuvanog kukuruza
– 200 g kuvanog brokolija
– 100 g kuvane šargarepe
– pečurke
– malo soli
– kašika maslinovog ulja.

Predlog za današnji POSNI RUČAK: Orada sa krompirom, mirođijom i limunom (RECEPT)

Priprema:

Kad je u pitanju brancin riba recepti se prave tako što ribu očistite, operite i dobro prosušite papirnim ubrusom. Spolja je posolite, a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom. Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče.

Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem. Pecite je sa svake strane 5-10 minuta. Kuvano povrće malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.

Dimljena pastrmka sa pirinčem

Vreme pripreme: 45 minuta
Težina: *
Kalorijska vrednost: 86 kcal

Sastojci:

– 500 g dimljene pastrmke
– 80 g sušenog paradajza
– 200 ml biljne pavlake
– 1 kašika maslinovog ulja
– 100 g crnog luka
– 1 čen belog luka
– peršun
– biber
– 500 g obarenog pirinča

Foto: Shutterstock

Priprema:

Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni luk. Dodati sušeni paradajz, isečenu pastrmku, preliti pavlakom i začiniti. Smesu kratko prodinstati. Pirinač oprati i obariti. Zatim, 500 grama obarenog pirinča pomešati sa već pripremljenom ribom i servirati na četiri tanjira.

Dimljeni šaran na krompiru

Vreme pripreme: 45 minuta
Težina: *
Kalorijska vrednost: 127 kcal

Sastojci:

– 1 dimljeni šaran (ili oko 250 g po osobi)
-1 kg krompira
-ulje
-so i biber

Foto: Shutterstock

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci i isecite ga na kriške. Nije potrebno da krompir bude sasvim kuvan jer će se još dopeći sa šaranom, a i ako se sasvim skuva, raspašće se kada ga budete sekli. Rernu uključite da se greje na 220-250°C. Šarana isecite na manje komade.

U nauljenu vatrostalnu činiju (ili tepsiju) poslažite kriške krompira i odozgo poslažite ribu. Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite 10-15 minuta na istoj temperaturi ili dok krompir ne porumeni. Šaranu je potrebno vrlo kratko pečenje.

Kako se priprema posna rozen torta – Slatka i slana

Mnogo kraće nego kada pečete svežeg šarana. Kad se prave riba recepti, morate znati sledeće: ukoliko pečete dugo na niskoj temperaturi, presušiće se. Pečenog dimljenog šarana i krompir poslužite sa ukiseljenim crnim lukom i iseckanim peršunovim listom.

Riba recepti – Hladne skuše

Vreme pripreme: 45 minuta
Težina: *
Kalorijska vrednost: 262 kcal

Sastojci:

– manja glavica crnog luka
– sveža babura
– 300 g paradajza
– 5 manjih skuša
– limun
– so
– mleveni biber
– čaša belog vina
– malo vinskog sirćeta
– maslinovo ulje
– peršun

Riba recepti
Foto: Shutterstock

Priprema:

Luk očistiti i iseći na režnjeve. Papriku ispeći na plotni, oljuštiti i seći na kockice. Paradajz popariti vrelom vodom, oljuštiti i takođe iseći na kockice. Ribe očistiti, posoliti i pobiberiti. Limun iseći na kolutove i pomešati sa pripremljenim povrćem.

Sve začiniti i sipati u podmazanu vatrostalnu činiju, preliti vinom, sirćetom i uljem. Staviti u zagrejanu rernu da se povrće kuva još dvadesetak minuta od momenta ključanja. Nakon toga dodati ribu i sve peći dvadesetak minuta. Ribu služiti hladnu, garniranu svežim začinskim biljem.

Riba recepti – Hrskavi fileti oslića

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina:*
Kalorijska vrednost: 71 kcal

Sastojci:

– oslić 1 kg
– so
– brašno za valjanje
– ulje za prženje
– limun

Foto: Shutterstock

Priprema:

Očistite i operite ribu. Posolite je i ostavite da odstoji nekoliko sati. Gotovu ribu isperite čistom vodom i osušite. Zagrejte ulje za prženje u odgovarajućem tiganju. Sipajte brašno u tanjir, uvaljajte svako parče i ispržite u masnoći dok ne postane zlatasto sa obe strane.

Ocedite na papiru. Servirajte oslić sa odgovarajućom salatom ili garnirungom i parčetom limuna.

Slasni, sočni posni mafini – I slatki i slani

Losos sa belim lukom i paradajzom

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina:*
Kalorijska vrednost: 208 kcal

Sastojci:

– 4 lososa od po 170 grama
– 4 paradajza srednje veličine prepolovljena
– 2 kašike maslinovog ulja
– biber
– pola kašičice aleve paprike
– 8 grančica majčine dušice
– 4 čena belog luka iseckanog

Foto: Shutterstock

Priprema:
Ugrejte pećnicu. Stavite losos i paradajz u vatrostalnu činiju. Poprskajte uljem i začinite sa tri četvrtine kašičice soli i jednom četvrtinom kašičice bibera. Pospite losos alevom i odozgo nabacajte majčinu dušicu i  beli luk. Pecite dok losos ne izgubi prozirnost i paradajz ne omekša (8 do 10 minuta).

Marinirani smuđ

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina:*
Kalorijska vrednost: 208 kcal

Sastojci:

– 1 smuđ od oko 1 kg
– 1 mladi beli luk
– 1 mladi crni luk
– 1 vezica peršunovog lista
– 1 limun
– 1 dl belog vina
– 50 g putera
– so i biber

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 250 stepeni.

Riba recepti
Foto: Shutterstock

Očišćenog smuđa zasecite popreko na par mesta gde je meso najdeblje, uz kičmu, kako bi meso što bolje upilo so i začine. Posolite ga, pobiberite i stavite ga u tepsiju obloženu papirom. Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta.

Za to vreme, dok se smuđ peče, pripremite marinadu. U šerpici ili dubljem tiganju, na puteru, na srednjoj temperaturi, kako ne bi zagoreo, propržite kratko, tek da zamiriše iseckani beli i crni luk. Dodajte narendanu koricu limuna i sok, kao i belo vino.

Kratko prokuvajte, sklonite tiganj sa ringle i u marinadu dodajte sitno iseckan peršunov list. Pečenog smuđa, čim izvadite iz rerne, odmah prelijte vrućom gotovom marinadom. Ostavite 5-6 minuta da riba upije sokove i poslužite uz salatu i prilog po izboru.

Orada pečena u rerni

Vreme pripreme: 60 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 208 kcal

Sastojci:
– 2 orade
– pola limuna
– šaka peršuna
– 2 krompira
– 1 crveni luk
– so
– biber
– kašičica mešavine začina za ribu (Spice up)
– 100 ml maslinovog ulja
– ruzmarin
– čaša belog vina
– 4 čena belog luka

Foto: Shutterstock

Priprema:

Luk isecite na režnjeve (krugove), pa ih poređajte u vatrostalnu činiju. Oljuštite i isecite krompir na krugove. Poređajte ga preko luka, pobiberite, posolite i preko njega stavite ruzmarin.

Preko krompira stavite oradu i dobro je pobiberite, posolite i istrljajte začinom za ribu, a unutar nje stavite par grančica peršuna, dva čena belog luka i dva koluta limuna.

Sve zalijte maslinovim uljem i čašom belog vina. Pecite u rerni na 200 stepeni 45-60 minuta.

Posna proja za početnike – Detaljni recepti

Oslić na pari

Vreme pripreme: 40 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 85 kcal

Sastojci:

– 4 fileta oslića od oko 250 g
– 4 limete
– 2 glavice luka
– 2 kašike ribljeg bujona iz kocke
– 800 g smrznutog povrća
– grančica majčine dušice
– 2 kašičice margarina
– 1 dl belog vina
– 2 kašičice gustina
– pola limuna
– so
– biber

Foto: Shutterstock

Priprema:

Na dno posude rasporedite kolutove limete, položite filete oslića, posolite, pobiberite, posudu poklopite i stavite u veću šerpu koju ste dopola napunili vodom i kuvajte do vrenja. Kada voda u donjoj posudi proključa, kuvajte još 15 minuta na pari.

Na isti način na pari kuvajte i smrznuto povrće. Za to vreme na vrelom margarinu ispržite luk, dodajte belo vino, ranije pripremljen riblji bujon i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dodajte gustin koji ste razmutili u limunovom soku, posolite, pobiberite i dinstajte još dva-tri minuta da se sos zgusne.

Obarene filete oslića položite preko kolutova limete prelivene sosom i okružene obarenim povrćem.

Punjeni šaran sa orasima

Vreme pripreme: 60 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 85 kcal

Sastojci:

– šaran od 1,5 do 2 kg
– šolja seckanih oraha
– 2 glavice luka
– ulje
– mlevena paprika
– so
– biber

Foto: Shutterstock

Priprema:

Ako želite da bude uspešna riba, pratite ovaj recet: posolite i pobiberite spolja i iznutra, zasecite malo sa obe strane i stavite da odstoji desetak minuta. Za to vreme propržite luk na ulju, posolite, dodajte mlevenu papriku i mlevene orahe. Ovim napunite ribu, a trbuh joj zakačite čačkalicama.

Premažite je uljem i alevom paprikom i pecite u pećnici oko 45 minuta, pomalo je prelivajući toplom vodom i sokom od pečenja.

Riba recepti – Punjene lignje

Vreme pripreme: 45 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 92 kcal

Sastojci:

– 1 pakovanje očišćenih lignji (oko 20)
– 20 kašičica pirinča
– 1 glavica crnog luka
– 1 glavica belog luka
– 1 dl belog vina
– 1 veza peršuna
– 4 kašike maslinovog ulja
– po želji biber
– po želji so

Foto: Shutterstock

Priprema:

Lignje dobro oprati, ocediti, krake sitno iseckati i skloniti sa strane. Crni luk sitno iseckajte i propržite na maslinovom ulju, zatim dodati seckane krake, pirinač i polovinu seckanog belog luka (beli luk stavljate po želji).

Sve zajedno propržiti kratko na tihoj vatri, potom dodati belo vino (može i voda), dodati biber i so. Mešati na šporetu dok pirinač malo ne nabubri i tečnost ne ispari do pola. Skloniti sa ringle i dodati peršun, ukoliko nemate sveži peršun, možete dodati i suvi.

Dodajete pola veze peršuna, drugu polovinu ostavljate za preliv. Ovom smesom puniti lignje koje najpre malo zasečete na vrhu da biste ih lakše punili vodeći računa da ravnomerno rasporedite fil. Lignje zatvarati čačkalicama da fil ne bi ispadao.

Posne palačinke na vodi – 7 ukusnih recepata

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Lignje treba da budu blago rumene. Na kraju, preko lignji preliti preliv, pa pecite još par minuta. Preliv: 4 kašike maslinovog ulja pomešati sa belim lukom i peršunom koji je ostao od punjenja lignji.

Punjeni som

Vreme pripreme: 60 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 105 kcal

Sastojci:

– očišćen som od oko 2 kg
– 3 grančice celera
– glavica luka
– dva-tri čena belog luka
– veza peršuna
– limun
– 2 šargarepe
– kašičica-dve suvog začina
– ulje
– so
– biber

Foto: Shutterstock

Priprema:

Ribu operite pod mlazom hladne vode, osušite čistom kuhinjskom krpom, posolite spolja i iznutra i ostavite da odstoji sat-dva u frižideru. Spolja ribu zasecite oštrim nožem na nekoliko mesta i u useke sipajte malo suvog začina i iseckanog belog luka.

Limunovim sokom dobro istrljajte unutrašnjost ribe i napunite je s pola količine mešavine iseckane šargarepe, celera, peršuna, belog luka i ulja. Punjenu ribu zatvorite čačkalicama, stavite je u pleh, prelijte maslinovim uljem, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, zatim uklonite foliju i pecite još oko 39 minuta.

Servirajte s obarenim krompirom.

Pljeskavice

Vreme pripreme: 40 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 193 kcal

Sastojci:

– 2 kg rečne ribe lošijeg kvaliteta (bela, melez, deverika… )
– 1 kašika suvog začina
– 1 veći krompir ( 200 g)
– 1 veća babura paprika ( 200 g)
– prstohvat do dva soli
– pola kašičice bibera
– pola kašičice sode bikarbone
– 1 kašičice crvene mlevene paprike (ko voli ljuto, može da doda tucanu papriku )
– 2 čena belog luka
– 1 glavica crnog luka
– peršunov list

riba recepti
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ribu očistiti i oprati, pa odseći glave i peraja. Preseći ribu vodoravno uz kičmu, pa koliko je moguće, samo taj debeli deo kičme izvaditi. Očistiti crni i beli luk, krompir i baburu papriku. Samleti tri puta ribu i povrće. Sve zajedno.

Posle tog mlevenja dodati i sve začine i izmesiti rukom. Ostaviti da odstoji pola sata i onda se mogu oblikovati pljeskavice i peći na srednjoj vatri dok ne dobiju braon boju. Nama su lepše tanje i manje jer su hrskavije i jače pečene, a vi pravite i pecite po svom ukusu.

Preporučujemo da probate i deblje i tanje, pa koje vam se više svide.

Riba recepti – Riblji paprikaš

Vreme pripreme: 60 minuta
Težina:**
Kalorijska vrednost: 219 kcal

Sastojci:

– 1 kg mešane rečne ribe
– 1 kg crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 3-4 lovorova lista
– 2 kašike paradajz-pirea
-1 kašika mešavine začina za pečenu ribu
– 1 kesica dodatka za riblju čorbu
– po ukusu mlevenog bibera i bibera u zrnu
– 1 kašika ljute, suve čili papričice
– 1 kašika seckanog peršunovog lista

Foto: Shutterstock

Priprema:

Riba recepti se prave tako što ćete iseći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije. Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno seckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Beli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz-pire i kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuvati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne. Potom ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mleveni i biber u zrnu i suvu čili papričicu, kao i seckani peršunov list. Kuvati još oko 15-ak minuta. Poslužiti toplo.

Post na vodi – pravila i najukusniji manastirski recepti

Girice

Vreme pripreme: 40 minuta
Težina:*
Kalorijska vrednost: 86 kcal

Sastojci:

– 500-600 g girica
– 1 kašičica soli
– 150 g brašna
– 0,5 l ulja za prženje

Foto: Shutterstock

Priprema:

Uređene girice oprati, posoliti i staviti u veću cediljku, pa ih protresti da se so ravnomerno rasporedi i ostaviti oko 1 sat da odstoje i ocedi se višak tečnosti. Posuti girice brašnom tako u cediljci i protresti da svaka girica bude obavijena brašnom sa svih strana.

Najbolje je cediljku staviti iznad neke posude (vangle ili činije) da u nju pada brašno iz cediljke. Ponovo na girice izručiti brašno koje je izašlo iz cediljke i ponoviti postupak protresanja dok sve girice ne budu uvaljane u brašno.

Ovo je brži način valjanja nego da se pojedinačno svaka girica valja. Zagrejati ulje u šerpi i na nešto jačoj temperaturi pržiti girice onoliko koliko može da stane a da popune površinu šerpe, dok ne porumene.

Povremeno ih promešati da se ravnomerno ispeku sa svih strana. Najbolje je da budu reš pečene, jer se tako sitne kosti ispeku. Vaditi ih na papirni ubrus, da upiju višak masnoće.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar

Izdvojeno za vas