RECEPT ZA TOPLU ČOKOLADU

Kakao napitak – kako se kuva, kalorije, benefiti za zdravlje

Kakao je mnogo zdraviji nego što ste očekivali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kakao napitak
Foto: pixabay/pixel2013

Kakao su isprva koristile Maje, drevni narod koji potiče sa Srednje Amerike. Prilikom dolaska španskih kolonizatora u XVI veku kakao napitak se počeo piti i u Evropi, gde se koristio kao zdravi napitak.

Kakao prah se pravi tako što se smrska kakao zrno i ukloni se mast i kakaa, tako ostaje samo sitan prah. Kakao se danas najčešće koristi za izradu čokolade. No, u naučnim krugovima je poznato da napitak od kakaa ima veliki broj benefita za zadravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čaša toplog kakaa je odlična zamena za kafu, odličan je izvor gvožđa i drugih minerala. U narednim redovima ćemo se pozabaviti benefitima kakaa za zdravlje i dati vam recepte kako da ga skuvate kako bi bio što ukusniji.

Zašto treba da pijete kakao napitak?

Kakao prah sadrži polifenole koji imaju prirodno antioksidativno dejstvo i odlično deluje protiv LDL holesterola i triglicerida. Takođe, može pomoći kod raznih vrsta upala jer ima i antiinflamatorni efekat.

No, ovakav efekat ima najkvalitetniji kakao. U njega se ubacuju razne hemikalije kako bi se smanjila njegova goričina i kako bi bio slaži, a to može oslabiti njegove pozitivne efekte na zdravlje.

Kakao u formi crne čokolade može pomoći kod smanjenja krvnog pritiska. Naravno, to ne znači da će vam samo čokolada pomoći. I dalje treba da poštujete pripisanu terapiju i promenite način ishrane, a crna čokolada će uticati na to da imate blaže simptome.

Kakao napitak
Foto: Freepik/rawpixel.com

Takođe, treba nalgasiti da kada se ispija kakao napitak dnevno velika verovatnoća da će to pozitivno uticati na zdravlje vašeg srca. Osim toga što pomaže kod holesterola i triglicerida.

Koliko kakao ima kalorija zavisi od vrste kakaa koji ste kupili. Ako ste kupili kvalitetan, sirovi kakao onda će imati manje kalorija, ali će biti i znatno gorčiji. 100 grama sirovog kakao praha ima 228 kalorija.

Industrijski obrađeni i zaslađeni kakao sadrži oko 380 kalorija i u njemu se već nalazi nešto šećera da bi se suzbila njegova gorčina.

Kakao napitak mogu piti i oboleli od dijabetesa tipa 2, ali treba da bude isključivo nezaslađeni sirovi kakao u pitanj i bez zaslađivanja napitka. Jedino tako neće povećati nivo šećera u krvi. Kada se ovako konzumira, kakao čak može i smanjiti simptome dijabetesa.

Treba dodati i da kakao pomaže kod mršavljenja i daje energije organizmu. U jednoj studiji je dokazano da oni koji su pili čašu kakaa dnevno brže su mršavili od onih koji su se isto hranili ali bez kakaa.

Kako prah
Foto: pixabay/jhusemannde

Kakao može pomoći i kod čišćenja kože i kose zato što ima antibakterijsko dejstvo. On hidrira kožu i poboljšava njegenu teksturu. Ako ispijate kakao ili pravite prirodnu masku od kakaa za kosu ili lice, već posle par nanošenja ćete primetiti njegove pozitine efekte.

Kako se kuva kakao?

Kakao napitak se može praviti bez mleka i sa mlekom. Smatra se da je ukusniji kad se pije sa mlekom i šećerom. Tada se prirpema na ovaj način:

Potrebne su vam dve kašičice kakao praha, jedna kašičica šećera i 2 decilitra toplog mleka. Stavite mleko da se podgreje, dodajte kakao i sve pomešajte, a potom dodajte šećer. Ovo je najosnovniji recept za ovaj ukusni napitak.

Foto: pixabay/Couleur

Drugi način ide ovako:

potrebne su vam dve kašičice kako praha, kašičica šećera, ekstrakt vanile, pola šoljice mleka i pola šoljice šlaga. Podgrejite mleko, dodajte šećer, vanilu i kakao, a zatim dopunite šolju sa šlagom.

Treći recept za prirpemanje kakao napitka:

2 kašičice kakaa, pola kašičice cimeta, voda ili mleko (kravlje ili biljno), prstohvat soli, kašičica šećera. U vrelu vodu ili mleko ispati sve sastojke i dobro pomešati. Dobićite jedan preukusan napitak, odličan za hladnije dane.

Ako vas zanima još zanimljivih recepata kako biste mogli da napravite kako napitak pogledajte ovaj snimak.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar