Slasni, sočni posni mafini – I slatki i slani

Toliko su ukusni da ćete ih jesti i posle posta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
posni mafini
Foto: Shutterstock

Došao decembar, mesec posta, mesec slava, mesec kada se jede znatno zdravija hrana nego što inače jedemo. Post ne mora biti asocijacija na bezukusnu hranu, ona može biti pravi raj za nepca, samo je potrebno da nađete odgovarajuće recepte. Posni mafini mogu biti slani i slatki, možete ih napraviti sočne i preukusne i sa samo posnim sastojcima.

Spremili smo nekoliko recepata za vas na koje sve načine možete da napravite ove mafine. Recepti su laki za spremanje i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Što se tiče slanih mafina, jedan od predloga je da napravite slanu proju, slatki su najukusniji sa crnom čokoladom ili sa pekmezom. Pa da počnemo sa receptima.

Posni mafini – jednostavni recepti

Počećemo sa slatkim mafinima, koji se veoma lako prave. Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– 300 grama brašna,

– 260 grama šećera,

– 40 grama kakaa,

– 2 kašičice sode bikarbone,

– pola kašičice soli,

– 160 mililitra ulja,

– 2 kesice vanilinog šećera,

– 240 mililitra vode.

Priprema: Ovi kakao posni mafini se prilično jednostavno pripremaju. Potrebno je da prvo stavite da se rerna zagreva na 200 stepeni. Potom, pomešajte sve suve sastojke, dakle, brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, so i vanilin šećer.

Umesto vanilinog šećera možete koristiti i aromu vanile. U tom slučaju dodajte pola kašičice arome. Ovi mafini će imati ukus kakaa, biće tamnije boje i blago će se osećati na vanilu. Možete, po izboru, dodati i cimet, ako vam se dopada ta kombinacija ukusa.

Potom dodajte ulje, pa potom polako dolivajte 240 mililitra tople vode. Preporučujemo vam da mešate mikserom, kako bi se svi sastojci što bolje sjedinili i kako biste se pobrinuli za to da nema grudvica u smesi.

posni mafini
Foto: Shutterstock

Topla voda će pomoći tome da mafini budu sočniji, mekši i vazdušastiji, oni utiču na to da mafini narastu prilikom pečenja.

Potom u kalup za mafine stavite korpice i napunite ih do pola sa smesom. Nemojte nipošto puniti do kraja korpice, jer će mafini toliko narasti da će se prelivati preko. Najbolje je da napunite nešto malo preko polovine, tada će posni mafini biti idealne veličine.

Prave se lako: Posni mafini sa bananama (RECEPT)

Smanjite temperaturu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Primetićete da su se mafini ispekli kada vidite da su lepo potamneli i da se napravila korica. Ukoliko želite da budete sasvim sigurni da se unutrašnjost mafina sasvim ispekla preporučujemo vam da jedan mafin probodete čačkalicom, kao se za nju ništa ne lepi, to znači da su mafini dovoljno ispečeni.

Kada su mafini gotovi, izvadite ih iz rerne i sačekajte da se malo ohlade, pa izvadite iz kalupa. Mafini su spremni za jelo, prijatno!

Posni mafini sa višnjama

Ovo je jedan od najlepših recepata za posne mafine sa višnjama koje će te probati. Kada jednom probate ovaj recept verovatno ćete mu se uvek vraćati. Evo šta će vam sve biti neophodno od sastojaka:

– 200 grama brašna,

– 150 mililitra ulja,

– 200 grama šećera,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– 1 kesica praška za pecivo,

– pola kašičice sode bikarbone,

– 100 grama višanja.

Priprema: Na početku napominjemo da ukoliko volite mafine sa više višanja, možete slobodno dodati više. Mafini će biti kiseliji i sočniji sa 150 grama višanja. 100 grama je neka opšta mera.

Višnje operite i oljuštite od košpica, pa ih onda ostavite u sito da se ocede, potrebno je da budu što suvije prilikom pečenja.

Poželite ukućanima dobro jutro, mekanim i vazdušastim MAFINIMA (RECEPT+VIDEO)

Potom, uključite rernu da se zagreva na temperaturi od 200 stepeni. U vangli pomešajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sve suve sastojke dobro pomešajte, pa odna stavite 150 mililitra ulja.

sok od višanja
Foto: Shutterstock

Tek na kraju u smesu stavite oceđene višnje, a sok možete popiti ili iskoristiti da napravite malo sirupa od višanja, koje može poslužiti kao zimnica.

Sve pomešajte sa varjačom, nikako nemojte u ovu smesu ubacivati mikser, jer ćete tako usitniti višnje. Potrudite se da višnje ostanu cele prilikom mešanja, a ako mislite da će vam to predstavljati problem, najbolje je da kalup sa korpicama popunite sa smesom, pa tek onda dodajte višnje ručno.

Kao i u prošlom receptu, nemojte nikad puniti kalup sa mafinima do kraja, već stavite nešto malo više od polovine, jer će posni mafini narasti. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite od 20 minuta do pola sata. Proveravajte s vremena na vreme da li su ispečeni, jer svaka domaćica najbolje zna kako njena rerna funkcioniše.

Prste da poližete: Mafini sa borovnicama gotovi za 60 sekundi (RECEPT)

Slani mafini sa ajvarom

Smatra se da će slani mafini ispasti ukusniji ako se prave sa jajima ili mlekom, ali to uopšte ne mora biti istina. Slani posni mafini se mogu praviti sa povrćem, sa ajvarom, sa pečurkama. Preporučujemo vam da isprobate ovaj ukusni recept, evo šta će vam sve biti neophodno od sastojaka:

– 300 grama kukuruznog brašna,

– 150 grama pšeničnog brašna,

– 1 decilitar ulja,

– 4 decilitra kisele vode,

– 1 kašičica soli,

– polovina kesice praška za pecivo,

– 3 kašike ajvara,

– 1 kašika semenki lana,

– 1 kašika susama,

– 1 kašika suncokreta,

– 1 kašika golice.

Foto: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Priprema: Stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni dok vi pripremate smesu. Prvo pomešajte dve vrste brašna, onda dodajte so i prašak za pecivo. Kada pomešate suve sastojke, onda dodajte ostale sastojke, ulje, kiselu vodu i ajvar.

Zasladite sebi petak i isprobajte mafine sa zobenim pahuljicama i BANANOM (RECEPT)

Ovu količinu ajvara možete slobodn o povećati ukoliko želite da se više oseti njegov ukus. Takođe, prema vašem ukusu možete izabrati da stavite ljuti ili blagi ajvar. Naravno, posni mafini će najlepše ispasti ukoliko su pravljeni sa domaćim ajvarom.

Stavite korpice u kalup za mafine i u svaku korpicu sipajte po dve kašike smese. Nemojte više od toga kako se mafini ne bi prelili po kalupu kada narastu.

Poslednji korak je da mafine pospete sa mešavinom semenki suncokreta, lana, susama i golice. Naravno, i semenke možete prilagoditi vašem ukusu. I ako ne želite da se peku na površini, možete ih pomešati u smesi pa onda dodati u kalup.

Zadovoljstvo za celu PORODICU: Pita MAFINI sa sirom za lepše veče (RECEPT+VIDEO)

Stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Kada ispečete, ostavite da se prohlade nekih 10 minuta, onda mafine izvadite iz kalupa, pa iz korpica, posni mafini su spremni za jelo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, recepti.com, lepibrka.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar