Post na vodi – pravila i najukusniji manastirski recepti

Kako pravilno postiti?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Post na vodi
Foto: pixabay/hundsoncrafted

Počeo je Božićni post koji će trajati do 7. januara. Do tad neki dani će biti post na vodi, neki na ulju, a neki sa ribom. Možda vam sva pravila posta deluju komplikovano i možda će vam biti teško u početku da se naviknete i suzdržite. Zato smo za vas pripremili najukusnije posne recepte, objasnićemo vam sva pravila vezana za post i daćemo vam par trikova kako da lakše prebrodite ovaj period. Smatrajte ovo jedinstvenim vodičem za post.

Kako postiti pravilno?

Pravilan post podrazumeva poštovanje crkvenog kalendara i hrišćanskih običaja. Svaki hrišćanin poštuje post i trudi se da živi u skladu sa hrišćanskim običajima i načelima. Sada je u toku doba slava i posta, pa je pravo vreme da počnete sa postom.

Ukoliko ste početnik u postu, savetujemo vam da se najpre posavetujete sa svojim duhovnikom ili sveštenikom, naročito ukoliko imate neke hronične bolesti, ili druga problematična stanja koja bi mogla uticati na vašu ishranu.

Post predstavlja pročišćenje duše i tela. Duša je u miru, bez grešnih misli, a telo se pročišćava sa “bezgrešnom” hranom. Zato je i dozvoljeno da se jede riba, jer ona po Svetom pismu nije grešna. Ona pliva rekom, nema pluća i krvni sistem sisara, a pored toga, kada je Bog potapao svet, morski svet nije ispaštao, upravo zbog odsustva greha.

Pratite crkveni kalendar jer je tamo obeleženo kada je:

post na vodi: gde se sve jede bez ulja i isključivo kuvano na vodi,

post na ulju: gde je moguće jesti posnu hranu koja sadrži ulje,

post na ribi: najblaža vrsta posta gde se može jesti riba i piti vino,

suhojedenje:  jedu se samo suve posne namirnice i voda,

beli mrs: može se jesti sve sem mesa – kao vegetarijanska ishrana.

Sveća u ruci
Foto: pixabay/Myriams_Fotos

Post na vodi pravila

Posna jela na vodi predstavljaju i najteži deo posta, jer tada ima najviše restrikcija. Ali oni imaju toliko benefita za telo jer čiste organizam od teške hrane. Zato se post preporučuje i sa strane zdravlja i neki zbog toga i kreću sa njim.

Pričešće možete obaviti na svakoj liturgiji, a pre toga je potrebno da postite bar nedelju dana ako ste dobrog zdravlja. U slučaju teških bolesnika, pravila su znatno blaža, a ako bolesnik nije u stanju da napusti kuću, svešteno lice dolazi kod njega da ga pričesti.

Simbolika pričešća se vezuje za Isusa Hrista, gde je hleb – telo, a vino – krv. Da biste se pričestili treba da ste kršteni u crkvi, da redovno postite, svake srede i petka, sem kad su trapave sedmice. Deca se mogu pričestiti i posle tri dana posta, jer su čista i bezgrešna.

Post na vodi za pričest se može tad završiti, a možete sa postom i nastaviti. Pre pričešća je neophodno ispovediti sve svom svešteniku i tad dobijate odobrenje za pričest. Možete se pričestiti i na svakih nedelju dana ukoliko to želite, ali samo ako ste prethodno postili.

Što se tiče pitanja kako je pravilno postiti, u zamke se upada i duhom i telom. Telom kada nismo u stanju da izdržimo čitav post, odnosno suzdržavanje od mrsne hrane, pa prekršimo post. A kršenje posta duhom je još veće, jer ono govori o nama kao o ljudima.

Ukoliko ste u stanju da postite i post na vodi od 40 dana, to nije razlog da smatrate da ste bolji čovek od onih koji to ne mogu. Nemojte govoriti javno da postite i koliko dugo postite i time se dičiti. To vas ne čini boljim čovekom od drugih. Dovoljno je samo da se u molitvi zahvalite Bogu što vam je dao dovoljno volje i snage za post.

Post na vodi nije isto što i gladovanje na vodi. Pre svega jer post ne podrazumeva da gladujete, već da izbacite hrnu koja je životinjskog porekla, koja je masna i koja je spremana na ulju.

Dok je gladovanje na vodi veliki post, gde se izbacuje hrana u velikim vremenskim razmacima i pije se samo voda. Ono predstavlja, dakle, post na vodi bez hrane. Nije svako spreman ni fizički ni psihički za ovakvu vrstu posta zato ni ne morate da ga ispoštujete.

Post na vodi šta sme da se jede?

Kada kažemo da se prilikom posta na vodi izbacuju sve namirnice životinjskog porekla i da se jede hrana koja se kuva isključivo na vodi, isprva vam deluje da nemate neki izbor hrane. No, to nije istina. Imate i te kako veliki izbor hrane, ali to je hrana koju ćete morati sami da pripremite.

Dakle, ne možete se hraniti u pekari ili naručivati brzu hranu, jer se ona sprema na ulju. U pekari možete naći jedino hleb i kuvani đevrek da gde se poštuju pravila posta na vodi.

Sme da se jede bareno i sirovo voće i povrće, orašasti plodovi, biljne zamene za mleko i sir (nemojte uzimati kačkavalj sa mlečnim proteinom, nije posan). Zapravo, izbor hrane vam i dalje ostaje prilično velik.

Sojino mleko se i dalje može piti iako je post na vodi. Neki kažu da ne sme jer ovo mleko sebi ima masnoća. No, u njega nije dodato ulje niti se priprema na takav način. Uostalom, sva hrana u sebi sadrži neki procenat masti, proteina i ugljenih hidrata. Tako da sojino mleko možete slobodno piti tokom dana posta.

Posna jela na vodi manastirski recepti

Post može da vam bude sasvim zabavan i vreme za eksperimentisanje u kuhinji. Tada ćete moći da isprobate razna jela koja inače ne biste spremali. Pored toga, predrasuda je da posna jela na vodi nisu ukusna.

Osim toga ona su mnogo zdravija i lakša za stomak. Zato nekad post dovodi do mršavljenja, iako nije dijeta, niti je to namera vernika. Prosto, telo uz lakšu hranu, lakše funkcioniše.

Možda će vam se ovi manastirski recepti toliko dopasti da ćete posna jela na vodi praviti i kada se post završi.

Dete sa svećom
Foto: profimedia/Jan Tadeusz/Alamy/Profimedia

Posni ručak na vodi

Predlažemo vam da za ručak napravite krem čorbu od paradajza. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

500 ml soka od paradajza ili tomatela,

300 ml vode,

2 šargarepe,

1 glavica crnog luka,

2 krompira,

so,

biber,

peršun.

Priprema: Skuvajte šargarepu, krompir i luk u 300 mililitra vode. Kada krompir krene da se raspada, sklonite ga sa ringle i izmiksajte štapnim mikserom. Dobićete kremastu čorbicu koju ćete potom začiniti sa malo soli, bibera i peršuna po ukusu.

Riža sa prazilukom i fašir od pahuljica

Odvojićemo recepte, jer se posebno spremaju faširke, a posebno pirinač. Za pirinač će vam biti potrebno:

1 praziluk

300 grama pirinča,

500 mililitra vode,

biber,

začini po želji,

1 kašika sitne crvene paprike

Priprema: prodinstati praziluk na vodi, prokuvati pirinač, treba da se krčka oko 30 minuta i da za to vreme pokupi svu vodu. Pomešati pirinač sa prazilukom i dodati začine po želji.

Sastojci za faširke:

1 glavica luka,

3 šolje od 2dl ovsenih pahuljica,

kocka za posnu supu,

4 čena belog luka,

4dl vode,

1 kašika crvene paprike.

Prirpema: naseckati crni i beli luk sitno, dodati vode, istopiti kocku za supu, i dodati ovsene pahuljice. Kad dobijete gustu smesu, ubacite paprike po želji. Nemojte soliti, već će biti slano zbog supe. Onda oblikujte faširke, i ispecite ih bez ulja na pek papiru 20 minuta na 220 stepeni.

Onda prelijte sa šoljom vode, prekrijte folijom i pecite još 10 minuta, potom ugasite rernu i ostavite još 30 minuta u isključenoj rerni.

Ceo snimak kako se prirpema postan ručak na vodi možete pogledati ovde:

Manastirska pita za post na vodi

Manastirska pita je lagani kolač koji će vam se sigurno dopasti, a evo koji vam sastojci trebaju:

100 grama šećera,

6 kašika džema od kajsija,

1 šolja suvog grožđa,

1 šolja seckanih urmi,

1 šolja seckanih oraha,

500 ml mlake vode,

sok jedne pomoradnže i izrendana kora,

pola kašičice praška za pecivo,

limunova kora,

kašičica sode bikarbone,

pola kašičice cimeta.

Sve sastojke dodati u veliku činiju, dobro pomešati, preručiti u pleh sa pek pa pirom na dnu i izravnjati kašikom. Peći na 180 stepeni 30 minuta. Onda izvadite iz rerne i premažite sa 3 kašike džema od kajsija i 3 kašike mlevenih oraha. Vratiti u rernu da se peče još 10 minuta.

Kako ne prekršiti post na vodi?

Post na vodi zaista ne mora da bude tako težak. Sve zavisi kako ste njemu sami pristupili, da li ćete samo misliti na mrsnu hranu, da li će vam biti teško da se suzdržite od teških misli.

Post jeste vreme kada treba da se okrenemo ka sebi, razmislimo o sebi i vidimo šta nas najviše tera na greh. Nekome je lako da izdrži post, ali ne može da “posti dušom”, nekome je suprotno lakše.

Post na vodi
Foto: pixabay/lukasbieri

No, svima u nekom trenutku bude teško da poste, naročito ako okolina nije uključena u to. Tada vam preporučujemo da grickate i jedete ono što je “dozvoljeno”, kikiriki, suvo voće, pečene leblebije su odlične grisine, a možete se i častiti sirovim veganskim kolačem koji su pravljeni na vodi od sirovih sastojaka.

Pre posta vam preporučujemo da sakupite što više posnih recepata i dobro opremite frižider jer ćete tada biti u mnogo manjem iskušenju. A ako vas zanima još recepata pročitajte tekst o posnim receptima za salate za slavu i o jeftinim receptima za posne kolače.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar