“Ako osetite jake bolove u rukama ili nogama, HITNO kod lekara”: Dr Davidović poslao važno UPOZORENJE

Doktor Lazar Davidović govorio je za RTS o važnim pitanjima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

Ne postoji univerzalni znak koji ukazuje da se u ljudskom organizmu dešava tromboza, postoje samo brojni simptomi. Ako je to tromboza venskog sistema na rukama ili nogama, ispod mesta tromboze javiće se izrazit otok noge ili ruke. Ako je to tromboza arterija na rukama ili nogama, ispod mesta tromboze pacijent će osetiti velike bolove i gubitak mogućnosti da pokreće taj deo tela, doći će do jedne senzomotorne paralize, navodi za dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS.

Lazar Davidović navodi za RTS da sve inflamatorne infekcije, uključujući i kovid, dovode do porasta inflamatornih faktora koji stimulišu proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kako je korona odmicala, proteklih godinu i po dana postojali smo svesniji da se ne radi samo o respiratornoj infekciji, da postoje druge brojne sistemske manifestacije uključujući trombozu venskih i arterijskih krvnih sudova od glave do pete koji daju različite manifestacije u zavisnosti od toga koji krvni sud je zahvaćen. Ako su zahvaćene vene postoji opasnost od plućne embolije. Ako su zahvaćene arterije na rukama i nogama, postoji opasnost od gangrene prstiju. Ako su zahvaćeni krvni sudovi srca doći će do infarkta krvnih sudova i mozga – moždanog udara – objašnjava Davidović.

Istakao je da je važno da su kliničari koji leče te bolesnike na vreme uočili koagulacije i da primenom adekvatne terapije taj problem može da se kontroliše.

– To je bio razlog da se u terapijske protokole uvedu lekovi koji kontrolišu proces tromboze i sprečavaju ga. Ti lekovi su veoma efikasni i ima ih mnogo više nego, recimo u vreme kada sam ja počeo da radim. Iako se ti lekovi uzimaju pravilno i dovoljno dugo problema uglavnom neće biti – dodaje dr Davidović.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar