ISHRANA DIJABETIČARA

Otkrivamo: Da li dijabetičari smeju da jedu banane?

Mogu li dijabetičari da jedu ovo voće sa većom količinom šećera?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Da li dijabetičari smeju da jedu banane
Foto: Unsplash/Scott Webb

Dijabetes menja način na koji se hranimo. Kada se ova bolest dijagnostikuje to znači da ćete morati da joj prilagodite način ishrane, što ujedno znači da ćete morati da se oprostite od omiljenih slatkiša. No, da li to govori da ne smete više jesti voće, odnosno, slađe voće kao što su banane? Da li dijabetičari smeju da jedu banane?

Ovo voće jeste vrlo zdravo, ali sadrži i visoke nivoe šećera, što utiče i na porast šećera u krvi. Ipak, banane sadrže i veliki broj vlakana, koje se preporučuju dijabetičarima i koji usporavaju razlaganje šećera u organizmu. Zato odgovaramo na pitanje kako banane utiču na nivo šećera u krvi i da li je dijabetičarima dozvoljeno da ih jedu.

Koliko šećera ima u jednoj banani?

Jedna banana srednje veličine sadrži 112 kalorija i 29 grama ugljenih hidrata. Ti ugljeni hidrati sadrže šećer, skrob i vlakna. Od tih 29 grama ugljenih hidrata, oko 15 grama čini šećer, 11 grama skrob i 3 grama vlakna.

Vlakna se u ishrani dijabetičara posebno preporučuje jer usporava apsorpciju šećera u krvi. Zato treba jesti što više povrća i voća kaoja imaju zadovoljavajući glikemijski indeks.

Glikemijski indeks ispod 55 se smatra niskim, između 56 i 69, a visok glikmijski indeks je između 70 do 100.

Kada konzumiramo šećer, odnosno hranu koju naš organizam razlaže na šećere, onda se priorodno poveća nivo šećera u krvi. I ovo je sasvim normalna pojava. Organizam je našao način da izbalansira te nivoe šećera i da ga pruži kao hranu ćelijama, tako što se u telu prirodno aktivira insulin.

Zelene banane za dijabetičare
Foto: pixabay/Free-Photos

No, kod dijabetičara to funkcioniše drugačije: njihova tela nemaju sposobnost da sami regulišu nivo šećera u krvi insulinom, pa onda šećer u krvi ostane visoka, što uzrokuje razne negativne posledice po zdravlje.

Koji je glikemijski indeks banane? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan i zavisi od različitih faktora. Evo kojih.

Zrelost banane

Da li dijabetičari smeju da jedu banane? Da, ali to zavisi od toga koliko je određena banana zrela. Što je banana zrelija to ima više šećera. Nezrele, odnosno zelene banane sadrže pektin koji pomaže pri varenju i smanjuje nivoe šećera u krvi. Sadrži značajno manje šećera u odnosu na žute banane ili prezrele banane.

Nutritivnost banane se menja u odnosu na njen stadijum zrenja. Tako, na primer, ukoliko imate problema sa zatvorom, preporučuje se da jedete prezrele banane. A ukoliko želite da jedete neko slatko voće, a dijabetičar ste, najbolje je da pojedete nezrelu, zelenu bananu.

Foto/Pixabay.com/Juan Zelaya

Još jedna supstanca pomaže regulisanju šećera u krvi, a to je skrob. Skrob se značajnije sporije razlaže u odnosu na šećer. Nezrela banana ima najviše skroba kada je uporedimo sa žutim bananama ili onim sa tamnim pegama.

No, to utiče i na njen ukus. Mnogi za zelene banane smatraju da imaju opor ukus i nisu toliko omiljene. Takođe, sasvim zelene banane je teže naći u prodavnicama, jer sazre u transportu. Obično se mogu kupiti u prelazu sa zelene na žute.

Bitna je i količina banane

Ako se prejedete zelenih banana to opet može uticati na to da vam šećer skoči. Dakle, morate biti orpezni sa voćem, naročito slatkim voćem kao što su kajsije, mango, banane ili tome slično. Bobice i citruse možete jesti u nešto većim količinama jer sadrže manje šećera.

Naravno, što je banana veća, to ćete uneti više šećera. Zato se preporučuje da se banane jedu u manjim količinama, ili da jedete manje banane. To naglašavamo jer one često variraju u veličini.

Dakle, morate biti oprezni. Jednu bananu možete jesti tokom celog dana, kako bi se šećer sporije razlagao. Pomešajte bananu sa masnim jogurtom koji će dodatno usporiti apsorpciju šećera u krvi ili sa orasima. Odlična je ideja da pomešate bananu sa nečim što ima nizak glikemijski indeks i da je jedete u manjim količinama.

Da li dijabetičari smeju da jedu banane
Foto: pixabay/41330

Zaključak: da li dijabetičari smeju da jedu banane?

Kao što smo videli: odgovor na pitanje da li dijabetičari smeju da jedu banane nije tako jednostavan. Generalno se voće preporučuje kao obavezan deo svake dijete i režima ishrane, ali dijabetičari treba da budu malo oprezniji sa različitim vrstama voća.

Bitno je da imate informacije koliki je glikemijski indeks svakog voća i da znate u kojoj količini ga možete jesti kako biste mogli sebi obezbediti zdravu, uravnoteženu isrhanu koja neće uzrokovati povećanje nivoa šećera u krvi. Bitno je da dijabetičari jedu voće na dnevnom nivou kako bi ojačali svoj imunitet, jer su zbog prirode svoje bolesti podložniji razvijanju infekcija i drugih bolesni koje za njih mogu biti kobne.

Zato nemojte ni slučajno izbacivati voće iz ishrane, ali naučite koliko i kako možete jesti određene vrste voća.

Da rezimiramo: dijabetičari smeju jesti banane koje su nezrele. Što znači da su ili sasvim zelene, ili polako kreću da idu ka žutoj boji. Zato ne preporučujemo da kupujete po kilogram banana za sebe, jer će one sazreti dok ih sve pojedete.

Foto: Pixabay/ejaugsburg

Što se tiče količine, preporučujemo vam da banane budu što manje, prosto kako ne biste imali viška, jer se ne preporučuje da jedete veće banane odjednom – to je previše šećera. Dakle, morate imati meru. Rasporedite bananu tako da je jedete tokom dana, a ako hoćete da manju bananu pojedete u jednom obroku obavezno je pomešajte sa drugom hranom koja ima nizak glikemijski indeks.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar