Da li BANANE sprečavaju ili uzrokuju zatvor? Zavisi od toga koliko su ZRELE

Zelene, žute i smeđe banane se razlikuju sem po boji i po uticaju na probavu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Da li dijabetičari smeju da jedu banane
Foto: Unsplash/Scott Webb

Većina ljudi redovno koristi banane u ishrani, bilo kao užinu, u sklopu zdravog smutija, ili na neki drugi način.

Ipak, ono što je i dalje za mnoge nepoznanica je pitanje da li banane pomažu kod problema sa zatvorom ili ga uzrokuju.

Odgovor na to pitanje zavisi od njihove boje i zrelosti.

Zelene banane

Foto/Unsplash.com/Brett Jordan

Zelene banane su nezrele i pomalo gorke. Tvrđe su teksture i imaju veći sadržaj skroba i pektina, prema rečima lekara integrativne medicine Alehandra Karaskoa.

“Pektin i skrob imaju probiotski učinak jer hrane vaše dobre bakterije“,  kaže Karaskoo. Iako su zelene banane dobre za celokupno zdravlje creva, otporni skrob se teže svaruje. Zbog toga, one mogu da prouzrokuju ili pogoršaju postojeći zatvor.

Pošto su bogate otpornim skrobom, zelene banane su dobre za stvaranje zdravog mikrobioma creva. Međutim, teško ih je svariti i mogu doprineti zatvoru, prenosi portal 24sata.

Žute banane

Foto/Pexels.com/Couler

“Žute banane gube skrob kako počinju da sazrevaju“,  tvrdi Karasko.

Ipak, skrob ne nestaje u potpunosti. Pretvara se u jednostavne šećere, povećavajući glikemijski indeks i slatkoću banane. Kako se otporni skrob razgrađuje, banana postaje lakše svarljiva. Žute banane imaju relativno visok nivo vlakana (oko tri grama po banani srednje veličine), što pomaže da stolica bude uredna.

Žute banane imaju veći sadržaj šećera od zelenih banana, ali s obzirom da imaju manju količinu otpornog skroba, mogu da pomognu kod probave i da utiču da ona bude redovnija.

Smeđe banane

Foto/Unsplash.com/Charles Deluvio

Smeđe banane, poput žute i dalje gube otporni skrob. Budući da imaju više šećera i ugljenih hidrata, smatra se da mogu da imaju neželjen utiacj na neke ljude. Ipak smeđe banane mogu da budu korisne za probavu zbog male količine skroba koji imaju. Takođe, smeđe banane imaju najviše antioksidansa.

Smeđe banane su odlične za zaslađivanje smutija, jer se većina njihovog skroba pretvara u šećer. One su lako svarljive, što može da olakša zatvor. Ipak, svako ko je osetljiv na višak šećera ili ugljenih hidrata može da ima upalnu reakciju.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar