Recept za tradicionalnu grčku baklavu sa orasima i medom

Donosimo vam recept za pripremu tradicionalne grčke baklave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen YouTube Serpica Recepti

Vreme pripreme: 40 min
Ukupno vreme: 2 sata 40 minuta
Komada: 24

Sastojci za fil

• 25–30 listova tankih kora
• 500 g seckanih oraha (ili mešavina oraha, pistaća i badema)
• 2 kašičice cimeta u prahu
• 2 kašičice mlevenog karanfilića
• 300 g putera, rastopljenog
• neki celi karanfilić za ukras (po želji)

Sastojci za sirup

• 600 g kristal šećera
• 400 ml vode
• 80 g meda
• korica od 1 limuna ili pomorandže
• 1 štapić cimeta

Priprema

1. Da biste pripremili ovaj recept za grčku baklavu, započnite topljenjem putera u šerpi na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pomoću četkice premažite dno i stranice tepsije. Za ovaj recept za baklavu trebaće vam velika tepsija približno 40 x 30 cm. Počnite tako što ćete kore ređati na dno tepsije da biste formirali osnovu. Ređajte kore jednu po jednu, vodeći računa da svaku premažete rastopljenim puterom. Za podlogu koristite oko 10-12 kora.

2. U većoj posudi izmešajte seckane orahe, cimet i mleveni karanfilić. Pospite fil od oraha preko kora i nastavite da formirate vrh baklave. Fil prelijte ostatkom kora (10 kora), premažite svaku rastopljenim puterom i vrh baklave takođe premažite sa dovoljno putera. Možete dodati i deo nadeva između slojeva kora.

3. Stavite baklavu u frižider na 15 minuta da biste je lakše isekli. Izvadite iz frižidera i oštrim nožem isecite baklavu na komade (možete na rombove ili na kocke). Ako vam se sviđa ukus karanfilića, u sredinu svakog dela baklave stavite po jedan karanfilić i vrh poprskajte hladnom vodom.

4. Stavite baklavu na donju rešetku u zagrejanu rernu na 150°C (da budu uključeni i gornji i donji grejači) i pecite oko sat i po do dva sata, dok svi slojevi ne postanu hrskavi i zlatni.

5. Pripremite sirup. U malu šerpu izmešajte sve sastojke za sirup (osim meda) i prokuvajte. Kuvajte oko 2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Skinite ga sa vatre i umešajte med. Ostavite da se sirup ohladi – možete ga staviti i u frižider. Čim je baklava gotova, polako prelivajte hladni sirup preko vruće baklave, dok se potpuno ne upije.

6. Kada se baklava potpuno ohladi i upije sirup, poslužite je. Prijatno! Ili na grčkom Kali Orexi!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar