Bobičasto voće je ukusno i vrlo zdravo, a posebno ga je dobro jesti za zdravlje srca, slažu se mnogi kardiolozi. Iako je maleno, bobičasto voće je bogato hranljivim sastojcima koji su korisni za kardiovaskularno zdravlje.
Kardiolog dr Satjit Bhusri ističe da je bobičasto voće “bogato antioksidansima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti”. S njime se složio i kardiolog dr Siyab Panhwar.
Dr. Panhwar je za Parade objasnio da antioksidansi u bobičastom voću mogu “pomoći u smanjenju upala neutrališući štetne slobodne radikale i štiteći ćelije od oštećenja”. Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Sve vrste bobičastog voća su zdrave, ali jedna je najbolji izbor
Kada je u pitanju dnevna količina konzumiranja bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ipak ne treba preterivati u konzumaciji, ali preporučuju da se ono konzumira najmanje tri puta nedeljno.
“Rekao bih da odaberete svoju omiljenu bobicu (ili nekoliko njih) i uključite ih u malim količinama u svoju dnevnu prehranu”, ističe dr. Panhwar.
Iako su sve vrste bobičastog voća vrlo zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupine. Dr. Panhwar objašnjava da “kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidansa”.

Kao drugi najbolji izbor, izdvojio je borovnice koje su mnogima omiljeno bobičasto voće.
“Borovnice su odličan izbor zbog visokih nivoa antioksidansa i potencijala za poboljšanje zdravlja srca, snižavanjem krvnog pritiska i rnivoa holesterola”, objašnjava on za Parade.
Komentari (0)