Da li ste probali da radite PLANK? Kad ovo pročitate počećete još danas

Plank će vam ojačati telo daleko brže nego neke tradicionalne vežbe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Racool_studio

Možda plank nekome deluje lako i jednostavno, čak i previše lako da bi davao rezultate, ali verujte, to je samo velika varka za totalno neupućene.

Plank će ojačati vaše telo daleko brže nego neke tradicionalne vežbe, a ako ga do sada niste uopšte praktikovali, već pri prvom pokušaju otkriđete da ona samo izleda i deluje lako za vežbanje.

Stručnjaci kažu da postoji nekoliko velikih i dobrih razloga zašto bi trebalo da radimo plank svakodnevno. Ovo su neki od njih:

Ukoliko ste nedavno bili u teretani, verovatno ste primetili da sve manji broj ljudi radi klasične trbušnjake. Pitate se zašto? Pa zato što vežba trbušnjaka često dovodi do bola u donjem delu leđa i mogućih povreda. Baš iz tog razloga, čak su i članovi mornarice počeli da praktikuju plank izbegavaju trbušnjake.

Tokom procesa starenja, metabolizam gubi  snagu. Treneri preporučuju plank više nego bilo koju drugu vežbu kako bi se borili protiv ovih prirodnih procesa starenja tela. Sa plankom se sagoreva više kalorija nego sa trbušnjacima, što dodatno ojačava leđne mišiće, koji troše mnogo energije u toku dana. Onima koji se oslanjanju posebno na rad nogu kao što su plivači, sprinteri i biciklisti, naročito je važno da rade na jačanju kičmenog stuba. Na taj način se popravlja držanje celog tela, a koordinacija je direktno povezana sa tim. U tom procesu nam plank fantastično pomaže.

Plank ne samo da ojačava mišiće, nego i pomaže da oni postanu znatno fleksibilniji. Vežba je usredsređena na čitavo telo, tako da vratni i rameni deo postaju rastegnutiiji (čak i prsti!). Ako želite da radite na svojoj celokupnoj pokretljivosti i jačanju bočnih mišića stomaka, probajte da radite kosi ili kako ga još zovu – plank sa boka.

Za JAK abdomen: Naučite da uradite kosi PLANK (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar