Posna jela na ulju koja morate probati

Ideje šta da spremite za ručak i za dezert

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
posna jela na ulju
Foto: Shutterstock

Već uveliko traje vreme posta, pojedinim danima se poštuje post na vodi, drugim danima je post na ulju ili na ribi. Preporučujemo vam da pratite crkveni kalendar kako biste bili sigurni da ne promašite neki dan. Čak i da slučajno pogrešite i pojedete nešto što nije posno, to ne znači da treba da stanete sa postom, već samo nastavite da postite. Posna jela na ulju su uglavnom ukusnija od onih pripremljenih na vodi, prirpemili smo par recepata koje ćete vrlo lako spremiti.

Posna jela na ulju – recepti

Ova jela možete pripremati za ručak, recepti su provereni i sigurni smo da ćete oduševiti čitavu porodicu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Gulaš od pečuraka

Kada probate ovaj gulaš od pečuraka, uverićete se da vam meso uopšte nije potrebno kako biste napravili ukusan gulaš. Samo treba da imate volju da eksperimentišete i isprobavate nove ukuse. Garantujemo vam da će vam se ovakva posna jela na ulju toliko dopasti, da ćete se nekad radije odlučiti da njih spremite umesno onih sa mesom.

Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka za ovaj recept:

– 500 grama šampinjona,

– 200 grama soka od paradajza,

– 1 crni luk,

– dva prstohvata tucane paprike,

– prstohvat karija,

– 30 mililitra ulja,

– šolja pirinča,

– 2 lista lovora.

Prirpema: Najpre operite i oljuštite šampinjone, trebaće vam 500 grama oljuštenih šampinjona, pa vam preporučujemo da kupite bar sto grama preko. Operite, oljuštite i iseckajte crni luk.

Riba – recepti za početnike, ideje za slavsku trpezu

Stavite crni luk da se blago proprži na ulju, dok ne postane proziran, a potom dodajte šampinjone. Ubrzo će šampinjoni pustiti svoju vodu, treba da pržite sve dok ta voda ne ispari, a onda dodajte sok od paradajza, kari i tucanu papriku i listove lovora. Sve treba dinstati uz povremeno mešanje, gotovo je kada dobijete homogenu smesu.

U posebno lonče sipajte šolju pirinča i dve šolje vode. Znaćete da je pirinač skuvan kada upije svu vodu i omekša. U pirinač možete dodati so, ili druge začine prema vašem ukusu. Pored širinča, ovaj gulaš se odlično slaže sa krompir pireom pripremljenim bez mleka ili sa testeninom. Kao što se da videti, kada su u pitanju posna jela na ulju, prirpema je uvek brza i laka.

Foto: Shutterstock

Lagana posna čorbica

U vreme posta se jede laganija hrana, to je period kada se čisti i duša i telo. Osećaćete se lakše zbog lakše hrane, a ova posna čorbica će vam zasigurno prijati i ugrejati vas tokom ovih hladnih zimskih dana. Za prirpemu će vam biti potrebni ovi sastojci:

– 1 glavica crnog luka,

– 100 mililitra ulja,

– 1 kašika vegete,

– pola kašičice soli,

– dva prstohvata bibera,

– 1 kesica zamrznutog mešanog povrća,

– 1 kašika brašna.

Kako se priprema posna rozen torta – Slatka i slana

Priprema: Možete koristiti zamrznutu zlatnu mešavinu, ili zamrznuto povrće za rusku salatu, obe kombinacije će biti savršene. Iseckajte i prodinstajte luk u tiganju dok se ne zastakli. Najbolje je da za ovo koristite šerpu sa debelim dnom koja ne zagoreva, a ako je ne posedujete možete prvo luk prodinstati u tiganju pa onda dodati u šerpu.

Dodati svo povrće i ulje i doliti vode toliko da prekrije svo povrće i ostaviti da se kuva. Tokom kuvanja začinite čorbu sa biberom, soli i vegetom, dodajte i druge začine po vašem ukusu. Kako voda isparava možete dolivati malo po malo vode.

Slasni, sočni posni mafini – I slatki i slani

Preporučujemo vam da ne stavljate previše vode, kako čorbica ne bi bila previše retka, ali slobodno možete sami odrediti gustinu. Na kraju kada je čorbica skuvana, pomešajte 100 mililitra tople vode sa malo ulja i brašna. Dobro razmutite kako u čorbi ne bi bilo grudvica, a onda ubacite u čorbicu. Brašno če ovoj laganoj čorbici dati dodatnu gustinu.

Kada se pripremaju ovakva posna jela na ulju, neće vam biti potrebno više od pola sata kuvanja. Za ovu količinu sastojaka dobićete od 3 do 4 porcije čorbice.

Posna jela na ulju – prebranac

Ni jedan post ili posna slava ne može da prođe bez prebranca. Ovo jelo je omiljeno na našim prostorima, a sem što je ukusno, ono je i visoko nutritivno. Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– 300 grama pasulja tetovca,

– 100 mililitra ulja,

– lovorov list,

– aleva paprika,

– biber,

– so,

– 1 kilogram crnog luka,

– dva prstohvata ljute crvene paprike.

posna jela na ulju
Foto: Shutterstock

Priprema: Pasulj ostavite tokom noći u vodi, a sutradan ga skuvajte. Kuvati pasulj dok ne omekša. U tiganju propržiti kilogram crnog luka na 100 mililitra ulja. Luk je spreman kada blago porumeni, odna u luk dodati začine, alevu papriku, biber, so i ljutu crvenu papriku (ovaj sastojak možete izostaviti ukoliko ne volite ljuto).

Posna proja za početnike – Detaljni recepti

Posna jela na ulju kao što je pasulj prebranac se spremaju u dubokom sudu. Na dnu namažite ulje i onda ređajte pasulj pa crni luk i sve tako da vrha suda. Na vrhu treba da bude pasulj. Dolijte malo vode u kojoj se pasulj kuvao, da bude malo iznad dna. Na vrhu stavite začine.

Peći na temperaturi od 180 stepeni do sat vremena. Znaćete da je pasulj gotov po tome što je voda isparila i ostalo je samo ulje, a na vrhu se stvorila tvrda korica.

Da li postite PRAVILNO? Sveštenik za Objektiv otkriva koje GREŠKE vernici najčešće prave (FOTO+VIDEO)

Brze jafa kuglice

Što se ne biste zasladili kada je post? Posna jela na ulju mogu biti i slatka, doduše, ovaj recept je pogodan i kada su posni dani na vodi. Evo šta će vam biti potrebno od sastojaka:

– 300 grama keksa sa ukusom kakaa,

– 150 grama naradžinog soka,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– 50 grama čokolade za kuvanje,

– izrendana kora naradže,

– 1 kašičica meda.

Priprema: Izmrvite keks u secku kako biste dobili sitni prah. Potom, u keks staviti narandžin sok, vanilin šećer, istopljenu čokoladu za kuvanje, izrendanu koru narandže i kašičicu meda. Sve sastojke mešati dok se ne sjedine i dok ne dobijete gustu smesu.

Posne palačinke na vodi – 7 ukusnih recepata

Ako vam se smesa čini i suviše retka, to znači da treba da dodate još mlevenog keksa. Kada smesa bude dovoljno gusta, stavite je u frižider kako bi se dodatno smrznula. Nakon toga rukama oblikujte kuglice, koje će biti prečnika do centimetar i po.

Kuglice možete uvaljati u mleveni keks ili preliti sa još istopljene čokolade i ostaviti u frižider da se stegne. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, coolinarka.com, posnajela.rs, stvarukusa.mondo.rs, domacirecepti.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar