Izborite se sa gubljenjem apetita: Šta dete treba da jede kada se prehladi, a šta da izbegava?

Pojedine namirnice mogu da iziritiraju grlo i dovedu do jakog kašlja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Gubljenje apetita je jedna od čestih propratnih pojava kada se detev prehladi.

S obzirom na to da većinu materija koje su neophodne za brže ozdravljenje, dete dobija putem ishrane, neophodno je da prevaziđe nevoljnost za hranom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jačanje imuniteta je presudno u borbi protiv bolesti, pa je, stoga, važno da namirnice budu pažljivo odabrane i iskombinovane.

Namirnice koje su navedene u tekstu imaju izrazito povoljno dejstvo na osetljivi dečiji imunitet, a njihova upotreba je preporučljiva u slučajevima prehlade i gripa.

Kako je sezona prehlade i gripa uveliko u toku, bilo bi dobro da pojačate upotrebu ove hrane.

Šta dete treba da jede?

1. Kaša od jabuka

Samlevena ili izblendirana jabuka odlično hidrira organizam i lako se vari. Prilikom prehlade i kašlja, ova kaša je idealan obrok, jer će nadomestiti izgubljenu tečnost.

Foto: Alessandro Di Iulio Moreira Quevedo de Oliveira / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Pirinčana voda

Pirinač je sam po sebi zdrav, a voda u kojoj je kuvan, takođe može da se iskoristi. Ljudi greše što je prosipaju, jer je ona idealno sredstvo za jačanje imuniteta.

3. Šargarepa

Šargarepa ima odlična antibakterijska i antivirusna svojstva, a organizmu pomaže na mnogo načina.

Foto: Shutterstock

4. Slatki krompir

Slatki krompir pomaže telu u obnavljanju belih krvnih zrnaca. Kako je prepun nutrijenata i jača imuni sistem, predstavlja odličnu namirnicu u vreme prehlade

5. Nar

Nar je bogat različitim, korisnim antioksidansima. Ukoliko sok od nara pomešate sa đumbirom, dobićete pravu vitaminsku bombu i idealno sredstvo u borbi protiv virusnih infekcija.

Foto: Shutterstock

6. Ječmena voda

Možda ječam nije nešto što često upotrebljavate, ali hladan period godine je idealno vreme da ga uvedete u ishranu. Ječam treba da isperete i da ga potopite u vodu, da odstoji najmanje četiri sata.

Nakon toga ga procedite i prelijte sa 3 do 4 šolje vode. Kuvajte ječam dok voda ne počne da ključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Foto: Wavebreak / Profimedia

Šta treba izbegavati?

1. Rafinisani šećeri i zaslađivači

Šećeri u večoj količini, sami po sebi, nisu dobri za decu u mlađem uzrastu. Izbegavajte slatkiše.

2. Suvo voće i orašasti plodovi

Iako su izuzetno zdravi, suvo grlo koje prati prehladu može da oteža gutanje i da izazove kašalj, što detetu nikako neće prijati.

3. Začinjena i masna hrana

Začinjena i masna hrana može da iritira grlo i nagoni dete na kašalj, pa je bolje rešenje da mu ne dajete jaku hranu.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar