Testo za picu bez kvasca – Obrok spreman za 25 minuta

Sa ovim receptima nećete ni pretpostaviti da je pica pravljena bez kvasca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
testo za picu bez kvasca
Foto: Shutterstock

Pica je jedno od jela koje se svima dopada i koje možete napraviti na najrazličitije moguće načine. Kvasac je bitan sastojak koji se nalazi u gotovo svim testima i on testo čini vazdušastim i mekanim. Nekome kvasac smeta, jer tera na oticanje stomaka ili naprosto ne prija crevima. Da li ste znali da testo za picu bez kvasca može biti jednako ukusno, mekano, hrskavo i vazdušasto kao i obično?

Pripremili smo recepte za bicu bez kvasca i prilično smo sigurni da ne biste primetili razliku između klasičnog testa za picu i onog bez kvasca koje će prijati stomaku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Recepti su jednostavni i brže se pripremaju u odnosu na one sa kvascem, baš zato što nije potrebno vreme da sačekate da kvasac naraste.

Kako se pravi testo za picu bez kvasca?

Najbolje je domaće testo za picu, a ono se može napraviti i bez kvasca. Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– 150 mililitra tople vode,

– 3 kašike ulja,

– kašičica soli,

– 250 grama mekog brašna,

– 3 kašičice praška za pecivo.

Priprema: U mlaku vodu, koja nije previše vruća, niti hladna, dodajte 3 kašike ulja i jednu kašičicu soli. Sve dobro razmutite. Onda malo po malo dodajte 250 grama brašna i 3 kašičice praška za pecivo.

Foto: Shutterstock

Mešajte prvo varjačom i potrudite se da pokupite svo brašno sa površine vangle. Testo će postati sve čvršće pa ćete onda morati da mesite rukom. Testo za picu bez kvasca je uvek pomalo lepljivo, zato na ruke možete nakapati par kapi ulja ili vode kako se testo ne bi lepilo po porstima.

Dodavati brašno dok testo ne bude lepljivo i mesite 10 do 15 minuta. Oblikujte testo u loptu i onda oklagijom razvucite na debljinu manju od 1 centimetra. Pica će biti srednje veličine.

Pizza sa spanaćem, plavim sirom i pizza šunkom: Najbolji recept za omiljeno italijansko jelo

Rukama oblikujte koru pice i počnite da sa stavljanjem ostalih sastojaka, a za to vreme uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Obično se stavlja sos od paradajza, šunka, kulen, parmezan, origano… Dodajte šta god da odgovara vašem ukusu.

Pecite od 15 do 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. S vremena na vreme proveravajte da li se pica zapekla sa donje strane i da li je testo živo iznutra. Dobićete picu koja će spolja biti hrskava, a mekana iznutra i biće vam jasno da ništa ne gubite od ukusa kada pravite testo za picu bez kvasca.

Ako vas zanima video prezentacija ovog recepta, pogledajte sledeći snimak:

Recept za brzu picu

Ono što testu za picu bez kvasca čini vazdušastom jeste prašak za pecivo. On ne smeta crevima i od njega nećete oteći ili imati poteškoće sa varenjem. Razlog je taj što prasak za pecivo uglavnom čini soda bikarbona koja je odlična za crevnu floru i koja se inače i pije kada ste otečeni.

Vreme pravljenja pice je znatno manje, baš zato što ne čekate da se testo podigne sa kvascem i nema potrebe da ga mesite više puta, a dobijate sličan efekat. Evo još jednog recepta, biće vam potrebni ovi sastojci:

– 2 šolje brašna,

– 1 šolja jogurta,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 1 kašika soli.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Priprema: Ovo testo za picu bez kvasca je izuzeto jednostavno, a biće jedno od najukusnijih testa koje ćete probati. Priprema je prosta, u vanglu dodajte šolju jogurta, potom 1 kesicu praška za pecivo i jednu kašiku soli.

Sledeći korak je da lagano dodajete brašno i mešate jednom rukom. Mešajte dok se testo ne sjedini zatim mesite i razvlačite po radnoj površini desetak minuta. Što se testo duže mesi, to bude vazdušastije.

Zaboravite na mikrotalasnu! Najbolji način da podgrejete hladnu PICU, ovaj trik je zaludeo sve (VIDEO)

Dodatnu mekoću ovom testu će dati jogurt, koji se inače ubacuje u testo kada želite da poboljšate ukus. Oblikujte picu u loptu i ostavite da odstoji do 15 minuta. Onda razvucite testo oklagijom do širine testa koja vama odgovara. Premažite ga sa malo ulja i počnite sa dodavanjem drugih sastojaka za picu.

Pecite do 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Testo za picu sa mlekom

Ovo je još jedan recept koji možete isprobati ako želite da testo za picu pravite bez kvasca. Pravi se sa mlekom, ali ukoliko želite posnu verziju, možete samo dodati mlaku vodu umesto mleka. A ukoliko želite da testo bude posebno vazdušasto možete iskoristiti i kiselu vodu.

Evo koji će vam sve sastojci biti neophodni:

– 400 grama brašna,

– 2 kašičice praška za pecivo,

– 1 kašičica soli,

– 4 kašike ulja,

– 150 mililitra mleka.

Priprema: Pomešajte ulje, mleko, prašak za pecivo i so. Zatim polako dodajte brašno. Umesite testo koje možete odmah iskoristiti ili ga možete ostaviti u frižideru tokom noći i sutradan imati već gotovo testo za picu bez kvasca.

Testo za picu sa jogurtom koje je vazdušasto i uvek uspeva

Dobro umesite testo, da u njemu nema nikakvih grudvica i da se ne lepi za prste, zatim ga razvucite oklagijom. I premesite još par puta. Testo oblikujte u loptu i onda odatle oblikujte picu.

Napominjemo da je ova količina brašna dovoljna za dve pice ili jednu veliku porodičnu. Te ukoliko želite da napravite dva pice rasecite testo na pola, pa oblikujte dve manje pice, prečnika do 25 centimetara.

testo za picu bez kvasca
Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Na kraju, u pleh u kome će se pica peći stavite papir za pečenje koji ćete premazati sa malo ulja. Nanesite sastojke za picu prema vašem ukusu i stavite da se peče. Pica se peče na temperaturi od 225 stepeni do 15 minuta.

Umesi, iseckaj, izrendaj… Gurmanska domaća pica gotova za 15 minuta (RECEPT+VIDEO)

Testo za picu bez kvasca – varijacija

Kad je u pitanj testo za picu bez kvasca postoji mnogo varijacija kako se pravi, a sve su slične. Ako niste zadovoljni ni jednim od ovih testa, da napravite picu od sledećih sastojaka:

– 350 grama mekog brašna,

– 2 decilitra mlake vode,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 2 kašičice ulja,

– pola kašičice soli.

Priprema: pomešati sve sastojke sem praška za pecivo i brašna. Dodavati kašiku po kašiku brašna dok mutite drugom rukom. Na kraju stavite prašak za pecivo i dobro umesite.

Probajte nešto sasvim drugačije: Hrskava i super ukusna pica iz tiganja (RECEPT+VIDEO)

Testo ne treba da bude lepljivo, već ako jeste, to je znak da treba da dodate još brašna. Razvucite testo u jednu picu srednje veličine i dodajte sastojke za picu po vašoj želji i ukusu.

Pecite na temperaturi od 200 stepeni do 20 minuta, sa povremenim gledanjem u rernu da li je pica na rasla ili se ispekla, jer brzina pečenja često zavisi od kvaliteta rerne.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Stvarukusa.rs, coolinarka.com, recepti.com, jamnica.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar