Nalazi se čak i tamo gde ga ne očekujete: Četiri zdrave ZAMENE ZA ŠEĆER

Ukoliko, ipak, ne želite da se odreknete slatkog zadovoljstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nadamo se da ne treba posebno da vam pričamo o tome koliko je šećer nezdrav.

I da bi trebalo da ga izbegavate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, on se često nalazi i tamo gde ga ne očekujemo.

Osim što su gazirani i negazirani sokovi, očigledno, prepuni šećera, on se nalazi čak i u mesnim prerađevinama, ali i u testu.

Čak ni preskakanje dezerta nije garant da niste uneli već previše šećera u organizam.

Dobre vesti
Postoje i veštački zaslađivači koji nemaju kalorije, ali prema istraživanjima i oni mogu da budu uzročnici gojaznosti. Međutim, za one kojima je šećer neophodan i koji ne žele da se odreknu slatkog u svojim obrocima postoji i dobra vest. Ove namirnice su slatke i zdrave, a u potpunosti mogu da zamene šećer.

Kokosov šećer – Šećer kokosove palme nalazi se u cvetu kokosa. Ovaj šećer je prepun kalijuma, magnezijuma, cinka i drugih minerala, kao i vitamina B1 i C. Veoma povoljno utiče na stepen šećera u krvi i podiže nivo energije u telu, a zbog toga što je blagog ukusa karamele, lako može da postane omiljena poslastica.

Foto: Shutterstock

Javorov sirup – Prema istraživanjima, sadrži više od 54 različita hranljiva jedinjenja, zahvaljujući kojim se može sprečiti dijabetes, kancer ili upala. Postoji više načina na koji javorov sirup možete da ubacite u svoju ishranu, na primer kao preliv za salate, ili dodatak palačinkama.

Zdrava biljka
Stevija – Latinoamerička biljka čiji listovi žbuna se koriste kao prirodni zaslađivač koji sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a uopšte nema kalorije. Zbog toga je stevija jako korisna i zdrava biljka. Obzirom na to da stevija može da se nađ u tečnom stanju ili u prahu, pogodna je za zaslađivanje piće ili hrane.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar