Пинђур је поред ајвара многима омиљена зимница. Припремају се на прилично сличан начин, али постоје мале разлике у начину спремања и састојцима. Могли бисмо рећи да је пинђур неоправдано запостављен у односу на ајвар, јер, такође, има феноменалан укус. Како се прави пинђур?
Много простије него што би вам се чинило на први поглед. Пинђур знатно краће спрема у односу на ајвар, зато што нема потребе да се паприке мељу. Заправо, у пинђуру и остају комадићи поврћа и то је основна разлика између ове две врсте зимнице.
Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс
Постоје различите варијације и у припреми пинђура, но, ми сматрамо да су најукуснији они старински бакини рецепти.
Како се прави пинђур? Старински рецепт
За припрему овог рецепта ће вам бити потребни следећи састојци:
– 3 килограма паприка,
– 1, 5 килограма парадајза,
– 70 милилитра јабуковог сирћета,
– 150 милилитра уља,
– 50 грама шећера,
– једна кашика соли,
– зачини по укусу (свежи или суви першун, лук у гранулама, босиљак…)
Припрема: Ово је основна количина од које ћете добити две тегле од 800 грама. Ако желите да повећате и смањите количину узмите у обзир да паприка увек треба да буде дупло више у односу на парадајз.
Одаберите меснате, здраве црвене паприке са равнијом површином, како би се лакше пекле. Паприке можете пећи у рерни на пек папиру уколико живите у стану. Домаћице које имају двориште то обично раде напољу. Ефекат је сасвим исти и не утиче на укус паприке.

Након што испечете паприке, у већу чинију ставите фолију, па преко паприке и затворите фолију да не улази ваздух. Оставите печене паприке током ноћи да се лепо охладе и запаре, тако ћете их знатно лакше ољуштити.
Сутрадан је време да се љуште паприке и истовремено чисте од коштица. Не морате се трудити да паприке остану читаве, јер ћете их свакако исцепкати у пинђуру.
Што се тиче парадајза, можете га благо прокувати и ољуштити, па онда насецкати или га можете са кором самлети у сецку. Ефекат је сличан, али ако не волите да осетите корицу поврћа под непцима, препоручујемо вам прву опцију. Друга је краткотрајнија и лакша.
Кисели краставци – Рецепт без конзерванса
Како се прави пинђур? Пинђур зимница се даље припрема тако што узмете већи лонац и на дно ставите парадајз, који ће одмах пустити своју воду. Преко можете руком исцепкати паприке на истније делове, али не морате се превише трудити око тога, зато што ће се паприка распасти приликом кувања.
У поврће додајте шећер, со, јабуково сирће и уље, све добро промешате. Битно је да када се припрема пинђур зимница дно шерпе или лонца не гори, пошто ће се пинђур крчкати око 40 минута.

Оволико времена је потребно највише због парадајза који је пун сокова, па му треба више времена док вода испари. Из тог разлога пинђур и јесте нешто течнији у односу на ајвар.
Знаћете да је ваш пинђур од печених паприка готов када загребете по дну шерпе варјачом и смеса није више толико течна па се не враћа одмах у претходно стање. Тада пробајте да ли одговара вашем укусу, додајте још соли уколико је потребно.
Ајвар од барених паприка – Зимница спремна за 90 минута!
Ако желите мало љућу варијанту можете иситнити два чена белог лука или додати бели лук у гранулама и помешати. Од зачина се још додаје и першун. Сматрамо да је укусније уколико је першунсвеж.
Све добро помешате и кутлачом преспете у претходно стерилисане тегле. Немојте одједном напунити теглу, додајте једну кутлачу, сачекајте да се тегла запари и онда наставите са пуњењем. Тегле добро затворите. Ако се на поклопцу налази корозија, ставите прво фолију, па тек онда поклопац. Тегле умотајте у ћебе, окрените наопако и оставите преко ноћи да се охладе и вакумирају. Пинђур зимница је спремна!
Ако вас занима детаљнији приказ овог рецепта, погледајте следећи видео:
Пинђур зимница са плавим патлиџаном
Ако желите да припремате пинђур на македонски начин, одна обавезно треба да додате патлиџан, печени или бланширани. Ево како иде рецепт за пинђур са патлиџаном, биће вам потребни следећи састојци:
– 1 и по килограм печених паприка
– 800 грама печеног или бланшираног патлиџана,
– 500 грама густог сока од парадајза,
– 50 грама белог лука,
– 4 децилитра уља,
– 40 грама соли,
– 1 кашика шећера,
– 2 кашике јабуковог сирћета.
Без њега нема праве зимнице: Најбољи пелат парадајз без конзерванса (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)
Како се прави пинђур рецепт са патлиџаном? Да бисте добили један и по килограм печених и ољуштених паприка потребно је да испечете у рерни или на роштиљу око 4 килограма паприка. А за 800 грама бланшираног патлиџана ће вам бити потребно око једног и по килограма свежег патлиџана.

А од два килограма парадајза ћете добити 500 милилитра густог сока. У колико сте у журби и не желите да додатно времена потрошите на кување парадајза, можете искористити густи сок из конзерве, сем, уколико, наравно већ немате кувани парадајз.
Домаћи кувани парадајз – рецепт, најбоље врсте и цене парадајза
Боја пинђура ће се мењати у односу на то шта сте урадили са патлиџаном, ако сте га само испекли са кором, пинђур зимница ће бити тамнија, уколико сте пинђур бланширали без коре, биће светлији и имаће типичну наранџасту боју.
Самељите патлиџан, а можете и паприку, ако тако више волите, ми преферирамо да је цепкамо. У лонац ставите уље, па онда исцепкајте печену паприку преко. Оставите да се благо пропржи, па онда додајте парадајз, патлиџан, со, шећер и јабуково сирће.
Све време будите поред рерне, зато што патлиџан се веома лако лепи за дно и изгори. Домаћи македонски пинђур треба да се крчка на средњој ватри све док сва вода сасвим не испари.

Тек пред крај додајте испасирани бели лук или грануле белог лука. Пинђур зимница може бити љута или блага. За оне који хоће љући укус, довољно је да додају две три пропржене љуте паприке. То се додаје тек при крају.
Како би цео пинђур био равномерно љут, препоручујемо вам да љуту паприку самељете у сецку или у машини за млевење меса. Додајте у смесу и оставите пинђур да се крчка још десетак минута.
Туршија – рецепт, зимница без конзерванса
Пробајте да ли је довољно љут или посољен. Што се тиче соли, мере никад не могу бити стриктне, баш зато што се количина соли ставља у односу на ваш лични укус.
Када је пинђур зимница готова, пребаците у тегле. За ову количину ћете добити око две тегле средње величине. Наравно, количина може да варира. Ако хоћете више пинђура, дуплирајте количине.
Македонски пинђур са патлиџаном се може служити као салата, као прилог уз јело, или као намаз. Предлажемо вам пинђур буде пуњење за кифлице, изненадићете се укусом. Пријатно!
БОНУС ВИДЕО:
Коментари (0)